Sa filozofam pe tema rostului examenului

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
Post Reply
leustean

Sa filozofam pe tema rostului examenului

Post by leustean » 05 Jun 2006, 07:50

Inainte de a se definitiva rezultatul examenului din 21 mai prin solutionarea contestatiilor, as vrea sa mai spun cateva cuvinte : consider ca examenul din 21 mai a fost inuman atat in privinta lungimii subiectelor (ceea ce am mai afirmat la topicul "Discriminari"), cat si in privinta corecturii.
Am vazut pe site ca s-a mai plans lumea de faptul ca una au scris candidatii si altfel a punctat comisia.
Eu am avut acelasi soc : sa vad ca nota pe care o asteptam este cu 3-4 puncte mai mica decat cea acordata (nu ma refer la nota generala, desi si aceea este catastrofala fata de propriile-mi asteptari), ci la notele acordate la fiecare materie in parte.
Inseamna ca sint de doua ori :pig: :(|) :roll: 8O, o data pentru ca nu am fost in stare sa scriu ceea ce trebuia si a doua oara pentru ca nu am fost in stare sa ma apreciez corespunzator.
De parca nu as mai fi dat examene la viata mea...
Ce sint in fond aceste examene?
Un sport?
Aud ca sint unii oameni care dau de 7 ori pana intra (cunosc un caz, a luat omul a saptea oara).
De ce nu li s-ar interzice atunci de la cea de-a cincea oara sa mai dea examenul? Imi este greu sa cred ca nestiinta este cea care il impiedica pe om sa treaca de barem. Atata perseverenta nu se poate baza pe inconstienta constanta a candidatului de a se prezenta la examen cu materia nestiuta.
Daca se ia examenul a sasea si a saptea oara, inseamna ca este dintr-o pura intamplare, omul tot nestiutor si prost ramanand, asa cum a dovedit-o in mod repetat si deci tot inadecvat sistemului este prin urmare. Iar examenul nu trebuie sa reflecte pura intamplare, hazardul, ci stiinta si temeinicia.
Este o solutie fantezista, dar in acord cu pretentiile celor care corecteaza, care mie mi se par rupte de realitate, cu atat mai mult cu cat nu inteleg ce anume au avut in vedere.
Nu as fi de acord cu ea, fireste, sa nu se supere nimeni pe mine, dar o propun ca solutie finala pentru masacrarea masei de candidati care spera si da examene la nesfarsit.
Sa li se curme intr-un fel chinul prin aceasta interdctie ar fi mai simplu si mai uman, decat sa li se dea mereu sperante desarte, pentru ca in final, cand omul este fericit ca a scris si este sigur ca va lua examenul, sa vada ca nici vorba de asa ceva.
Astept pareri de la cei care au dat examenul (care ma vor ataca, desigur, dar ii rog sa nu o faca, nu am nimic cu ei, ii felicit) si de la cei care au de gand sa il mai dea.
Sa stam asa , sa ne rupa in doua si sa nu spunem ca a fost inuman pentru a o incasa a treia, a saptea oara?
Oare nu om avea ceva mai bun de facut pe lumea asta decat sa ne prezentam la acest examen?
Fiindca ma gandesc ca, la un anumit moment, nici macar dorinta de a deveni procuror sau judecator nu mai este cea care ii impinge pe oameni inainte, ci pur si simplu faptul de a vedea fiecare ca a reusit in sfarsit, ca a trecut prin stramtoarea chinuitorului barem cu bine.
E ca la ruleta : iti dai toti banii numai sa vezi ca o data macar ai nimerit si nimeni nu te poate opri. Nici macar gandul ca iti cheltuiesti toate resursele. Nu ai pace pana la final.
Ceea ce la inceput parea doar o distractie ( ma refer la joc, nu la examen), a disparut ca un fum.
A ramas doar ambitia si nu stiu daca aceasta este suficienta.
Dupa luarea examenului, ambitia in sfarsit satifsfacuta se dezumfla ca un balon si ma gandesc daca nu te trezesti intrebandu-te :"de-aia m-am chinuit asa de mult?" (admitand ca ceea ce se intampla mai departe in meseria aleasa nu corespunde asteptarilor).
Ce ziceti?
Este intr-un film pe care l-am vazut de curand o replica : cand zeii vor sa te pedepseasca, iti indeplinesc dorintele. ("Departe de Africa" este filmul)
Sa fie oare vorba despre zeii de la CSM, care o fac din varful pixului rosu?...
:floare: :floare: :floare:

