Recoltare probe biologice

Discutii privind Codul Rutier, contraventii si probleme conexe, Dreptul Transporturilor, etc
Post Reply
florian267

Recoltare probe biologice

Post by florian267 » 14 May 2006, 17:55

Cunoaste cineva actul normativ (ordin al Min. Sanatatii sau instructiuni a I.M.L. - nu stiu exact) care reglementeaza modalitatea prelevarii de probe biologice (sange) in scopul stabilirii alcoolemiei?

flaviusnet

Re: Recoltare probe biologice

Post by flaviusnet » 14 May 2006, 18:07

florian267 wrote:Cunoaste cineva actul normativ (ordin al Min. Sanatatii sau instructiuni a I.M.L. - nu stiu exact) care reglementeaza modalitatea prelevarii de probe biologice (sange) in scopul stabilirii alcoolemiei?
hm..grea intrebare...dai un search pe google...

florian267

Post by florian267 » 14 May 2006, 18:48

Pe google sunt numai banalitati. Nu am rezolvat nimic in felul asta.

ildi

Post by ildi » 14 May 2006, 19:32

Cred ca, dar nu sunt sigura, este vorba despre O.G. nr.1/2000.

florian267

Post by florian267 » 14 May 2006, 20:02

Nici acolo nu am gasit. :( E doar cadrul general privind functionarea medicinei legale.

minodora

Post by minodora » 15 May 2006, 10:54


comisar

Post by comisar » 15 May 2006, 13:01

Ordinul Ministrului Sanatatii contabil sef de ferma,Gheorghe Eugen Nicolaescu nr.376/10 apr.2006,care aproba Normele Metodologice,privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor sau medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicole si tramvaie.
daca mai vrei si alte amanunte vb prin MP.

florian267

Post by florian267 » 15 May 2006, 16:38

Multumesc pentru informatii. :cafea: Nu l-am gasit in baza legislativa a MJ, dar macar acum stiu ce sa caut. Multumesc deasemenea Minodorei. Era ceva pe acolo, nu chiar ceea ce cautam, dar....

rosia_montana

Post by rosia_montana » 15 May 2006, 16:57

Na Lejea Betivanilor!

ORDIN nr. 376 din 10 aprilie 2006

pentru aprobarea Normelor metodologice privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie

EMITENT: MINISTERUL SANATATII

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 363 din 26 aprilie 2006



Avand in vedere prevederile art. 80 alin. (1) si ale nLLNK 12002 195180 302 110 67nart. 110 lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobata cu modificari prin nLLNK 12006 49 10 201 0 17nLegea nr. 49/2006,

vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de asistenta medicala, structuri sanitare si salarizare nr. E.N./9.054/2006,

in temeiul prevederilor nLLNK 12005 168 20 301 0 33nHotararii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,



ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:



ART. 1

Se aproba Normele metodologice privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

ART. 2

Prevederile prezentului ordin se aplica in cazul conducatorilor de autovehicule cu si fara atestat profesional, precum si conducatorilor de tramvaie.

ART. 3

Directia generala de asistenta medicala, structuri sanitare si salarizare din Ministerul Sanatatii, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti, institutele de medicina legala din Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Targu Mures si Craiova, serviciile judetene de medicina legala, structurile Ministerului Administratiei si Internelor abilitate potrivit legii, precum si structurile abilitate ale Ministerului Apararii Nationale vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

ART. 4

Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.



Ministrul sanatatii,

Gheorghe Eugen Nicolaescu



Bucuresti, 10 aprilie 2006.

Nr. 376.



ANEXA



NORME METODOLOGICE

privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie



ART. 1

(1) Prelevarea sangelui necesar determinarii alcoolemiei ori a probelor biologice in vederea stabilirii starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare se face in cadrul oricarei unitati sanitare cu atributii in acordarea asistentei medicale de urgenta sau, acolo unde exista posibilitatea, in institutiile de medicina legala, de la toate persoanele aduse de catre autoritatile abilitate de lege in acest scop.

(2) Prelevarea probelor biologice poate fi facuta si la solicitarea persoanelor fizice, numai la nivelul institutiilor medico-legale, valoarea probatorie a rezultatelor urmand a fi stabilita in conformitate cu legea.

ART. 2

(1) In termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentelor norme directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti desemneaza unitatile sanitare care efectueaza prelevari de probe biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie.

