partaj al unei mosteniri

Discutii privind procedura civila
Post Reply
aprepe

partaj al unei mosteniri

Post by aprepe » 07 Apr 2006, 21:33

O mstenire, 2 mostenitori, A si B cu cite 1/2. Se face succesiunea, dar nu se face partaj. B decedeaza si ramin o sotie si 4 copii cu 1/8, 3/32, 3/32, 3/32, 3/32, care nu fac succesiune de 18 ani.
Imobilul mic, incomod de partajat, teren mic, 288 mp, deschidere mica 8 m, (de fapt este 1/2 dintr-un lot normal), imposibil de facut drum de servitute de 3-4 m pt. ca masina de pompieri sa ajunga la lotul din spate.
Mostenitorul A cu 1/2 are urmatoarele avantaje:
-a locuit numai acolo de cind s-a nascut
-a facut constructii legate de imobil
-a facut imbunatatiri, lucrari de intetinere a imobilului: pavare curte, fintina pe tuburi, toaleta pe tuburi, gard, porti metalice,
-detine o cota mai mare 1,/2 fata de ceilalti care au cote mai mici
-nu detine alta proprietate si nu a detinut niciodata
-are bani pt. plata sultei catre ceilalti mostenitori cu cote mai mici
-convietuirea cu acel mostenitor este imposibila, discutii, reclamatii,
-fintina si toaleta se afla pe lotul din spate ar necesita sa treaca prin curtea lui A pt. toaleta si apa din fintina
-reteaua electrica comuna, contract pe numele mostenitor A contoar in camera lui B nu permite separerea consumului ca nu are acte ca sa-si faca contract pe numele lui, si bani pt. acest contract 20 milioane
- A este o batrina bolnava, tensiune arteriala 200/100,, 240/100,cord modificat, accident celebral cu urmari, tbc, vaduva, 72 ani, fara putere si aparare impotriva teroarei facute de nepotul ei 3/32 poate dovedi cu certificate medicale
Valoarea imobilului ar scade semnificativ daca s-ar lotiza in 2 loturi
Poate fi aruncata in strada dupa ce alocuit acolo o viata ?
Urmasii mostenitorului B :
-refuza sa faca partajul de 22 ani
-nu fac succesiunea dupa mostenitorul B de 18 ani
-au parasit toti casa dupa decesul lui B
-unul s-a intors dupa 10 ani sa locuiasca in imobil, in 2 cam. si o marchiza,si o buc. - celalalt most. A , ocupind doar o cam . din imobil
-discutii, amenintari, certuri pt. plata facturilor de energie electrica
-reclamatii nefondate, de hartuire, la politie impotriva lui A
-nu vor sa accepte nici o oferta de sulta, sau de alta locuinta mai mare dar mai la distanta de Bucuresti unde ar avea o gospodarie mai mare
-4 mostenitori vor ca al 5-lea sa locuiasca acolo dar nu vor sa-i doneze, cotele lor, nu vor sa plece din casa
-nepotul a venit cu 3 copii din care unul handicapat locomotor dupa ce si-a vindut ap. cu 3 cam. in 13 septembrie proprietate personala data de stat
-are "cazier judiciar" unul chiar pt. furt din casa lui A,2 condamnari
-face scandal in curte, cu mostenitor A, cu fam lui, sotia bea,
-traiesc din ajutor de somaj si ajutor social pt copilul handicapat
-nu a dat voie electricianului sa faca separare de retele, erere facuta de A si aprobata de biroul electricitate, deoarece el neavind nici un act de proprietate nu putea sa-sa faca contract pe numele lui, actualul contract de furnizare fiind pe numele lui A, facturile venind pe numele lui A
-face reclamatii mincinoase la politie, constient fiind ca A nu poate lupta cu el si il face sa plateasca amanzi de 2 milioane dintr-o pensie de 1,5 milioane, ii intra in casa si fura din casa , din frigider, unelte,
-de cind a aflat de actiunea in instanta face amenintari, telefoane , injuraturi, amenintari....
Cam astea sunt argumentele. Ce credeti ca trebuie sa ceara in instanta A ca sa cistige ? Cum se va inclina balanta dreptatii in cazul prezentat ?
A doreste atribuirea in intregime a bunului, cu plata sultei ,cheltuieli de judecata, evacuarea mostenitorului 3/32 si multa liniste cit mai are de trait, caci toate aceste discutii i-au afectat sanatatea.
Ceilalti nu vor sa accepte sulta si sa plece din ambitie si rea credinta, dar nici nu au bani sa plateasca acte, partaj, sau sulta.
Art. 728 cod civil nu spune ca nimeni nu este obligat sa traiasca in indiviziune? Art. 673 C prod. civ. nu prevede posibilitatea de solutionare a acestor probleme? Cum sa-l ajutam pe A sa cistige in instanta ?
Multumesc foarte mult !

