Incredintare minor

Familiei
Post Reply
ildi

Incredintare minor

Post by ildi » 28 Apr 2006, 17:15

Daca reclamanta dintr-un proces de divort pleaca cu copilul minor in strainatate inainte de solutionarea cauzei, cum si unde se va efectua ancheta sociala?

Mentionez ca sotii sunt de acord ca minorul sa fie incredintat mamei.

Se poate dispune incredintarea minorului, fara efectuarea anchetei?
Va rog mult, daca aveti vreo speta la indemana sa o postati, tare m-ar ajuta!

Promit ca ma revansez. :cafea: :floare:

cdobre

Post by cdobre » 29 Apr 2006, 13:22

Codul Familiei al Republicii Socialiste Romania*)
din 01/08/1974


Publicat in Brosura nr. 0 din 01/08/1974


Actul a intrat in vigoare la data de 01 august 1974

Autoritatea tutelara


Art. 158. - Atributiile de autoritate tutelara apartin organelor executive si de dispozitie ale consiliilor populare comunale, orasenesti, municipale sau de sector, al municipiului Bucuresti.
Art. 159. - Autoritatea tutelara competenta este:
a) pentru ocrotirea parinteasca si tutela minorului, cea de la domiciliul minorului;
b) pentru tutela persoanei pusa sub interdictie, cea de la domiciliul acesteia;
c) pentru curatela prevazuta in art. 152 lit. a sau c, cea de la domiciliul persoanei reprezentate sau al minorului de paisprezece ani;
d) in cazul prevazut in art. 152 lit. b, fie autoritatea tutelara de la domiciliul persoanei reprezentate, fie autoritatea tutelara de la locul unde trebuie luate masurile urgente;
e) pentru curatela prevazuta in art. 152 lit. d sau e, cea de la ultimul domiciliu din tara al celui lipsa ori al celui disparut.
Art. 160. - Deciziile autoritatii tutelare pot fi atacate la autoritatea ierarhic superioara care, potrivit legii, exercita atributiile de indrumare si control.

ildi

Post by ildi » 05 May 2006, 15:38

Multumesc pt. raspuns cdobre, am citit si eu codul, dar nu se cunoaste domiciliul minorului ori nu se vrea a se cunoaste....


Deci? :roll:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 06 May 2006, 15:22

in principiu ar trebui sa se faca ancheta sociala la domiciliul minorului.
Daca domiciliul minorului nu se cunoaste cauza (daca instanta insista in efectuarea anchetei sociale) se afla intr-un impas si ma tem ca se risc o suspendare pe 155 pana cand reclamantul face dovada domiciliului minorului.

ildi

Post by ildi » 07 May 2006, 09:31

Multumesc Atto. :floare: , este raspunsul de care ma temeam. :(

Ai intalnit in practica cazuri in care instanta a dispus incredintarea minorului, fara efectuarea anchetei sociale?

redd

Post by redd » 08 May 2006, 20:19

am si eu o incredintare de minor, in care reclamanta are resedinta in strainatate si nu se poate prezenta la termenul urmator. Poate fi reprezentata (conf. art. 614 c pr civ) sau e necesar sa se prezinte in persoana in fata instantei ?! .......ancheta sociala s-a facut cat timp a fost in tara.

bozo

Post by bozo » 09 May 2006, 09:42

redd wrote:am si eu o incredintare de minor, in care reclamanta are resedinta in strainatate si nu se poate prezenta la termenul urmator. Poate fi reprezentata (conf. art. 614 c pr civ) sau e necesar sa se prezinte in persoana in fata instantei ?! .......ancheta sociala s-a facut cat timp a fost in tara.
Poate fi reprezentata, dar numai in baza unui mandat special. Simpla imputernicire avocatiala nu este suficienta. Trebuie sa faca dovada resedintei din strainatate, pentru a justifica imposibilitatea de prezentare.

