Iesirea din indiviziune la notar sau la judecatorie

Discutii privind procedura civila
Post Reply
dboandea60

Iesirea din indiviziune la notar sau la judecatorie

Post by dboandea60 » 01 Jun 2006, 10:53

Deschiderea succesiunii a fost facuta la notar la 1 sept. 2004.
Cei trei mostenitori in drept detin cota de 1/3 din masa succesorala.
Intrebare: Pe bunurile imobile (teren+constructii) (casa batraneasca,teren intravilan ,teren fanete in mediul rural ) ramase in indiviziune se poate renunta de catre 2 dintre acestia in favoarea celui de-al treilea printr-o simpla declaratie notariala ? sau care este procedura?
Va multumesc anticipat.

pepita

Post by pepita » 01 Jun 2006, 13:40

Din cate imi amintesc eu renuntarea la mostenire poate fi facuta in timpul termenului de prescriptie a optiunii succesorale - adica 6 luni de a deschiderea succesiunii -. Pentru a putea reitera acest drept ar tb ca termenul de prescriptie sa fi fost intrerupt sau suspendat.
Ref. la conditiile de forma, da - declaratia expresa de renuntare poate fi data in fata oricarui notar public cu conditia de a fi inscrisa intr-un registru special tinut de anume notar din circumsriptia unde locuiesti.
In fata instantelor de judecata se face renuntare doar in cazul judecarii cauzelor succesorale si atunci se inscrie hotararea judec. in registru de care am zis mai sus.

indian

Post by indian » 01 Jun 2006, 13:47

Da, este vorba de o iesire din indiviziune pentru bunurile enuntate, prin acordul mostenitorilor. Deci ceilalti doi mostenitori vor declara in fata notarului ca sunt de acord ca aceste bunuri sa devina proprietatea dvs.

tristan

Post by tristan » 01 Jun 2006, 14:17

partaj voluntar. Fiind vorba de imobile se face in fata notarului. Actul tine loc de titlu de proprietate.

Post Reply