Jaja

Post by Jaja » 05 Jun 2006, 10:11

Leustean a scris:

"Inseamna ca sint de doua ori , o data pentru ca nu am fost in stare sa scriu ceea ce trebuia si a doua oara pentru ca nu am fost in stare sa ma apreciez corespunzator.
De parca nu as mai fi dat examene la viata mea... "

Eu cand am dat la INM am crezut ca iau peste 7 la civil si am luat 3. La Penal am crezut ca voi lua in jur de 7 si am luat 9.Asta-i semn ca nu poti fi sigur niciodata pe nimic, mai ales in cazul acestor examene la care cred ca mai mult conteaza elementul "alea" decat cunostintele acumulate.Asa ca nu vad nici o diferenta intre a afisa un barem cu anumite solutii si a nu-l afisa deloc. Si mai bine ar scoate de tot din regulament si posibilitatea contestatiilor, ca oricum tot cu ochii in soare....Mai exista si alte profesii la urma urmei, cu toate ca si astea sunt tentante...

leustean

Post by leustean » 05 Jun 2006, 10:50

Da, Jaja, mai sint si alte meserii si totusi aici ne-am impotmolit cu totii : consilierii juridici, avocati, de vreme ce acestia sint marea masa a celor care dau acest examen ( nu stiu ca notarii si executorii sa incerce sa dea acest examen). Nu stiu cum este la INM, acolo poti fi simplu absolvent de facultate.
Din cate am inteles de pe forum, Jaja, si tu continui sa te pregatesti si sa dai in continuare, nu?
De ce oare?
Din dorinta de a te vedea cu meseria aceea pe mana sau din cauza ca ti-a lipsit atatica sa fii pe lista fericitilor?
Fiindca asta am spus : devine un scop in sine examenul propriu-zis si nu meseria spre care te propulseaza si care, am sa o spun, nu este nici pe departe atat de datatoare de satisfactii pe cat ne lasa sa intelegem acest examen. Eu asa cred.
Din cate ni se arata prin acest barem si prin rezultatele aferente, este vorba despre un examen pe care numai "la creme de la creme " il ia. Si atunci, viata de dupa luarea examenului nu poate fi decat o scalda permanenta intr-o crema "fffina ca matasea", altfel la ce bun atata chin.
C-o fi, ca n-o fi asa, asta nu ne mai intereseaza, nu-i asa? Poate sa fie si fierbere la foc moale in oala cu pucioasa, noi tot acolo vrem sa ajungem, cu orice risc si cu o incapatanare tot mai mare. Le facem chiar noi jocul. De aceea, cred ca trebuie sa stie si comisiile parerea candidatilor, sa o afle "live", chiar daca pentru ei nu valoreaza doua parale. Poate le da de gandit catusi de putin.
Dar totusi, Jaja, 3 in loc de 7 si la contestatie nimic?
Cum iti explici?
Fiindca, logic, asta iti ramane de facut : sa vorbesti singur si sa iti explici singur.
Ce explicatii ti-ai dat mai apoi?
Caut sa inteleg pentru mine, daca nu te superi.[/i]

Jaja

Post by Jaja » 05 Jun 2006, 13:28

iti dai seama ca nu incerc sa-mi explic - ca dupa explicatia pe care mi-as da-o ar insemna sa nu mai dau si anul asta. Dar incapatanarea mea e fara margini...De ce? Pentru ca asa mi-a venit mie si m-am suparat ca n-am luat...
E si un pic mai mult de loterie la mijloc.Si asta ma face sa am indoieli...La urma urmei ce-o fi o fi. Poate va fi mai bine fara atata magistratura...Dar eu nu pot sa stiu:roll:

leustean

Post by leustean » 05 Jun 2006, 13:40

Iti doresc sa ai mult succes in incercarea ta, Jaja si nu numai atat : iti doresc sa reusesti si sa vezi mai apoi ca iti place, ca ti se potriveste, ca este ceea ce ti-ai dorit si ca a meritat tot efortul.
Eu asta iti doresc, din toata inima!

Post Reply