M-am confruntat cu incident procesual inedit. Aparam inculpatul intr-o cauza de calomnie. La primul termen de judecata, instanta a inceput in mod normal prin a lua o declaratie partii vatamate. Dupa ce patea vatamata a relatat motivele care au determinat-o sa faca plangere, si instanta i-a pus intrebari, avand in vedere niste neconcordante intre declaratie si plangere, m-am ridicat si eu aratand instantei ca am cateva intrebari pentru partea vatamata. Si culmea partea vatamata a declarat ca nu vrea sa raspunda la nici o intrebare pe care as avea-o eu de pus.
Am incercat sa invoc faptul ca declaratia partii vatamate constituie un mijloc de proba prevazut de cod si ca dorim sa ne folosim de orice mijloc de proba in aparare, dar n-a tinut. Daca nu vrea, nu vrea!
Am ramas insa cu o nemultumire...Atat timp cat a acceptat sa dea o declaratie, mi se pare normal sa lamureasca toate aspectele. Apoi, intrebarile nu i lepun eu, ci le adreseaza instanta la cererea mea.
Voi ce parere aveti?
dr. la tacere al partii vat.
Potrivit ART. 296 C. proc. pen.
Atributiile presedintelui completului sunt:
Presedintele conduce sedinta, indeplinind toate indatoririle pe care le are de la lege si decide asupra cererilor formulate de parti, daca rezolvarea acestora nu este data in caderea completului.
In cursul judecatii intrebarile se pun prin mijlocirea presedintelui. Acesta poate incuviinta ca intrebarile sa fie adresate direct.
Asadar, daca presedintele a incuviintat intrebarea partea vatamata trebuia sa raspunda.
Atributiile presedintelui completului sunt:
Presedintele conduce sedinta, indeplinind toate indatoririle pe care le are de la lege si decide asupra cererilor formulate de parti, daca rezolvarea acestora nu este data in caderea completului.
In cursul judecatii intrebarile se pun prin mijlocirea presedintelui. Acesta poate incuviinta ca intrebarile sa fie adresate direct.
Asadar, daca presedintele a incuviintat intrebarea partea vatamata trebuia sa raspunda.
Adnonsens, nu ai cum sa-i faci denuntare calomnioasa...Nici nu stiu sigur daca o sa-mi dea castig de cauza instanta. Si apoi, denuntarea calomnioasa n-are nici o sansa daca achitarea nu s-a dat pe 10 lit a/C.p.p.
Sunt de acod cu wittmann:n-ai ce-i face! Cum a zis si judecatorul daca nu vrea, nu vrea!
Sunt de acod cu wittmann:n-ai ce-i face! Cum a zis si judecatorul daca nu vrea, nu vrea!