Schimbare din loviri(art.180) in vatamare(181) - restituire?
Schimbare din loviri(art.180) in vatamare(181) - restituire?
Daca in timpul judecatii, in urma efectuarii unei expertize in cauza se constata ca ingrijirile medicale necesare sunt de peste 20 de zile, iar nu de 18 cum s-a retinut initial, ce va dispune instanta? Restituirea cauzei la Parchet pt. efectuarea urmaririi penale? Ca doar in cazul lui 180 plangerea se adreseaza direct la instanta iar urmarirea penala, atata vreme cat autorul este cunoscut, nu se mai efectueaza.
Daca da, in baza carui art. din c. proc. pen. va opera restituirea? Ca il tot caut dar nu-l gasesc, iar art. 334 (schimbarea incadrarii juridice) nu trateaza si aceasta situatie.
Daca da, in baza carui art. din c. proc. pen. va opera restituirea? Ca il tot caut dar nu-l gasesc, iar art. 334 (schimbarea incadrarii juridice) nu trateaza si aceasta situatie.
Cred ca se aplica:
Schimbarea incadrarii faptei
ART. 286
2. Cind schimbarea incadrarii juridice se face in fata instantei, aceasta cheama persoana vatamata si o intreaba daca intelege sa faca plingere pentru infractiunea respectiva si, dupa caz, continua sau inceteaza procesul penal.
si
Restituirea pentru completarea urmaririi
ART. 333
1. In tot cursul judecatii instanta se poate desesiza si restitui dosarul procurorului, cind din administrarea probelor sau din dezbateri rezulta ca urmarirea penala nu este completa si ca in fata instantei nu s-ar putea face completarea acesteia decit cu mare intirziere.
ART. 286
2. Cind schimbarea incadrarii juridice se face in fata instantei, aceasta cheama persoana vatamata si o intreaba daca intelege sa faca plingere pentru infractiunea respectiva si, dupa caz, continua sau inceteaza procesul penal.
si
Restituirea pentru completarea urmaririi
ART. 333
1. In tot cursul judecatii instanta se poate desesiza si restitui dosarul procurorului, cind din administrarea probelor sau din dezbateri rezulta ca urmarirea penala nu este completa si ca in fata instantei nu s-ar putea face completarea acesteia decit cu mare intirziere.
Nu are de ce sa o cheme sa o intrebe daca binevoieste sa faca plangere, caci plangerea e deja facuta, iar actiunea si precizata pe deasupra.krisstina wrote:Cred ca se aplica:
ART. 286
Urmarirea penala, procedura obligatorie in cazul Vatamarii corporale, nu numai ca nu este completa, dar lipseste cu desavarsire, fapta fiind initial incadrata pe 180 si plangerea facuta direct la instanta.krisstina wrote: Restituirea pentru completarea urmaririi
ART. 333
Si totusi... In baza carui art. se poate face trimiterea dosarului la Parchet? (de "restituire" nu poate fi vorba, dat fiind ca el nu a fost niciodata pe acolo).
????????????????????????????????
eu zic ca se aplica 334, si in consecinta 332.
argument: 332 se refera la "cercetarea penala" si nu strict la "urmarirea penala"; de asemenea termenul folosit "organ" si "organ de urmarire penala" sau "ogan de cercetare penala":arrow: textul poate fi folosit nu numai atunci cand cercetarea s-a facut de un procuror/o.c.p. necompetent, ci si atunci cand instanta a facut cercetarea penala, fara a avea aceasta competenta functionala.
alt temei aplicabil, ar putea fi 300, dar cum la momentul sesizarii (pentru infractiunea de lovire) plangerea era legal formulata, nu cred ca aplicarea lui ar fi legala.
si eu cred ca 286,2 vizeaza (din pacate..) numai situatia inversa: instanta sesizata prin rechizitoriu, schimba incadrarea intr-o infractiune pentru care e necesara plangerea prealalbila.
argument: 332 se refera la "cercetarea penala" si nu strict la "urmarirea penala"; de asemenea termenul folosit "organ" si "organ de urmarire penala" sau "ogan de cercetare penala":arrow: textul poate fi folosit nu numai atunci cand cercetarea s-a facut de un procuror/o.c.p. necompetent, ci si atunci cand instanta a facut cercetarea penala, fara a avea aceasta competenta functionala.
alt temei aplicabil, ar putea fi 300, dar cum la momentul sesizarii (pentru infractiunea de lovire) plangerea era legal formulata, nu cred ca aplicarea lui ar fi legala.
si eu cred ca 286,2 vizeaza (din pacate..) numai situatia inversa: instanta sesizata prin rechizitoriu, schimba incadrarea intr-o infractiune pentru care e necesara plangerea prealalbila.
Ar putea fi plangere gresit indreptata - art. 285?
Plingerea gresit indreptata
ART. 285
Plingerea prealabila gresit indreptata la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata se trimite organului competent. in aceste cazuri, plingerea se considera valabila, daca a fost introdusa in termen la organul necompetent.
Plingerea gresit indreptata
ART. 285
Plingerea prealabila gresit indreptata la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata se trimite organului competent. in aceste cazuri, plingerea se considera valabila, daca a fost introdusa in termen la organul necompetent.
Cat de clar.wittmann wrote:Declinare
Dar cred ca in baza lui 332. Oricum, rostul concret nu il vad (ce sa faca Parchetul? sa constate ca sunt peste 20 de zile si sa formuleze rechizitoriu? cat de simplu).
Golul asta procedural s-ar putea suplini de lege ferenda prin retinerea cauzei pt. judecare ca doar nu e atat de complexa incat sa mai facem si urmarire penala. Dar... asta e legea.