va rog ajutati-ma!

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Danana

va rog ajutati-ma!

Post by Danana » 07 Jun 2006, 16:11

Pe baza unui contract s-a emis factura cu confirmare de primire.
Debitorul meu invedereaza ca nu a primit factura si sustine ca se putea trimite orice cu acea confirmare de primire si ca oricum nu ar fi de acord cu penalitatile. Fiind vorba de penalitati instanta imi respinge cererea privind emiterea somatiei de plata pt. ca factura nu a fost acceptata.
eu nu mai inteleg !
am contract. sunt stabilite penalitati pt. neexecutare corespunzatoare.am act semnat de parti privind vinovatia.
Cum ar trebui sa se trimita o facura la 400km ca sa pot face dovada incontestabila ca ea s-a primit!
Daca aveti timp si pt. mine, va rog!

norocel

Post by norocel » 07 Jun 2006, 16:21

Uite ce spune ICCJ:

Decizia nr. 1689/2004

Recursul este fondat.
Potrivit art. 1 din O.G. nr. 5/2001, cu modificarile ulterioare, "procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinat unui statut, regulament sau altui inscris insusit de parti prin semnatura, in alt mod admis de lege, si care atesta drepturi si delegatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii".
Din continutul acestei reglementari, rezulta ca prima conditie priveste creanta creditorului, a carei obligatie corelativa trebuie sa constea in indatorirea debitorului de a plati o suma de bani.
A doua conditie speciala, de admisibilitate a cererii de declansare a procedurii somatiei de plata, vizeaza caracterul lichid si exigibil al creantei.
Art. 379 alin. (3) C. proc. civ., defineste creanta certa, ca fiind "ceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul".
Creditorul este cel care, prin probele pe care le administreaza, trebuie sa dovedeasca existenta certa a creantei.
Potrivit art. 379 alin. (4) C. proc. civ., creanta este lichida atunci cand "catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui, in baza unor dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de o deosebita socoteala".
A treia conditie de admisibilitate, a cererii de declansare a procedurii somatiei de plata, consta in existenta unui inscris prin care se poate face dovada creantei pretinse de catre creditor. Aceasta conditie rezulta din prevederile art. 1 alin. (1) al ordonantei, textul mentionat nefacand deosebire intre diversele tipuri de inscrisuri, iar in materie comerciala trebuie sa se tina seama de particularitatile probei cu inscrisuri si de faptul ca, potrivit art. 46 C. com., obligatiile se probeaza cu acte autentice, cu acte sub semnatura privata cu facturi acceptate, prin corespondenta, prin telegrama, si cu registrele partilor, toate acestea avand valoare de inscris in sensul art. 1 din O.G. nr. 5/2001.

Danana

Post by Danana » 07 Jun 2006, 17:14

multumesc!
si daca eu ii trimit factura si el spune ca nu a primit-o , pt. ca nu vrea sa o plateasca .Ce fac? In confirmarea de primire nu pot sa scriu ce am trimis si nici nu are valoare o asemenea inscriere atata timp cat confirmarea se intoarce la mine!
Imi va spune , cum mi s-a zis , ca am completat ulterior pe confirmare numarul facturii!
Pe procedura comuna tot cu confirmare de primire dovedesc ca am trimis factura!

norocel

Post by norocel » 07 Jun 2006, 17:17

Pe dreptul comun poti dovedi ca ai predat marfa.
Factura oricum este un act unilateral daca nu este acceptata la plata.

lyanne91gl

Post by lyanne91gl » 07 Jun 2006, 17:27

Pune-i in vedere sa demonstreze ca la data trecuta in confirmare a primit altceva si nu factura. Eu mentionez intotdeauna pe confirmarea de primire nr. adresei ce o trimit destinatarului. Este bine ca pe viitor sa treci si tu nr. facturii.
In contract nu este prevazuta modalitatea in care se vor comunica facturile?