(2) Lista unitatilor sanitare prevazute la alin. (1), precum si orice modificare ulterioara a acesteia se comunica inspectoratelor judetene de politie, care o distribuie unitatilor de politie subordonate.

ART. 3

(1) Prelevarea probelor biologice si efectuarea examenului clinic in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie constituie urgenta medicala si nu poate fi refuzata de nici o unitate sanitara care are aceasta atributie.

(2) Personalul medical care asigura prestatia prevazuta la alin. (1) este reprezentat de medicii si asistentii medicali cu aviz de libera practica.

ART. 4

Refuzul, precum si neindeplinirea intocmai a procedurilor de prelevare prevazute in prezentele norme atrage, dupa caz, raspunderea contraventionala, administrativa sau civila a personalului medical implicat, cu exceptia situatiilor in care prin prelevare se pune in pericol iminent viata conducatorului auto devenit victima.

ART. 5

(1) Prelevarea probelor biologice se face numai pe baza documentelor de identitate: carte de identitate, pasaport sau permis de conducere, in conformitate cu drepturile pacientului.

(2) Daca persoana adusa pentru prelevare nu detine nici un act de identitate, politistul va prezenta medicului fisa dactiloscopica intocmita in prealabil, care se anexeaza la buletinul de examinare clinica si la procesul-verbal de prelevare.

(3) Amprentarea persoanei se poate face de catre politist si la sediul institutiei medico-legale sau al unitatii sanitare la care urmeaza sa se efectueze prelevarea.

ART. 6

Procedurile de prelevare a produselor biologice sunt urmatoarele:

a) pentru determinarea alcoolemiei se preleveaza 2 (doua) probe de sange din vena la interval de o ora intre prelevari, fiecare proba continand 10 ml sange;

b) in situatia in care nu se pot preleva 10 ml de sange, se mentioneaza la rubrica "observatii" a buletinului de examinare clinica, prevazut in anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, cu precizarea motivului;

c) prelevarea sangelui se face cu seringi de unica folosinta, pana la inlocuirea acestei metode cu trusa standard de prelevare special destinata acestui scop, a carei componenta este prevazuta in anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice;

d) prima prelevare se efectueaza de preferinta intr-un interval de timp de pana la 30 de minute de la producerea evenimentului care a determinat solicitarea prelevarii de sange;

e) pentru determinarea produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare se preleveaza o singura proba de sange si in mod obligatoriu 50-100 ml urina.

ART. 7

(1) In situatiile medicale speciale, in care nu poate fi efectuata cea de-a doua prelevare, precum si in cazul refuzului de prelevare, se mentioneaza acest fapt in mod expres in cadrul rubricii "observatii" a buletinului de examinare clinica, precizandu-se motivul neprelevarii.

(2) In situatiile prevazute la alin. (1), cu exceptia refuzului de prelevare, se preleveaza 10 ml urina, sub supraveghere, in flacon spalat, care ulterior va fi supus procedurii de sigilare prevazute la art. 13, cu exceptia refuzului de prelevare.

ART. 8

(1) In cazul refuzului de prelevare a celei de-a doua probe, de regula nu se efectueaza calculul retroactiv al alcoolemiei, consemnandu-se in procesul-verbal de prelevare al carui formular este prevazut in anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.

(2) Medicul si politistul vor incunostiinta persoana despre consecintele refuzului prelevarii celei de-a doua probe prevazute la alin. (1).

(3) Daca persoana examinata refuza prelevarea celei de-a doua prize de sange, se consemneaza refuzul de catre persoana examinata, pe formularul prevazut in anexa nr. 2.

ART. 9

Supravegherea persoanei examinate in intervalul dintre prelevari este asigurata de catre organele de politie.

ART. 10

Tegumentele se dezinfecteaza cu substante antiseptice care nu contin alcool, eter, benzen sau alte substante volatile, fiind permise numai clorura de benzalconiu sau solutia apoasa de clorura de mercur.

ART. 11

Sangele prelevat se transfera intr-un flacon curat, tip penicilina, sau in alt recipient cu volumul de minimum 10 ml si se sigileaza, utilizandu-se dupa posibilitati anticoagulant (fluorura de sodiu sau citrat de sodiu neutru).

