suspendarea lucrarilor de construire

Discutii privind procedura civila
Post Reply
victor

suspendarea lucrarilor de construire

Post by victor » 04 Jun 2006, 11:24

In octombrie 2005 reclamantul solicita constatarea nulitatii Titlului de Proprietate al paratului pentru motivul prevazutde art.III lit.a din L.169/1997.

Procesul se tot amana, la solicitarea paratului, care solicita si instanta ii admite n probe fara concludenta, iar in martie 2006 paratul solicita si obtine autorizatie de construire si in aceste conditii demareaza lucrari de construire pe terenul in litigiu.

Cum poate fi oprit paratul?Ma arde.

norocel

Post by norocel » 04 Jun 2006, 11:30

Cred ca se poate ataca autorizatia de constructie pe calea contenciosului administrativ.
Pana la solutionare, ceri suspendarea executarii lucrarilor pe calea ordonantei presedintiale.

victor

Post by victor » 04 Jun 2006, 12:47

Problema e ca am cerut revocarea autorizatie, ca sa indeplinesc procedura prealabila.
Pana cand imi vor raspunde, trece aproape o luna.
Apoi, raspunsul il stiu dinainte , in sensul ca o sa-mi spuna sa ma adresez instantei pentru anularea autorizatiei deoarece ei nu mai pot sa o revoce, nd deja in circuitul civil.
Aparent, autorizatia de construire indeplineste conditiile de legalitate si exista riscul sa-mi respinga cererea in contencios...
In plus, pana cand introduc atiunea de contencios si pana cand mi se fixeaza termen la ordonanta de suspendare, cere paratul termen de angajare aparator,mai vine si vacanta judecatoreasca, ma pot trezi ca a terminat constructia.

tore

Post by tore » 04 Jun 2006, 14:44

mergi pe ordonanta si solicita sistarea lucrarilor. notifica si constructorul. din momentul notificarii constructorul construieste pe riscul sau.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 04 Jun 2006, 20:01

Calea cea mai rapida este sa obtii o ordonanta presedintiala pentru suspendarea lucrarilor.
Dar nu cred ca din momentul notificarii constructorul lucreaza pe riscul sau. Pana cand nu-i pui in fata ordonanta care sa dispuna suspendarea el nu trebuie sa se opreasca.

croc

Post by croc » 05 Jun 2006, 09:06

notificare si ordonanta este parerea mea;

alta cale nu vad;

in ordonanta nu i se va da termen pt angajare aparator (daca te opui cum trebuie), iar vacanta judecatoreasca nu impiedica judecarea ordonantelor.
principala conditie pentru a se misca repede lucrurile este sa introduci acea cerere de ordonanta, lasand la o parte scenariile.

victor

Post by victor » 05 Jun 2006, 11:39

Am depus azi cerere de ordonanta presedintiala si am obtinut termen pentru maine, fara citarea partilor.
Sunt la mana judecatorului, insa sunt optimista pt.ca am motivat-o ok si in plus am depus o multime de acte.

Va multumesc la toti, in special pelerinului!

danutza

Post by danutza » 05 Jun 2006, 15:28

nu mai stiu unde sau daca scrie undeva, insa mie mi-a cerut primaria, pentru eliberarea autorizatiei de constr., printre alte docs, si declaratie pe propria raspundere ca terenul nu este in litigiu

oare paratul o fi dat o astfel de declaratie?
cauta sa vezi daca e obligatorie prezentarea unei astfel de declaratii pentru eliberarea aut de constr

danutza

Post by danutza » 05 Jun 2006, 16:21

am gasit asa...

din L 50/1991

fost Art. 7. - (1) Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii, pe baza documentatiei depuse la autoritatile prevazute la art. 4, care va cuprinde:

(9) O data cu depunerea cererii de emitere a autorizatiei de construire solicitantul are obligatia sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca imobilul - teren si/sau constructii - nu face obiectul unui litigiu aflat pe rolul unei instante judecatoresti. In caz contrar documentatia se restituie solicitantului, care o va depune spre autorizare numai dupa solutionarea definitiva in instanta a litigiului.

deci scria

acum, art. 7 alin. 9, astfel cum a fost modificat prin L 119/2005 zice asa:

--(9) Autorizatia de construire se emite daca sunt indeplinite cumulativ conditiile cerute pentru prezenta lege. Autoritatea emitenta a autorizatiei nu este responsabila pentru eventualele prejudicii ulterioare cauzate de existenta, la momentul emiterii actului, a unor litigii aflate pe rolul instantelor judecatoresti privind imobilul - teren si/sau constructii - apartinand exclusiv solicitantului.--

Pelerinul

Post by Pelerinul » 05 Jun 2006, 18:40

Norocel wrote:Cred ca se poate ataca autorizatia de constructie pe calea contenciosului administrativ.
Pana la solutionare, ceri suspendarea executarii lucrarilor pe calea ordonantei presedintiale.
Thatns the way!

tore

Post by tore » 05 Jun 2006, 19:28

cred ca ar trebui sa formulezi si o actiune pentru anularea autorizatiei de constructie. atat timp cat ea a intrat in circuitul civil, teoretic ea isi poate produce efectele. cand am precizat ca el construieste pe riscul lui, m-am referit la faptul ca din acel moment el nu mai poate fi considerat de buna credinta, iar de aici si consecintele. oricum, parerea mea este ca atat timp cat pe rolul instantei exista un litigiu privind titlul lui de proprietate, iar autorizatia a fost obtinuta tocmai in timpul solutionarii litigiului, demonstreaza reaua lui credinta. raspunde-ne ce solutie ai luat in ordonanta. succes

victor

Post by victor » 05 Jun 2006, 20:39

Ordonanata am facut-o pe dreptul comun.
La ordonanata in contencios mi-e teama pentru ca nu prea am motive de anulare a autorizatiei.
textul invocat de danutza am observat ca a fost modificat asa ca nu prea am motive ca sa-mi motivez cererea de anulare a autorizatiei.
Aparent, in fata autoritatii administrative, paratul meu a indeplinit la momentul eliberarii toate conditiile prevazute de lege.
Mi-e team sa merg pe ordonanta pana la solutionarea actiunii de contencios pentru ca daca mi se admite cererea de ordonanta pana la solutionarea actiunii in contencios, iar aceasta din urma e respinsa, nu imi foloseste prea mult.

Am ajuns la concluzia enuntata la inceput (sa urmez procedura prevazuta de art.581 si nu pe cea din art 14 din L.554/2004), dupa ce am citit sfaturile voastre.
Va mai multumesc o data! Sigur ca o sa va spun solutia.

Post Reply