M-am hotarat sa-mi cumpar o garsoniera, am depus actele la notar,iar acesta trebuia sa obtina certificatul de sarcini de la Judecatorie. Cei de la Cartea Funciara au spus ca in dreptul garsonierei mele exista o mentiune:sechestru de la AVAS ptr un anume domn "X". Acesta a fost proprietarul garsonierei pana in aprilie 2006, a avut probabil un imprumut bancar pe care nu l-a returnat cu ipoteca pe niste utilaje, dar nu si ipoteca pe garsoniera. Atunci, cand domnul "X" a vandut garsoniera domnului "Y" certificatul de sarcini era liber, intre timp AVAS-ul a cerut sechestru pe garsoniera, iar cei de la judecatorie,sau cei de la Cartea Funciara au respins cererea AVAS-ului pe motiv ca cererea este neintemeiata. Acum domnul "Y" vrea sa-mi vanda mie garsoniera, la nici o luna de la dobandire (mie mi se pare suspect), notarul m-a asigurat ca daca certificatul de sarcini este liber, tranzactia se poate efectua si nu ar fi probleme.
Mentionez ca domnii X si Y se cunosc intre ei, iar notarul este cel care a fost ales de mine, fara sa fiu influentat de vanzator in alegere.
Am cerut timp de gandire 3 zile si nu stiu ce sa fac. Rog o parere autorizata. Nu vreau ca mai tarziu sa am probleme. Exista posibilitatea ca un act de vanzare-cumparare sa fie anulat mai tarziu si trecut la executare silita, iar eu sa raman cu "buza umflata" si sa dau in judecata vanzatorul.
Multumuesc ptr raspunsuri.
AJUTOR: CF-liber de sarcini (!?)
Peste 2 zile iese certificatul de sarcini, care, din cate am inteles iese liber de sarcini. Odata ce iese liber, notarul poate legaliza tranzactia (actul de vanzare cumparare). Repet: eu cumpar garsoniera de la proprietarul nr2, care acum o luna a cumparat-o de la proprietarul 1 cu certificatul tot liber de sarcini. Dupa ce proprietarul 1 a vandut-o, AVAS-ul a cerut sechestru pe garsoniera, dar Biroul de Carte Funciara si Publicitate Imobiliara (parca asa se numeste) a respins cererea ca nefondata, deoarece in imprumutul care il facuse la banca (neachitat) acesta nu avea ipoteca pe garsoniera.
In concluzie, eu ( proprietarul 3) daca cumpar garsoniera, pot avea probleme mai tarziu daca certificatul este liber de sarcini ?
In concluzie, eu ( proprietarul 3) daca cumpar garsoniera, pot avea probleme mai tarziu daca certificatul este liber de sarcini ?
Pai nu ai spus in primul mesaj ca cei de la cartea funciara ti-au spus ca exista trecuta mentiunea-sechestru?
Daca nu exista conform extrasului de carte funciara nici o mentiune iar imobilul este liber de orice sarcini, atunci eu zic ca e ok.
Oricum notarul daca e ceva in neregula trebuie sa te informeze-iar vanzatorul raspunde pentru evictiune.
Notarul ar trebui sa verifice si in registrul electronic de garantii reale imobiliare,daca exista vreo mentiune.
Doar parerea mea..
Daca nu exista conform extrasului de carte funciara nici o mentiune iar imobilul este liber de orice sarcini, atunci eu zic ca e ok.
Oricum notarul daca e ceva in neregula trebuie sa te informeze-iar vanzatorul raspunde pentru evictiune.
Notarul ar trebui sa verifice si in registrul electronic de garantii reale imobiliare,daca exista vreo mentiune.
Doar parerea mea..
Exista mentiunea ca ptr primul proprietar s-a cerut sechestrul pe garsoniera, dar Biroul de Carte Funciara a respins cerea ca nefiind fondata. Odata respinsa, certificatul este liber de sarcini. Dar ma tem sa nu am probleme mai tarziu ca AVAS-ul sa ceara printr-o instanta judecatoreasca anularea contractului de vanzare-cumparare.