ART. 12

Flacoanele in care s-au introdus probele prelevate se sigileaza imediat de catre cadrul medical care a efectuat prelevarea, inscriindu-se pe eticheta, cu majuscule, urmatoarele date de identificare: numele si prenumele persoanei de la care s-a facut prelevarea, data si ora prelevarii, codul parafei medicului care a supravegheat prelevarea.

ART. 13

(1) Sigilarea flacoanelor se face in fata persoanei examinate, imediat dupa prelevare, numai cu ceara rigida (ceara rosie), aplicandu-se sigiliul medicului legist, al unitatii sanitare sau al politistului in prezenta caruia s-a facut prelevarea.

(2) Unitatile sanitare desemnate pentru efectuarea prelevarilor de probe biologice vor fi dotate cu sigilii oficiale special destinate pentru operatiunea de sigilare prevazuta la alin. (1).

(3) Sigiliile prevazute la alin. (2) nu se mai utilizeaza dupa inlocuirea procedeului clasic de prelevare cu cel care utilizeaza trusele standard de prelevare.

ART. 14

(1) Probele prelevate si sigilate, impreuna cu exemplarul original al procesului-verbal de prelevare a probelor biologice si al buletinului de examinare clinica, prevazute in anexele nr. 2 si 3 la prezentele norme metodologice, vor fi puse, dupa incheierea procedurii de prelevare si examinare, la dispozitie politistului, care le va transporta si le va depune in cel mai scurt timp la institutiile medico-legale teritoriale.

(2) Copiile documentelor se pastreaza de catre organele de politie.

(3) In situatia in care transportul sau depunerea probelor prelevate nu poate fi efectuat imediat, acestea se pastreaza la frigider, in sediile unitatilor de politie, timp de maximum 3 zile.

(4) Se interzice institutiilor medico-legale primirea probelor biologice aduse de alte persoane decat politisti.

ART. 15

Trimiterea flacoanelor cu probe la laborator se face numai in baza unei cereri de analiza, al carei model este prevazut in anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, intocmita de autoritatea care solicita prelevarea si analiza probelor.

ART. 16

(1) Determinarea alcoolemiei se face numai in laboratoarele de toxicologie medico-legala de pe langa institutiile de medicina legala.

(2) Alcoolemia determinata in alte laboratoare clinice nu are valoare probatorie in justitie.

ART. 17

(1) Cu ocazia prelevarii primei probe, medicul examineaza clinic persoana adusa pentru prelevare de probe biologice, completand in mod obligatoriu toate rubricile buletinului de examinare clinica, al carui formular este prevazut in anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice in 3 exemplare.

(2) In cazurile in care dispozitiile alin. (1) nu se respecta, se mentioneaza motivele care determina situatia respectiva.

ART. 18

Datele de identitate ale persoanei si momentul producerii evenimentului care a determinat solicitarea prelevarii de probe biologice se completeaza de catre politist sub semnatura proprie, in formularul prevazut in anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.

ART. 19

Exemplarul original al buletinului de examinare clinica va insoti flacoanele cu probele prelevate si va ramane in pastrarea laboratorului medico-legal in al carui departament de toxicologie a fost efectuata determinarea alcoolemiei.

ART. 20

(1) Rezultatele analizelor se consemneaza in buletinul de analiza toxicologica, in care se inscrie valoarea concentratiei alcoolului in sange (alcoolemia) sau, dupa caz, si in urina (alcooluria), in cele doua probe analizate.

(2) Dozarea alcoolului se efectueaza in mod obligatoriu prin metoda oficiala de chimie analitica si/sau prin metoda gaz-cromatografica, in conformitate cu avizul Consiliului superior de medicina legala.

(3) Buletinul de analiza se semneaza de catre specialistul care a efectuat analiza si se contrasemneaza de catre seful de laborator sau seful de serviciu.

ART. 21

Utilizarea altor metode de analiza pentru determinarea alcoolemiei sau modificarea metodei oficiale atrage anularea valorii probatorii a rezultatelor.

ART. 22

(1) Evidenta alcoolemiilor la nivelul institutiilor medico-legale este mentionata intr-un registru special, cu consemnarea tuturor datelor.

(2) Documentatia fiecarui caz trebuie sa cuprinda: adresa politiei, exemplarele originale ale buletinelor de examinare clinica si ale proceselor-verbale de prelevare, copiile buletinelor de analiza emise, eventuala corespondenta privind cazul respectiv.

