sentinta pronuntata la 26.02.1998 - condamnare la 2 ani inchisoare, cu suspend condit. a pedepsei pe un termen de incercare de 4 ani. Din ped. aplicata a fost dedusa preventia inculpatului de 6 luni.
Reabilitarea de drept e exclusa, caci a sav. fapta in termenul de reabilitare pt alta condamnare anterioara.
Deci problema mea este cum calculez data de la care poate fi cerruta reabilitarea judecatoreasca?
Cum se calculeaza?
Am nevoie de un raspuns urgent, va rog
cum se calculeaza termenul de reabilitare ?
Re: cum se calculeaza termenul de reabilitare ?
nu e exclusa delocMaxissima wrote: Reabilitarea de drept e exclusa, caci a sav. fapta in termenul de reabilitare pt alta condamnare anterioara.
Eu cred ca:
1- pentru prima condamnare trebuie ceruta reabilitarea judecatoreasca, atata timp cat in termenul de 3 ani a comis o alta infractiune, dar habar nu am cum se poate calcula termenul daca pedeapsa este sub 1 an (probabil ca tot termenul de 3 ani se ia in considerare).
2-pentru a doua condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei are loc reabilitarea de drept, la implinirea termenului de incercare.
1- pentru prima condamnare trebuie ceruta reabilitarea judecatoreasca, atata timp cat in termenul de 3 ani a comis o alta infractiune, dar habar nu am cum se poate calcula termenul daca pedeapsa este sub 1 an (probabil ca tot termenul de 3 ani se ia in considerare).
2-pentru a doua condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei are loc reabilitarea de drept, la implinirea termenului de incercare.
Daca a savarsit fapta in termenul de reabiltare pentru o condamnare anterioara cum de nu a intervenit recidiva ? Daca a intervenit recidiva cum s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ? Se incadra intr-unul din cazurile de la art. 38 ?
Exceptand cazurile prevazute de art. 134 (ce are caracter de dispozitie generala in materie) in care intervine reabilitarea de drept , legiuitorul a instituit mai instituit cateva cazuri speciale in care intervine reabilitarea de drept cum este si cel prevazut de art. 86 : "Daca condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inlauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept"
Exceptand cazurile prevazute de art. 134 (ce are caracter de dispozitie generala in materie) in care intervine reabilitarea de drept , legiuitorul a instituit mai instituit cateva cazuri speciale in care intervine reabilitarea de drept cum este si cel prevazut de art. 86 : "Daca condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inlauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept"
P.S : Nu se poate cere reabilitarea judecatoreasca pt prima condamnare din 2 motive :
1. Nu indeplineste conditiile de la art. 137 alin 1 , lit.a
2. Ar fi o cerere lipsita de sens avand in vedere faptul ca a operat reabilitarea de drept pt ce-a de-a doua condamnare...reabilitarea are un caracter indivizibil si priveste tot trecutul condamnatului.
1. Nu indeplineste conditiile de la art. 137 alin 1 , lit.a
2. Ar fi o cerere lipsita de sens avand in vedere faptul ca a operat reabilitarea de drept pt ce-a de-a doua condamnare...reabilitarea are un caracter indivizibil si priveste tot trecutul condamnatului.