bozo

Post by bozo » 08 Apr 2006, 10:49

Regula este partajarea in natura. Se va face o expertiza , care, daca va constata ca imobilul este comod partajabil in natura si va stabili si modalitatea de imparteala, instanta va hotari in consecinta, chiar daca A se va opune. Mai este posibilitatea ca toti mostenitorii sa fie de acord ca imobilul sa ramana lui A cu plata sultei si sa se ajunga la o tranzactie in instanta. Acum poate nu vor sa faca partajul, dar la vederea banilor, mai stii? Mai ales ca zici ca nu prea au stat pe acolo.

aprepe

partaj la o mostenire

Post by aprepe » 08 Apr 2006, 17:05

Eu reprezint pe A, dar dupa toate datele spetei, nu crezi ca bunul este incomod de lotizat, 3 cam. si o bucatarie, A detine 1/2, iar urmasii lui B 1/8, 3/32, 3/32, 3/32 ,32/32. Cum se va face lotizarea in natura ? Este adevarat ca acel 3/32 nu vrea sa plece, iar fratii lui accepta sa locuiasca acolo dar nu sa-i si doneze partea lor, adevarat ca are 3 copii din care unul cu handicap, dar cu banii din sulta cuvenita isi vor putea cumpara un imobil mai mare , in alta zona, nu ramine pe drumuri.
Daca ar dori sa se mute toti viitorii mostenitori ai lui B in casa, ei ar totaliza un nr. de 20 persoane, cu copiii lor . Cum ar locui practic in 2 cam. si o buc. ? Cum s-ar folosi de toaleta care ar fi pe lotul lui A, la fel si fintina cu apa. Pun eu problema in mod gresit ? Nu am toate argumentele cerute de art 673 cod proc. civ.?
Ce sa mai cer sa am siguranta ca voi cistiga ? Ce dovezi sa mai aduc ?
Am martori pt. imbunatatirile facute de A, pt. discutiile pe marginea faptului ca locuiesc in devalmasie, certificate medicale pt. A care este f. bolnav.,plingeri la politie, dovada ca A are banii de sulta iar B nu are, nu se poate crea drum de servitute de 3 -4 m pt. accesul masinii pompierilor dupa normele in vigoare.
Cer partaj, atribuire, evacuare, cheltuieli de judecata scazute din sulta platita. Care este procentul meu de reusita ? Ce sa mai fac ?
Multumesc !

aprepe

partaj la o mostenire

Post by aprepe » 12 Apr 2006, 21:27

Bineinteles ca A. nu este de acord cu lotizarea in natura , pentru ca practic, logic , nu este posibil in speta data. Din cauza aceasta am dat toate amanuntele. In situatia in care totusi instanta face o lotizare in natura, 3 cam si o buc. impartita in 6 loturi : 50%, 12%, 9,375%, 9,375%, 9,375%, 9,375%, casa aflindu-se mai mult pe lotul cu cei 5 comostenitori cu cote mai mici, cum se face imparteala in natura "in mod echitabil " pentru toti coindivizarii, cum se impart ? 50%=1,5 cam, iar restul 1,5 cam se imparte la 5 pers. in natura ? Este ceva logic ? Se pot face asemenea aberatii ? Act de proprietate separat pt. 17 mp, 4 mp, 3,18 mp, 3,18 mp, 3,18 mp, 3,18 mp doar de dragul ideii de a face pataj in natura ? Cum se asigura accesul individual la spatiul locuibil fara tulburarea posesiei si a folosintei exclusive a utilitatilor ? Cum ramine cu satisfacerea exigentelor minimale de locuit prevazute in Anexa 1 ?
Daca totusi se intimpla asa ceva, eu , reprz. A. cum pot ataca ? Apel ? Sa cer o contraexpertiza ? Cine o va plati ? Ce valoare vor mai avea cotele din mostenire daca imobilul va fi divizat peste masura ?
Cheltuielile de judecata cind e mai bine sa le cer ? In actiune introductiva, sau pe parcursul procesului ?
Sper ca nu v-am plictisit prea mult, dar eu chiar cred ca am dreptate , iar daca un 9,375% care locuieste la adresa bunului alaturi de A, nu este de acord sa plece si nu este de acord cu atribuirea bunului lui A, am argumente plauzibile, reale,criterii echitabile cerute de art 673-9, 673-10, C.proc. civ.. Poate instanta sa-l oblige pe A. sa locuiasca in aceiasi casa cu urmasul lui B ? Nu se invoca art. 728 Cod civ.?

bozo

Post by bozo » 12 Apr 2006, 22:45

Daca lucrurile stau asa cum spui tu, atunci sigur vei avea castig de cauza. Nu trebuie sa-ti faci atatea probleme, dar, oricum, de admirat zelul si daruirea ta.

Bafta! :floare:

Post Reply