uniune consensuala

Familiei
Post Reply
lacrabaciu

uniune consensuala

Post by lacrabaciu » 26 Aug 2004, 13:28

:!: Exista o lege care reglementeaza problema bunurilor dobandite in timpul unei perioade de 11 ani de uniune consensuala? Daca da, pot afla numarul ei si unde o pot consulta? Ma intereseaza indeosebi daca un apartament cumparat in perioada de unuiune consensuala numai pe numele partenerului, poate fi impartit sau nu.
Va multumesc.

fira

Post by fira » 26 Aug 2004, 16:12

:)
uniune consensuala ? banuiesc ca te referi la concubinaj
bunurile respective in masura in care se poate face dovada ca sint coachizite pot face obiectul unui partaj in conditiile dreptului comun.

marriadellia

uniune consesnsuala

Post by marriadellia » 27 Aug 2004, 12:15

Concubinajul ca forma de convietuire :oops:
Poate ca e interesant de semnalat proiectul de lege privind recunoasterea concubinajului ca forma de convietuire. Acesta defineste concubinajul (relatia durabila si stabila dintre un barbat si o femeie, care convietuiesc impreuna prin liber consimtamant fara indeplinirea formelor legale de casatorie) dar mai ales introduce ceea ce poate va fi precursorul contractului prenuptial, "contractul de uniune consensuala" care reprezinta conventia incheiata intre cei doi parteneri si care genereaza drepturi si obligatii supuse reglementarilor dreptului comun. Daca tinem cont de prevederile acestui proiect de lege se naste aproape firesc intrebarea la ce bun sa mai pastram institutia casatoriei si reglementarile sale. Comparativ, casatoria presupune mult mai multe neajunsuri, iar cel mai important din punct de vedere material este cel referitor la regimul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, in timp ce in concubinaj, in baza contratului de uniune consensuala, bunurile dobandite in timpul concubinajului nu se impart in mod egal in cazul separarii decat daca s-a stipulat expres in contract, iar proba cotei-parti din dreptul de proprietate se face conform dreptului comun. Totusi, la art. 16 se stipuleaza ca daca perioada de concubinaj depaseste 10 ani concubinilor le sunt aplicabile prevederile dreptului familiei prin asimilare cu institutia casatoriei si atunci bunurile dobandite in timpul concubinajului devin bunuri comune. :P In prezent se pune problema daca ai acte doveditoare prin care sa demonstrezi ca ai contribuit la achitarea acestui apartament. In caz contrar nu ai nici o sansa sa faceti "partajul", dar te sfatuiesc sa fi atenta in viitor.

toranoko

uniune consensuala

Post by toranoko » 04 Oct 2004, 20:31

Am si eu o intrebare: in ce conditii unul dintre parteneri poate fi facut raspunzator pentru cresterea, educatia copiilor nascuti in timpul convietuirii, precum si pentru acoperirea cheltuielilor casei.
Multumesc anticipat.

toranoko

uniune consensuala

Post by toranoko » 04 Oct 2004, 20:33

Am si eu o intrebare: in ce conditii unul dintre parteneri poate fi facut raspunzator pentru cresterea, educatia copiilor nascuti in timpul convietuirii, precum si pentru acoperirea cheltuielilor casei.
Multumesc anticipat.

toranoko

uniune consensuala

Post by toranoko » 04 Oct 2004, 20:35

Multumesc anticipat.

procurorul

Re: uniune consensuala

Post by procurorul » 05 Oct 2004, 16:03

Cum adica "in ce conditii unul dintre parteneri poate fi facut raspunzator pentru cresterea, educatia copiilor nascuti in timpul convietuirii, precum si pentru acoperirea cheltuielilor casei."?
Ce se doreste in speta aceasta? Fii mai explicit...

Post Reply