bozo

Post by bozo » 09 May 2006, 09:48

ildi wrote:Multumesc Atto. :floare: , este raspunsul de care ma temeam. :(

Ai intalnit in practica cazuri in care instanta a dispus incredintarea minorului, fara efectuarea anchetei sociale?
Eu am avut un caz in care instanta a renuntat la ancheta sociala , dupa ce , in prealabil, dispusese efectuarea ei, avand in vedere datele spetei rezultate din depozitiile martorilor. Ancheta sociala se efectuase la locuinta sotului reclamant care cerea incredintarea minorului mamei parate, insa intarzia ancheta la domiciliul sotiei, asa incat instanta a considerat ca nu mai este necesara, partile fiind de acord si existand certitudinea ca minorul se bucura de toate conditiile si grija ce i se pot acorda.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 09 May 2006, 12:01

bozo wrote:
redd wrote:am si eu o incredintare de minor, in care reclamanta are resedinta in strainatate si nu se poate prezenta la termenul urmator. Poate fi reprezentata (conf. art. 614 c pr civ) sau e necesar sa se prezinte in persoana in fata instantei ?! .......ancheta sociala s-a facut cat timp a fost in tara.
Poate fi reprezentata, dar numai in baza unui mandat special. Simpla imputernicire avocatiala nu este suficienta. Trebuie sa faca dovada resedintei din strainatate, pentru a justifica imposibilitatea de prezentare.
este vorba despre divort sau despre reincredintare minor?
ca numai pentru reincredintare nu vad de unde certitudinea asta ca trebuie mandat special. Conditia de prezenta vizeaza numai pe reclamantul din cererea de divort, chiar nu vad un motiv serios de extindere a ei asa.......dupa ureche

nunuti

Post by nunuti » 09 May 2006, 13:33

Imi cer scuze ca intervin cu o alta idee in topic, dar am si eu o actiune de incredintare a minorului din afara casatoriei. In cerere am solicitat judecarea cauzei si in lipsa reclamatei (mama copilului), dar ma intreb daca respectiva solicitare e admisibila in contextul in care in C Fam se prevede obligatia instantei de a asculta ambii parinti pentru a hotari cu privire la incredintare. In speta, reclamatei ii este foarte frica de confruntarea cu tatal copilului, care este deosebit de violent, de la care primeste telefoane de amenintare etc..

In alta ordine de idei, ancheta sociala la domiciliul mamei se efectueaza inainte de primul termen de judecata?

In cazul in care reclamanta se prezinta la primul termen de judecata, e posibil ca instanta sa dispuna audierea ei in camera de consiliu, in absenta paratului, daca se solicita acest lucru?

daca la primul termen se prezinta reclamanta, dar la al doilea nu e posibila solutionarea cererii in lipsa acesteia, fiind acasta solicitare inscrisa si in cerere?

va multuumesc, mult, mult, pentru raspuns. Vreau sa nu existe piedici in solutionarea situatiei asa ca apreciez orice sfat din partea voastra

redd

Post by redd » 10 May 2006, 18:12

in cazul meu este incredintare fara divort, reclamanta a fost prezenta la primele doua termene de judecata, a fost audiata, dar trebuie sa plece din tara pentru ca are resedinta in strainatate. Pentru a fi sigur , vreau sa depun la urmatorul termen, o dovada ca are resedinta in strainatate. Vad ca parerile sunt impartite si tocmai de asta am ridicat problema.

rox_alina

Post by rox_alina » 10 May 2006, 18:58

numai in actiunea de divort se cere prezenta reclamantului sau mandat special. pt reincredintare minor, faci doar dovada ca nu se poate prezenta si nu vad sa fie probleme. insa nu stiu cata credibilitate are un parinte care cere reincredintare minor si nu se afla in tara...

bozo

Post by bozo » 11 May 2006, 19:15

redd wrote:in cazul meu este incredintare fara divort, reclamanta a fost prezenta la primele doua termene de judecata, a fost audiata, dar trebuie sa plece din tara pentru ca are resedinta in strainatate. Pentru a fi sigur , vreau sa depun la urmatorul termen, o dovada ca are resedinta in strainatate. Vad ca parerile sunt impartite si tocmai de asta am ridicat problema.
Nu , parerile nu sunt impartite, doar ca eu m-am hazardat un pic cand ti-am raspuns mai sus si nu am citit cum trebuie intrebarea ta. Pentru incredintare minor se aplica regulile generale cu privire la reprezentarea partilor in proces. Deci se poate prezenta avocatul pentru parte indiferent daca aceasta este sau nu in tara. Nu trebuie sa faci nici o dovada ca a parasit tara. Doar pentru divort se cere prezenta sotilor si conditii speciale de reprezentare in situatiile prevazute de lege.

Dar ce nu inteleg eu e cu audierea reclamantei. Ce inseamna asta?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests