poprire asupra conturilor

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
indian

poprire asupra conturilor

Post by indian » 31 Mar 2006, 09:18

in acest caz executorul este obligat, potrivit art. 387 c.p.c. sa comunice debitorului o somatie ?
mi s-a pus poprire pe cont, fara sa primesc somatie si as vrea sa formulez contestatie la executare.

der_graaf

Post by der_graaf » 31 Mar 2006, 10:50

Potrivit art. 454, alin. 1) din C. proc. civ. "poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul excutoriu, comunicata celei de a treia persoane, insiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata."

der_graaf

Post by der_graaf » 31 Mar 2006, 11:14

dar daca vrei poti urma procedura prevazuta de art. 401, alin. 1) lit. b) din C. proc. civ. si sa faci contestatie la executare in termen de 15 zile de la data cand ai primit comunicarea ori instiintarea privind infiintarea popririi. atentie marita insa la art. 404, alin. 2) din Cod proc. civ. :evil: ca daca ai intrat in hora va trebui sa joci pana la capat.
multa bafta

indian

Post by indian » 31 Mar 2006, 11:43

da, ai dreptate....
Nu pot contesta titlul in temeiul caruia s-a facut executarea (sunt intr-adevar bun de plata), deci s-ar putea sa se faca aplicabilitatea lui 404/2.
Tinand seama si de 454/1, pot contesta numai procedura urmata de executor (eventual printr-o plangere la camera executorilor) pe motivul ca nu mi-a comunicat si mie intentia de infiintare a popririi. Nu cred ca mai are sens sa fac contestatie la executare.

ANCA

Post by ANCA » 01 Apr 2006, 09:15

trebuia sa fii instiintat despre masura luata si anume poprire cont...
ai fost instiintat sau te-a anuntat banca?
orice act de executare se aduce la cunostinta debitorului..

indian

Post by indian » 01 Apr 2006, 21:22

banca m-a anuntat ( tu ce intelegi din art. 454 alin. 1 cpc ?)

costel75

Post by costel75 » 02 Apr 2006, 17:16

Banca nu era obligata sa te anunte. Aici sunt aplicabile dispozitiile art.457 Cod.proc civila. Stiu sigur de la un jurist de la banca.

der_graaf

Post by der_graaf » 02 Apr 2006, 17:51

Evident ca banca nu este obligata sa anunte debitorul asupra infiintarii popririi. Art. 454, alin. 1) se refera la faptul ca executorul trimite tertului poprit (banca) o adresa privind infiintarea popririi si titlul executoriu care sta la baza acesteia. Totodata executorul trimite si o instiintare debitorului prin care ii aduce la cunostinta poprirea. Iar art. 401, alin. 1, lit. b) ii permite debitorului asupra caruia s-a infiintat poprirea sa conteste orice act de executare in termen de 15 zile de la data primirii instiintarii de la executor ref la infiintarea popririi. Articolele mentionate sunt cele care isi fac aplicabilitatea in cauza (dupa Codul de Procedura Civila actualizat, cu toate modificarile si completarile care i s-au adus). Acum nu am la mine codul dar as fi tare curioasa la ce se refera art. 457 de care esti asa de sigur ca ai auzit la un jurist? :)

indian

Post by indian » 02 Apr 2006, 19:53

Multumesc der-graaf. Debitul a fost achitat in intregime, iar o intoarcere a executarii nu este posibila. Nu mai am ce face, chiar daca sunt nemultumit de procedura.

Acum am o alta intrebare (curiozitatea nestiutorului....):
in cazul in care formulez o cerere pe calea ordonantei pres., prin care cer suspendarea executarii (paralel cu contestatia la executare), sunt obligat sa platesc o cautiune in cuantum de10% din val.(art.403/4 cpc).
Ce se intampla cu cautiunea in situatia in care mi se respinge cererea?

der_graaf

Post by der_graaf » 02 Apr 2006, 21:22

Dar la ce suspendare a executarii te referi din moment ce spuni ca ai achitat debitul in intregime?? Dosarul s-a inchis. Poate te referi la alt caz de executare silita :?: In cazul in care depui cautine conf. art. 403/4 cpc, iar cererea iti va fi respinsa......vei pierde si cautinea. asta este din pacate.

indian

Post by indian » 02 Apr 2006, 21:35

Era o intrebare ex-speta anterioara. Multumesc!

costel75

Post by costel75 » 04 Apr 2006, 08:15

Pt. [b]Der_graaf[/b]: Cred ca stii acum la ce se refera art. 457. Din proprie experienta stiu ca nici un executor nu o sa te anunte ca vrea sa-ti ia banii din cont. Stiam de la un jurist pt. ca am dat examen pentru un post de executor bancar si a trebuit sa invat tot ce tine de executare.
Debitorul poate face contestatie si in termen de 15 zile cf. art.401 al.c) cf. codului de proc. civila actualizat si la zi. Acelasi art.457 face trimitere la art. 453 care nu spune nimic despre anuntarea debitorului. Deci daca tertul poprit este banca executorul nu este obligat sa te anunte. Poate gresesc, dar cred ca multi au fost in situatia asta (ca si indianul)

ANCA

Post by ANCA » 04 Apr 2006, 12:42

apropo cautiunea ti se restituie....
iar executorii jud. instiinteaza intotd. debitorul.

indian

Post by indian » 04 Apr 2006, 21:59

Anca, tu contrazici toate parerile noastre ! Vorbesti din experienta ?

ANCA

Post by ANCA » 05 Apr 2006, 06:57

da, eu asa procedez..... sunt executor jud. stagiar...
stiu ca sunt si specimene de executori care.... dar legea e lege si pentru ei si faptul ca nu este instiintat debitorul despre masura luata in cadrul contestatiei la executare atrage nulitatea formelor de executare

Post Reply