executare sentinta comerciala

Discutii privind procedura civila
Post Reply
madalyna

executare sentinta comerciala

Post by madalyna » 21 May 2006, 23:45

O sentinat data in comercial, care nu este irevocabila (s-a exercitat apelul,insa temenul este in septembrie )se poate executa prin investirea cu formula executorie si trimiterea dosarului la un executor?

croc

Post by croc » 22 May 2006, 10:05

daca sunteti in apel(desi te-as ruga sa verifici daca nu cumva ceea ce s-a exercitat este recursul), nu poate fi investita, pentru ca nu este definitiva.

daca sunteti in recurs, poate fi investita.

madalyna

Post by madalyna » 22 May 2006, 16:28

Pai si cum ramane cu prevederile art.720 indice 8 din C.p.c .care spune ca hotararile date in prima instanta in comercial sunt executorii iar exercitarea apelului nu suspenda executarea??

kko

Post by kko » 22 May 2006, 17:17

In mod normal, hotarirea respectiva ar trebui sa aiba mentiunea "executorie". In caz contrar, nu ti-o executa nimeni. Ca ex. judecatoresc nu are de unde sa stie ca hotararea s-a pronuntat in comercial sau nu. Si nici instanta care incuviinteaza ex. silita. :twisted:

wittmann

Post by wittmann » 22 May 2006, 18:17

Lipsa mentiunii "executorie" se poate suplini pe calea cererii de indreptare eroare materiala?

madalyna

Post by madalyna » 22 May 2006, 20:56

1.Executorul are de unde sa stie ca este pronuntata in comercial pt ca intra in posesia sentintei si acolo scrie clar ca este emisa de Sectia comerciala.
2.Nu are mentiunea "executorie" pe ea si tocmai din acest motiv am pus intrebarea pe forum: daca se investeste cu formula executorie de catre instanta la cererea mea, sau exista posibilitatea ca instanta sa refuze investirea.Si daca da, pe ce motiv?

bozo

Post by bozo » 23 May 2006, 13:48

Nu se investeste cu formula executorie pentru ca este executorie de drept. Se legalizeaza si se duce la executorul judecatoresc.

madalyna

Post by madalyna » 23 May 2006, 21:43

Merci.
:idea:
Stii cumva , daca instanta imi legalizeaza sentinta daca o trimit prin posta si mi-o remite inapoi?
Pt legalizare trebuie doar cerere de legalizare si sentinta in original sau mai trebuie si altceva?

norocel

Post by norocel » 24 May 2006, 06:19

In mod normal ar trebui sa ti-o trimita.
In afara de cerere si sentinta, mai trebuie platita si o taxa judiciara de 2 lei si se aplica un timbru judiciar de 0,3 lei.

Si...nu cred ca ai sentinta in original... :mrgreen:
O ai?

bozo

Post by bozo » 24 May 2006, 10:26

Se ledalizeaza copia, daca ar fi original n-ar mai trebui legalizat. Atentie, insa, nu copie xerox. Trebuie redactata la calculator sau batuta la masina de scris. Daca vrei prin posta, intereseaza-te mai intai telefonic. Iar dosarul trebuie sa fie la judecatorie, in lipsa dosarului nu o legalizeaza, pentru ca trebuie sa o confrunte cu exemplarul din dosar. Daca nu este, ar mai fi o varianta cu exemplarul din sententierul instantei, dar nu peste tot accepta. Eu zic sa dai mai intai un telefon.

danutza

Post by danutza » 24 May 2006, 10:27

n-o are :lol: ca n-are cum

sigur

madalyna

Post by madalyna » 24 May 2006, 22:14

Nu am originalul ci o copie certificata ca si conforma cu originalul.
Sigur trebuie legalizata?
merci

wittmann

Post by wittmann » 25 May 2006, 12:23

Nici nu ai cum sa ai originalul, acela e doar in doua exemplare: unul la dosarul cauzei, iar altul la mapa de sentinte a instantei.

Sentinta e data cu apel sau cu recurs?

madalyna

Post by madalyna » 25 May 2006, 21:54

Oricum nu asta e important (daca am sau nu originalul)
E data cu drept de apel ( care dupa cum am mai spus s-a exercitat, insa primul termen este in septembrie) iar eu vreau sa execut sentinta pana atunci.Vroiam sa stiu ce tre sa fac exact:fac cerere executare la executor sau inainte mai trebuie legalizata sentinta...
Sentinta e data-pe fond- de Sectia VI comerciala a TMB Buc, cu drept de apel si dosarul avea obiect rezolutiune contract v-c.
Merci.

kynes

Post by kynes » 26 May 2006, 13:54

Sentinta este executorie, dar trebuie investita cu formula executorie pentru a fi titlu executoriu. Art 720 indice 8 CPC:" Hotararile date in prima instanta privind procesele si cererile in materie comerciala sunt executorii. Exercitarea apelului nu suspenda de drept executarea."
Art. 720 indice 9 :"Pentru hotararea judecatoreasca data in materie comerciala, care se aduce la indeplinire prin executare silita, hotararea, purtand mentiunea ca este irevocabila, constituie titlu executoriu, fara efectuarea altor formalitati".
Deci, hotararea ta, nefiind irevocabila, trebuie investita ca sa devina titlu executoriu. A nu se confunda caracterul unei hotarari ca fiind executorie cu notiunea de titlu executoriu.
Faptul ca hotararea respectiva nu poarta mentiunea "Executorie" este irelevant. Ea are acest caracter pentru ca il confera legea si nu pentru ca asa a scris un judecator pe ea.
Sper ca am fost clar.

Post Reply