(3) Documentatia prevazuta la alin. (2) va alcatui baza de date stiintifice necesara in cazurile in care justitia solicita precizari suplimentare.

ART. 23

Flaconul cu urme de sange neprelucrat se pastreaza timp de 15 zile, dupa care este distrus.

ART. 24

Formularele prevazute in anexele nr. 1, 2 si 3 la prezentele norme metodologice vor fi puse la dispozitie unitatilor sanitare de catre organele de politie, pana la intrarea in vigoare a procedurii de prelevare cu trusa standard de prelevare.

ART. 25

(1) In situatia producerii accidentelor rutiere, dupa caz, se preleveaza si de la victime cel putin o proba de sange, cu respectarea procedurilor prevazute la art. 6, chiar si in absenta politistului, caruia i se va aduce la cunostinta acest fapt in cel mai scurt timp.

(2) Reglementarea aspectelor de competenta in aceste cazuri revine politiei.

(3) In cazurile prevazute la alin. (1) etichetarea, sigilarea, trimiterea la laborator si analiza probelor de sange prelevate se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 13-16.

ART. 26

Pentru a stabili consumul de produse ori substante stupefiante sau de medicamente cu efecte similare acestora, se preleveaza o singura proba de sange si 50-100 ml urina, in flacoane separate de cele pentru alcoolemie sau cu trusa standard de prelevare separata.

ART. 27

Probele prelevate se supun aceleiasi proceduri de securizare si transport ca si in cazul stabilirii intoxicatiei etilice.

ART. 28

Determinarea prezentei in organism a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se efectueaza numai in laboratoarele de toxicologie medico-legala din cadrul institutelor de medicina legala, precum si in oricare alt laborator de toxicologie medico-legala care are avizul expres al Consiliului superior de medicina legala.

ART. 29

Rezultatele analizelor de laborator se elibereaza solicitantilor dupa confirmarea achitarii taxei stabilite pentru prestatia respectiva.

ART. 30

Utilizarea trusei standard de prelevare, a carei componenta este prevazuta in anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice, inlocuieste metoda clasica in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentelor norme metodologice.

ART. 31

(1) Evidenta truselor standard de prelevare se pastreaza intr-un registru special, sigiliile truselor deteriorate si nefolosite fiind predate de serviciul de garda, pe baza de proces-verbal, compartimentului economico-financiar al unitatii sanitare respective si se pastreaza pentru verificari.

(2) Pentru fiecare trusa standard folosita se consemneaza numarul sigiliului in registrul de prelevare sau de evidenta si in procesul-verbal de predare a truselor deteriorate.

ART. 32

(1) Trusele standard de prelevare se achizitioneaza de catre institutiile medico-legale si se pun la dispozitie unitatilor desemnate, la solicitarea acestora.

(2) Unitatile sanitare desemnate pot achizitiona si ele trusele standard, in conditiile prevazute de art. 30, din bugetele proprii.

(3) In situatia unitatilor sanitare care au achizitionat truse standard, contravaloarea acestora este incasata de catre aceste unitati.

ART. 33

(1) Achizitionarea truselor standard de prelevare se asigura din bugetul institutiilor de medicina legala, contravaloarea acestora fiind incasata de catre acestea, indiferent de locul in care s-a efectuat prelevarea.

(2) Daca prelevarea probelor s-a efectuat in conditiile prevazute de art. 32 alin. (3), se va mentiona pe cutie acest aspect, aplicandu-se stampila unitatii sanitare respective.

ART. 34

Achizitionarea formularelor prevazute in anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice se asigura din bugetele institutiilor medico-legale.

ART. 35

(1) In situatii speciale, la cererea politistului sau a persoanei examinate, se pot preleva contraprobe de sange.

(2) In situatiile prevazute la alin. (1) contravaloarea prestatiilor este dubla.

ART. 36

(1) La prelevarea contraprobelor se va folosi o alta trusa standard, proba 1 si contraproba 1 prelevandu-se concomitent, de preferinta din aceeasi punctionare a venei, procedeul fiind similar si pentru proba 2 si contraproba 2.

(2) Valoare de contraproba poate avea si analiza de laborator efectuata din sangele ramas de la primele determinari, pastrat in conditii optime, mentionata in mod expres in cererea de analiza, situatie in care pentru noua determinare se va achita numai contravaloarea analizei de laborator.

