exceptio de non adimpleti contractus

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
antu

Post by antu » 08 Jun 2006, 15:53

buna ziua, tuturor!
am mare nevoie de opinia voastra in urmatoarea speta: se incheie un contract de prestari servicii paza, intre societatea X(prestator) si societatea Y(beneficiar), avand ca obiect prestarea de servicii de paza cu 5 posturi(5 oameni), pentru paza bunurilor societatii(in cf.cu planul de paza , parte integranta din contract); in fapt, prestatorul asigura paza doar cu 4 oameni inloc de 5, iar in zona postului neacoperit are loc un furt cu autori necunoscuti, creandu-se un prejudiciu cert major, plus prejudiciul eventual(in sensul ca bunurile furate erau necesare productiei, neputand onora comenzile beneficiarilor); ulterior, prestatorul vine cu factura reprezentand contravaloarea serviciilor prestate ,pentru a fi onorata la plata; ba, mai mult ameninta cu darea in judecata.
cum se poate apara societatea Y?poate invoca exceptia de neindeplinire a contractului(tu vrei banii, dar nu mi-ai asigurat serviciile de paza; motiv pentru care s-a creat si prejudiciul)?cum poate societatea Y sa isi recupereze prejudiciul?daca e dat in judecata de catre prestator , sa mearga pe o reconventionala?
aaajutooooor!
eu reprezint societatea Y...
multumesc anticipat!

norocel

Post by norocel » 08 Jun 2006, 16:09

Ai putea sa-i dai tu primul in judecata.
Poti invoca si exceptia de neexecutare dar ar trebui vazut ce prevede exact contractul cu privire la constatarea prejudiciului in astfel de situatii si in privinta raspunderii prestatorului.
Poti face si reconventionala dar daca nu ai o prevedere contractuala clara cu privire la raspunderea prestatorului atunci va trebui sa dovedesti legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 08 Jun 2006, 19:09

Subscriu la cele spuse de Norocel. Totul sta in felul cum este redactat contractul. Dar cred ca nu vei avea ce face si chiar daca acesta este deficitar redactat va trebui sa fortezi interpretarea lui ca doar nu o sa-i platesti serviciile prost prestate.
O mica intrebare: s-a anuntat Politia?

ATX2003

Post by ATX2003 » 08 Jun 2006, 21:35

citeste bine contractul ca nu cumva serviciile de paza sa fie facturate asemeni abonamentelor telefonice pe o luna in avans (adica platesti in iunie serviciile pt iulie) ca in acest caz nu mai poti invoca exceptia.

antu

Post by antu » 09 Jun 2006, 09:07

multumesc mult pt.opinii!
nu, nu e facturat in avans...
politia a fost anuntata..fapta s-a petrecut pe 22 mai 2006...si nu s-a miscat nimic de-atunci.. in sensul ca tot cu autori necunoscuti a ramas...

Post Reply