Minorul isi poate retrage plangerea prealabila?

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
Post Reply
leustean

Minorul isi poate retrage plangerea prealabila?

Post by leustean » 01 May 2006, 15:05

Minorul isi poate retrage plagerea prealabila? Desigur, cu incuviintarea reprezentatului legal si poate chiar a autoritatii tutelare.
Legea nu vorbeste decat despre impacarea pe care o poate face minorul prin reprezentatul sau legal.
Atunci sa intelegm ca daca o asemenea prevedere nu exista in privinta retragerii plangerii prealabile, acest act de dispozitie nu poate fi facut de minor?
Daca am admite ca ar putea fi facut, am putea interpreta per a contrario dispozitiile art. 132 alin 3 Cod penal, in sensul ca retragerea plagerii facute de minor nu va produce efecte fata de actiunea penala pusa in miscare din oficiu, si atunci ar trebui sa ajungem la concluzia ca :
1.- minorul isi poate retrage plangerea, in temeiul art. 131 alin 2, desigur, cu incuviintarile necesare;
2. - chiar daca isi poate retrage plangerea, actiunea penala va putea fi exercitata din oficiu?
Astfel incat singura posibilitate practica pe care o are minorul este de a se impaca cu toti inculpatii, in caz ca sint mai multi inculpati?
Ce parere aveti?

gstefan5

Post by gstefan5 » 01 May 2006, 16:05

Parerea mea este ca minorul nu-si poate retrage plangerea prealabila cata vreme cf. art. 131 alin. 5, in cazul minorilor actiunea penala se pune in miscare din oficiu si nu prin reprezentantul legal sau cu acordul lui, ca in cazul institutiei inpacarii partilor.

Daca vrea si daca se poate (adica daca raportat la gravitatea faptei este permisa impacarea) minorul, cu indeplinirea conditiilor prevazute de lege (Art. 132 C.pen.), se poate impaca cu invinuitul sau inculpatul, iar daca sunt mai multi cu fiecare in parte.

leustean

Post by leustean » 01 May 2006, 16:22

Totusi, impacarea nu depinde de gravitatea faptei.
Eu cred ca unde legea nu distinge nici interpretul nu trebuie sa distinga.
Deci se poate.
Doar ca nu va mai putea sa isi produca efectele in cazul in care actiunea penala se pune in miscare din oficiu.

Crtistina

Post by Crtistina » 01 May 2006, 19:53

cred ca s-ar aplica regula simetriri, adica dc introduce prin reprezentat legal sau cu incuviintarea lui, atunci ar trebui tot prin astia sa poata retrage.

legea zice ca se paote si din oficiu..dc reprezentantii nu ies din pasivitate

intrebarea ar fi dc reprezentatnii legali vor sa retraga, instanta poate considera ca nu e interesul minorului si sa se opuna???

leustean

Post by leustean » 01 May 2006, 20:29

retragerea plangerii din oficiu? aoleu... :x

Crtistina

Post by Crtistina » 01 May 2006, 20:45

din oficiu...ma refeream la introducerea plangerii...

oricum multumesc pentru votul de incredre

la intrebarea mea ai vreun raspuns?

leustean

Post by leustean » 01 May 2006, 23:34

Oricum, nici plangerea nu se introduce din oficiu.
Din oficiu se exercita actiunea penala (in cazurile cunoscute), care nu este tot una cu plangerea.
probabil terminologie, dar ce sa-i faci...trebuie :? :?

Post Reply