(3) Analizele de laborator se vor solicita simultan la laboratoare de toxicologie medico-legala diferite, conform competentei teritoriale a institutiilor de medicina legala prevazute la nLLNK 12000 774 20 302 9 44nart. 9 din Hotararea Guvernului nr. 774/2000 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozitiilor nLLNK 12000 1131 301 0 32nOrdonantei Guvernului nr. 1/2000 privind organizarea activitatii si functionarea institutiilor de medicina legala, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:

a) daca probele se lucreaza la nivelul unui serviciu de medicina legala judetean, analiza contraprobelor se va solicita institutului de medicina legala competent teritorial;

b) daca probele se lucreaza la nivelul unui institut de medicina legala, analiza contraprobelor se va solicita Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti;

c) daca probele se lucreaza la nivelul Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti, analiza contraprobelor se va solicita unui alt institut de medicina legala.

(4) Termenul de pastrare a contraprobelor pana la predarea lor in laboratoarele de toxicologie medico-legala este de maximum 10 zile, in conditii stricte de conservare la frigider.



ANEXA 1

────────

la normele metodologice

──────────────────────



*T*

MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR

Inspectoratul General al Politiei ..........................

Nr. ........ din ................



CERERE DE ANALIZA

Va rugam sa analizati sangele/urina numitului/numitei ..............,

CNP ..................., de profesie ................................

Motivul analizei: stabilirea gradului de imbibitie alcoolica.

Observatii ..........................................................

(Se completeaza atunci cand se solicita evidentierea drogurilor,

a medicamentelor sau substantelor cu efecte similare)



Etilotest: Ora: .......................

Valoarea: ......................... mg alcool/l aer expirat

Anexam probele de sange/urina, procesul-verbal de prelevare si buletinul

de examinare clinica.



Semnatura si stampila,

......................

*ST*



ANEXA 2

────────

la normele metodologice

────────────────────────



*T*



PROCES - VERBAL DE PRELEVARE

anul .... luna .... ziua .... ora .... minutul .........

prezentarii la institutia medicala



Unitatea sanitara ......... , medic ........, am procedat la prelevarea

probelor de sange/urina de la numitul/numita ..........., fiul/fiica

lui ........ si al/a ........, nascut/nascuta la data de ..............

in ........, legitimat/legitimata cu ..........., CNP ................,

domiciliat/domiciliata in orasul (comuna) ....., str. ...... nr. .....,

sectorul/judetul ......, la orele ....... si ........., in calitate de

conducator de autovehicul/ocupant/pieton, avand profesia de ...........

Mentionam ca seringa si acul cu care s-au prelevat probele sunt de unica

folosinta, iar flaconul a fost curat si nu prezinta urme de alcool sau

alte substante volatile.

De asemenea, dezinfectarea pielii s-a facut conform prevederilor normelor

metodologice de prelevare.

Drept care am incheiat prezentul proces-verbal de prelevare a sangelui/

urinei spre cele legale.



Medic,

Sigiliu nr: ............. ...............



Politist,

(gradul, numele si prenumele, unitatea)

......................................



Semnatura persoanei examinate

.............................

*ST*



ANEXA 3

────────

la normele metodologice

────────────────────────

*T*



Unitatea sanitara ......................



