Clauza penala a contractului

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
croc

Clauza penala a contractului

Post by croc » 22 May 2006, 10:51

Cum poate fi incadrata dpdv juridic urmatoarea clauza:

Obligatiile cumparatorului:
- sa preia ob contractual la data si locul convenit; in cazul in care cumparatorul nu mai doreste achizitionarea bunului, vanzatorul ii va retine 10% din avansul primit.

speta este dupa cum urmeaza:
intre parti s-a incheiat un contract de vanzare cumparare a unui bun care se va produce( bun viitor).
cumparatorul a platit un avans in cuantum de 10% din valoarea bunului, si a fost de acord cu retinerea de vanzator a unei sume in cuantum de 10% din acel avans in cazul in care nu mai doreste sa achizitioneze bunul.

eu apreciez clauza ca o clauza penala stipulata de parti pentru a se acoperi prejudiciul vanzatorului in cazul in care cumparatorul se razgandeste.
vi se pare ceva in neregula la aceasta clauza?
:floare:

rosia_montana

Post by rosia_montana » 22 May 2006, 12:59

Da, e clauza penala, nu vad nimic in neregula cu ea. Si noi o folosim in anumite contracte, doar ca procentul e mai mare :grin: , am avut si un proces cu un client care nu a mai vrut bunul comandat, si instanta la obligat sa plateasca cota din avans, in baza acestei prevederi contractuale. Ce ti se parea tie in neregula?

:cafea:

mariav

Post by mariav » 22 May 2006, 13:41

Nici mie nu mi se pare minic in neregula.
Este o clauza penala prin care vanzatorul si-a evaluat preventiv un posibil prejudiciun evaluare pe care nici macar instanta nu o poate contesta.
Eu as fi trecut ca va pierde tot avansul dat, in caz de nerespectare obligatie :-P .
poate dai mai multe detalii, ce nereguli se invoca in legatura cu aceasta prevedere din contract!!!

croc

Post by croc » 22 May 2006, 14:01

multumesc;

imi faceam probleme ca nu am stipulat mai clar natura juridica a clauzei respective.

:)

Post Reply