Procedura Civila / Divort / Exceptii?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
romanitza

Procedura Civila / Divort / Exceptii?

Post by romanitza » 26 May 2006, 21:06

Buna ziua!

Va rog mult imi poate cineva indica un link unde as putea citi mai mult din legislatia privind divortul in Romania. Am vazut aici pe forum referiri la articolele 613 si 614 c.pr.cv. si as vrea mult sa le pot citi undeva. Ma intereseaza sa identific solutia pentru situatia in care amandoi suntem de acord cu divortul, nu avem copii, suntem casatoriti de 5 ani, rezidenti canadieni, insa nu puteam ajunge in Romania.

Am vazut ca problema a mai fost discutata pe forum, fiind foarte controversata posibilitatea de a divorta prin procura.

As aprecia mult un raspuns. Va multumesc mult!
Romanitza

victor

Post by victor » 30 May 2006, 04:02

Asta chiar depinde de instante.In locul unde imi desfasor eu activitatea, adica in cluj, nu exista nici un impediment la divortul cu procura.
Se procedeaza ceva de maniera urmatoare:
Fiecare sot imputerniceste o persoana sa introduca si sa sustina cererea de desfacere a casatoriei prin acord, se inregistreaza actiunea, iar la termenul fixat peste cel putin 2 luni se prezinta frumusel in instanta si mai spun o data "da", la fel ca in fata ofiterului de stare civila.
Mai sunt situatii cand instanta doreste sa verifice daca intr-adevar sotii sunt in strainatate, dar acest lucru se intampla mai rar si este relativ usor de probat.
Concluzia: se poate divorta prin procura.Bafta!

romanitza

Post by romanitza » 30 May 2006, 05:08

Draga Victor,

As vrea sa-ti multumesc mult pentru raspuns. Imi este de mare folos. Am inteles ca trebuie sa dovedim cat mai clar rezidenta in Canada. Va fi cam greu fiindca nu se legalizeaza astfel de documente (copii dupa pasaport, vize...) pe aici. Oare sa fie valabile doar copiile zerox simple?

Cu respect,
Romanitza

victor

Post by victor » 30 May 2006, 06:34

Sunt valabile copii simple.
In plus, nu in multe situatii instantele cer sa faci aceasta dovada.Doar cele care se vor foarte catolice.
Majoritatea sunt insa ortodocse.
Se solicita mai cu seama aceasta dovada, in situatia in care se contesta rezidenta pe teritoriul altui stat.In cazul tau nu cred ca se va face acest lucru, cu atat mai mult cu cat ambii soti doresc desfacerea casatoriei si nu prea are cine sa conteste rezidenta..
Mai e ceva:nu trebuie neaparat ca imputernicitii sa fie avocati.Pot fi si membrii ai familiei, pot fi prieteni sau chiar si dusmani.
Am vazut ca prin mesaje s-au oferit cu preponderenta avocatii sa te ajute, visand probabil la un onorariu frumusel, trimis prin western.
Chiar daca sunt din bransa si eu, te sfatuiesc sa o dregi singura, pt ca la casatorie nu te-a asistat nici un avocat.
Bafta!

indian

Post by indian » 30 May 2006, 10:12

daca sunteti rezidenti canadieni, atunci puteti divorta in canada.
Hotararea pronuntata acolo va fi recunoscuta in Romania, da catre Primarie (serviciul de stare civila), ori, daca aceasta refuza, atunci de catre instanta. In procedura de recunoastere a hotararii pronuntate in Canada poti fi reprezentata de avocat sau de un alt imputernicit.

Post Reply