BULETIN PE EXAMINARE CLINICA



INSOTITOR AL PEELEVARII PROBELOR BIOLOGICE IN VEDEREA

DETERMINARII GRADULUI DE INTOXICTATIE ETILICA

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐

│ A │

│ *) │

│ Date de identitate: Nume ........... Prenume ...................... │

│ data nasterii: .......... legitimat cu: ........................... │

│ Profesia: ................. CNP ................................... │

│ Momentul evenimentului rutier: anul ....... Luna ...... Ziua ...... │

│ Ora ........... Min. ........ │

│ Politist: ................ Unitatea de politie .................... │

│ │

│ Semnatura: │

└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐

│ B Momentul prelevarii I: anul ...... Luna ...... Ziua ....... Ora ....... │

│ Min ...... │

│ Momentul prelevarii II: anul ...... Luna ...... Ziua ....... Ora ....... │

│ Min ...... │

└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐

│ Circumstantele consumului de alcool (declaratia persoanei): │

│ C - felul bauturii: ............................................... │

│ - cantitatea: ................................................... │

│ - intervalul de consum: de la ora ........... la ora ............ │

│ - daca a vomitat: ............................................... │

│ - daca a mancat: inainte, concomitent, dupa, nu a mancat │

│ - daca si ce medicamente a luat: ................................ │

│ │

│ *) │

│ Semnatura persoanei examinate: │

└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐

│ D Greutatea: ........................... │

│ Culoarea fetei (palida, obisnuita, hiperemica): .............. Halena │

│ alcoolica: ........................... │

│ Nistagmus lateralizat: ....................................... │

│ Manifestari neurologice: │

│ Ataxia vestibulara - proba Romberg: ....................... │

│ - pastrarea echilibrului la intoarcerea brusca │

│ din mers: ............................ │

│ Ataxia cerebeloasa - proba indice-nas: .................... │

│ - ridicarea unor obiecte mici: ......... │

│ Vorbirea (clara, dizartrica): .............................. │

│ Manifestari psihice; │

│ - comportare (ordonata, dezordonata, agitata): ............. │

│ - orientare in timp si spatiu (orientat, confuz, neorientat): │

│ ............................................................ │

│ - atentia (concentrata, dispersata, neconcentrata): │

│ ............................................................ │

│ - judecata (coerenta, incoerenta): ......................... │

│ Semne de violenta sau alte boli: ............................. │

│ .............................................................. │

│ Observatii: .................................................. │

│ .............................................................. │

└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Confirm ca prelevarea s-a facut cu ac si seringa de unica folosinta fara

a folosi pentru dezinfectarea tegumentelor alcool, eter, benzen sau alte

substante volatile. Containere nr. ....../......; sigiliu: .............

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐

│ E Concluzii: este/nu este │

│ ──────────── sub influenta alcoolului │

│ pare/nu pare │

└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Medic,

_________________

_______

*) A - se completeaza de politist

*) B, C, D si E se completeaza de medic

*ST*



ANEXA 4

────────

la normele metodologice

────────────────────────

*T*

Judetul .............. Nr. ...................

Localitatea .......... Ziua ..... luna ....... anul .....

Unitatea medico-legala .............



Catre ....................................

..........................................



La Cererea dumneavoastra nr. .......... din .......... va inaintam

rezultatul laboratorului de toxicologie.



L.S. Conducatorul unitatii,

..........................



BULETIN DE ANALIZA TOXICOLOGICA-ALCOOLEMIE - Nr. ...........

ziua ....... luna ....... anul .......



Materialul trimis: .............. Adus de: ........................

De la cine este prelevat: .........................................

Data prelevarii: ziua ......... luna .......... anul ..............

Data primirii probei: ziua ........ luna ...... anul ..............

Data prelucrarii de catre laborator: ziua ........ luna ...........

anul ....................

Numele scris pe flacon: ...........................................

Felul ambalajului (nr. kit): ......................................

Descrierea si starea sigiliului/trusei: ...........................



REZULTATUL

Cantitatea de alcool exprimate in g la 1.000 ml sange (gE):

- proba I: ora: ............ alcoolemie: ..........................

- proba II: ora: ........... alcoolemie: ..........................

Metoda folosita: ..................................................

Alte mentiuni: ....................................................

...................................................................



Lucrat de: Sef de laborator,

.............. ....................

*ST*



ANEXA 5

────────

la normele metodologice

────────────────────────



COMPONENTA

trusei standard de prelevare



Trusa standard de prelevare este compusa din:

1. holder + doua ace de punctie venoasa;

2. doua manusi latex;

3. tampon de unica folosinta impregnat cu dezinfectant tegumentar nonalcoolic (clorura de benzalconiu);

4. 4 vacuette de 6-10 ml cu fluorura de Na + oxalat de K sau cu citrat de Na, cu etichete diferit colorate, inscriptionate cu numarul probei, seria sigiliului si caseta libera pentru consemnarea orei;

5. recipient de 50-100 ml pentru urina, cu capac etans;

6. container pentru cele 4 vacuette si recipientul de urina;

7. sigiliu autocolant pentru container;

8. formularele necesare, conform anexelor nr. 1, 2 si 3 la normele metodologice, in 3 exemplare, pe hartie autocopiativa;

9. sigiliu inseriat cu grad de securitate sporit, cu fir de plastic si inel metalic, de unica folosinta;

10. cutie de carton special impachetata si inscriptionata.

florian267

Post by florian267 » 15 May 2006, 17:07

Multumim, rosia montana ! :floare:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 34 guests