Danana

Post by Danana » 07 Jun 2006, 18:46

nu este prevazuta modalitatea de transmitere a facturii.
la ultima infatisare debitoarea a sustinut ca puteam completa ulterior nr. facturii pe confirmare (cand s-a intors la mine adica) si ca puteam trimite si o felicitare ! :-(
nu este vorba de marfa , este vorba de penalitati de imobilizare pt. care s-a semnat proces-verbal in care sunt consemnate zilele de imobilizare si pe care,totusi, nu sunt de acord sa le plateasca desi este prevazut in contract.

bozo

Post by bozo » 07 Jun 2006, 19:14

Tu ai facut dovada ca ai transmis facturile, daca ei pretind altceva trebuie sa dovedeasca in contra. Pe plicul in care au fost facturile este trecuta data postei care e si pe confirmarea de primire si un nr. care se regasete in recipisa de la posta. Intotdeauna e bine sa pastrezi recipisa postei. Solicita obligarea lor la aducerea plicului, daca sustin ca au primit altceva in data respectiva. Deocamdata tu ai dovedit. Ramane ca ei sa rastoarne veridicitatea probelor tale.

Danana

Post by Danana » 07 Jun 2006, 19:35

Va multumesc la toti pentru sfaturi ! :kiss: :cafea:
Ma bucur ca am de la cine cere sfaturi!
Este greu cand esti la inceput. :oops:

Pelerinul

Post by Pelerinul » 07 Jun 2006, 19:51

Si totusi, creditorul sustine ca a trimis factura prin posta!
Confirmarea de primire face doar dovada ca debitorul a primit un plic.
Creditorul afirma ca in plic era o factura. Tot el va trebui sa o dovedeasca!
De unde pana unde trebuie sa dovedeasca debitorul ca nu a prmit factura?

Danana

Post by Danana » 07 Jun 2006, 19:56

Sunt oare la discretia debitorului care daca vrea recunoaste daca nu poate spune ca nu a primit factura sau a primit "urari de sanatate" !
Voi in ce mod trimiteti facturile la distanta?

nicuvar

Post by nicuvar » 07 Jun 2006, 20:34

Danana wrote:Sunt oare la discretia debitorului care daca vrea recunoaste daca nu poate spune ca nu a primit factura sau a primit "urari de sanatate" !
Voi in ce mod trimiteti facturile la distanta?
Scrisoare deschisa cu valoare declarata. Este un borderou de inventar unde scrii tot ce trimiti in acea scrisoare. Cu confirmare de primire.
Asa am procedat ori de cate ori aveam de trimis ceva important. Inca nu s-a desfiintat acest serviciu postal si eu il folosesc mereu. Am dovada ca am trimis ceea ce ma intereseaza si confirmarea de primire. Beton.

tore

Post by tore » 07 Jun 2006, 20:38

in situatia ta nu prea mai ai ce face, daca cererea pe somatie de plata a fost respinsa. trebuie sa mergi pe drept comun, cu procedura concilierii. verifica la serviciul postal sau curierat, stiu ca exista posibilitatea transmiterii corespondentei cu continut declarat, asta pentru viitor.

minodora

Post by minodora » 07 Jun 2006, 21:21

[quote="nicuvar"]Scrisoare deschisa cu valoare declarata. Este un borderou de inventar unde scrii tot ce trimiti in acea scrisoare. Cu confirmare de primire.
Asa am procedat ori de cate ori aveam de trimis ceva important. Inca nu s-a desfiintat acest serviciu postal si eu il folosesc mereu. Am dovada ca am trimis ceea ce ma intereseaza si confirmarea de primire. Beton.[/quote]

Subscriu!

Danana

Post by Danana » 07 Jun 2006, 21:28

Evrica!
De asta am nevoie pentru viitor!
Va pup si va imbratisez !
Nicuvar esti o comoara la casa omului! :kiss:
Cu totii sunteti un tezaur pt. mine ! :cafea:

Pelerinul

Post by Pelerinul » 08 Jun 2006, 19:05

Danana wrote: Cu totii sunteti un tezaur pt. mine ! :cafea:
Deci ne vedem la Kremlin??

In plus mai exista si serviciul Prioripost - Facturi, cu confirmare de primire.

Post Reply