In urma decesului fratelui meu sunt mostenitor legal unic in baza unui certificat de mostenitor. Avand in vedere ca fratele meu avea un credit ipotecar la o Banca am mers, cu certificatul in brate la aceasta Banca sa cer trecerea contractului de credit pe numele meu in baza Certificatului de mostenitor. Am facut cerere si prin registratura Bancii sa ma asigur impotriva surprizelor .Precizez ca sunt studenta la Drept si am ceva cunostinte legale. Nu ma dau geniu dar nici jurist de banca

Din punct de vedere legal sunt insolvabila in drept dar solvabila in fapt si doresc mentinerea creditului.
Legea spune ca riscul insolvabilitatii mostenitorului debitorului este suportat de catre creditor. ( nu ca ar fi risc avand in vedere ca banca are un drept de ipoteca si mai are de recuperat 12.000 Eur iar imobilul valoreaza 40.000 pe piata).
Raspunsul initial al juristului banci de fata cu directorul :

" Nu exista alta optiune decat sa il mentinem pe fratele dumneavoastra titular de credit si dumneavoastra sa faceti o promisiune de plata cu Banca si sa platiti in numele lui (-obligatie in nume propriu-) pentru ca BNR nu ne permite altfel. Cazul dumneavoastra este atipic"

In zadar am incercat sa le explic chestia cu persoana decedata si conditia pentru a fi subiect de drept, problemele pe care le-ar naste eventuale litigii cu privire la cine are calitate procesuala....Precizez ca termenul de restituire e de 20 ani.Am zis ca nu semnez in veci asa ceva si sa se mai gandeasca.
A doua saptamana: Fratele meu avea dobanda preferentiala. Directorul imi zice ca imi maresc dobanda daca imi fac un nou contract de credit si pe deasupra ca nu indeplinesc conditiile de creditare iar ca cireasa ca ar avea optiunea sa ma execute silit. ( Am incercat sa ii explic ca nu fac contract nou ci act aditional de preluare , ca nu trebuie sa indeplinesc nici o conditie si ca ma substitui in drepturi fratelui meu; iar cat priveste executarea, eu am platit toate ratele pana acum in termen si sunt debitor de buna credinta). Nu am avut cui explica ..... A ramas ca asteapta raspuns de la Centrala.
Separat am mers si am vorbit cu juristul si acesta s-a jurat ca el nu a zis niciodata sa platesc 20 de ani pe numele lui frate-meu, de promisiune de plata si ca e o problema cu sistemul Bancii si ca scot din context vorbele lui.

De fiecare data cand am vorbit cu ei aduceau vorba de executare, de marirea dobanzi cu zambetul pe buze ca sa nu para intimidare.
Acum : Astept raspuns oficial de la Centru, dar se pare, dupa cum imi spunea directorul, ca se poate trece pe numele meu dar tot trebuie sa fac promisiune de plata......?????
CONCLUZII: 1. Sistemul bancar are numai oameni " capabili"
2. Sistemul lor informatic este conceput in asa fel in cat nu poate inregistra ca titulari de credite persoane insolvabile. E simplu: la rubrica salariu, vechime, venit..... nu au ce scrie si nu pot sa continue cu inregistrarea. Atfel, toata problema e de pura informatica...da credeti ca recunosc?
3. in loc sa modifice sistemul informatic prefera sa induca mostenitorii debitorilor in eroare, sa le spuna ca nu ii lasa BNR sa ii treaca pe ei titulari si sa ii pacaleasca sa faca promisiune de plata( obligatie in nume propriu). Atfel Banca probabil are inscrisi o multime de debitori decedati pentru care platesc mostenitorii. Banca incalca lege si refuza sa transmita o parte din pasiv mostenitorului. Acesta mosteneste tot pasivul si activul ..mai putin obligatia din contractul de credit

4. Sunt curioasa ce sanctiune aplica ei mostenitorului insolvabil in cazul nerespectarii promisiunii de plata...
5. Directorul nu vorbeste cu juristul pentru a isi pune povestile la punct
6 De la o intalnire la alta in viziunea lor legea se schimba uimitor.
7.Acesti oameni profita cu un tupeu extraordinar de durerea oamenilor si ii induc in eroare facand ilegalitati. Ce se intampla daca eu nu ridicam probleme si semnam promisiunea de plata????????
Cum ramanea cu credfitul in viziunea lor?????
Credeti-ma ca asta e varianta fffffff. scurta a povestii
Cat despre compasiune....fratele meu avea 25 de ani...dar ce le pasa lor.....profit si atat.
Am scris pentru ca povestea este de 3 saptamani in desfasurare si deja ma simt frustrata de atata (....) . Nu va mai povestesc cat au lungit-o cu asigurarea de viata ( care era pe jumate de suma pentru ca avea conditii preferentiale fratele meu si nu il obligau sa asigure toata suma).
P.S. nu e rentabili sa decedezi. Pentru a lichida conturile fratelui meu am platit comision 2 %, cand comisionul normal e de 0,5 pentru alte operatiuni........