Daca incheierea Biroului de carte funciara prin care s-a respins cererea de inscriere a ipotecii AVAS nu a fost atacata de AVAS in instanta atunci poti cumpara linistit garsoniera daca este libera de sarcini.pentru ca AVAS sa ceara nulitatea vanzarii trebuie ca garsoniera sa fie instrainata in scopul fraudarii intereselor AVAS iar daca nu e asa atunci pot sa ceara instituirea unei garantii doar asupra bunurilor proprietatea lui X nu si asupra celor pe care le-a instrainat. Daca insa AVAS a atacat in instanta inchierea de CF atunci trebuie sa ai rezerva pana la solutionarea definitiva a procesului, pentru ca odata instituita ipoteca aceasta urmareste imobilul si nu persoana la care se afla.
Multumesc celor care s-au ostenit sa-mi raspunda. Intre timp am mai aflat si eu ceva si am hotarat sa renunt la aceea garsoniera, ptr a nu avea probleme mai tarziu.
Poate sunt si alti interesati de astfel de probleme, de aceea expun situatia mea aici. Sunt cazuri (cei drept foarte mici) in care, desi certificatul de sarcini este liber, sa apara probleme, si prin urmare, printr-o hotarare judecatoreasca actul de vanzare-cumparare sa fie anulat, iar tu, cumparatorul de buna-credinta, sa ramai cu "ochii in soare" si sa nu poti sa-ti recuperezi banii decat dand in judecata vanzatorul.
Repet cazul meu (cu informatii certe): Domnul "X" face un imprumut la banca si gireaza imprumutul cu utilajele din dotare, acesta nu este capabil sa returneze imprumutul, prin urmare datoriile bancii sunt preluate de catre AVAS, iar acesta cere sechestru pe bunurile personale, printre care si garsoniera respectiva. Cererea catre Biroul de Carte Funciara este respinsa pe motiv ca nu este intemeiata. Persoana "X" afla acest lucru si vinde catre unei cunostiinte garsoniera sperand sa i sa piarda urma. Vanzarea are loc a doua zi dupa primirea somatiei de sechestru. La nici 3 saptamani de la vanzare, noul proprietar "Y" pune in vanzare garsoniera. Iar noul cumparator (eu) cu certificatul de sarcini liber (inca) intru in posesia garsonierei. Intre timp AVAS-ul da in judecata primul proprietar ( persoana "X") si probabil si Biroul de Carte Funciara, cum ca la ora cererii de sechestru pe bunuri, bunul imobil era inca in proprietatea celui somat. Obtine castig de cauza si prin urmare poate cere anularea celor 2 acte de vanzare-cumparare, iar ultimul cumparator ramane pagubit cu valoarea garsonierei.
In concluzie, atentie mare, se pot da tzepe si cu acte legale in regula.
Poate sunt si alti interesati de astfel de probleme, de aceea expun situatia mea aici. Sunt cazuri (cei drept foarte mici) in care, desi certificatul de sarcini este liber, sa apara probleme, si prin urmare, printr-o hotarare judecatoreasca actul de vanzare-cumparare sa fie anulat, iar tu, cumparatorul de buna-credinta, sa ramai cu "ochii in soare" si sa nu poti sa-ti recuperezi banii decat dand in judecata vanzatorul.
Repet cazul meu (cu informatii certe): Domnul "X" face un imprumut la banca si gireaza imprumutul cu utilajele din dotare, acesta nu este capabil sa returneze imprumutul, prin urmare datoriile bancii sunt preluate de catre AVAS, iar acesta cere sechestru pe bunurile personale, printre care si garsoniera respectiva. Cererea catre Biroul de Carte Funciara este respinsa pe motiv ca nu este intemeiata. Persoana "X" afla acest lucru si vinde catre unei cunostiinte garsoniera sperand sa i sa piarda urma. Vanzarea are loc a doua zi dupa primirea somatiei de sechestru. La nici 3 saptamani de la vanzare, noul proprietar "Y" pune in vanzare garsoniera. Iar noul cumparator (eu) cu certificatul de sarcini liber (inca) intru in posesia garsonierei. Intre timp AVAS-ul da in judecata primul proprietar ( persoana "X") si probabil si Biroul de Carte Funciara, cum ca la ora cererii de sechestru pe bunuri, bunul imobil era inca in proprietatea celui somat. Obtine castig de cauza si prin urmare poate cere anularea celor 2 acte de vanzare-cumparare, iar ultimul cumparator ramane pagubit cu valoarea garsonierei.
In concluzie, atentie mare, se pot da tzepe si cu acte legale in regula.