marturie mincinoasa

Discutii privind Dreptul Penal
roxanagalateanu

marturie mincinoasa

Post by roxanagalateanu » 12 Mar 2006, 14:06

As vrea sa intreb daca X declara ceva in fata organelor de politie si apoi la Parchet isi schimba declaratia, se incadreaza la marturie mincinoasa?
Declaratia astfel data in fata organelor de politie se poate incadra in actele premergatoare?

luc4s

Post by luc4s » 12 Mar 2006, 15:30

Art 260 alin 2 CP
Incetarea urmaririi penale(daca nu se incadreaza la cazurile de acolo:daca datorita marturiei lui nu a fost retinut, arestat cineva, sau nu a fost data o sentinta in dosar)

rudareanu

Post by rudareanu » 12 Mar 2006, 15:38

lucas are dreptate.
declaratiile din faza de urmarire/cercetare penala nu prea au mare insemnatate.
Bineinteles ca au si ele rolul lor, dar nu iti face nimeni nimic daca le schimbi.
Oricum instanta, in virtutea rolului ei activ, ia declaratii din nou cand se ajunge in faza de judecare a procesului.

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 13 Mar 2006, 08:11

mda, eu nu prea am idee ce se intampla, insa persoana respectiva a fost trimisa in judecata pt marturie mincinoasa..Cum nu prea lucrez pe penal, m-am gandit ca poate imi scapa mie ceva. :?
multumesc pt raspunsuri!

Baltazar

Post by Baltazar » 13 Mar 2006, 21:19

rudareanu wrote:lucas are dreptate.
declaratiile din faza de urmarire/cercetare penala nu prea au mare insemnatate.
Bineinteles ca au si ele rolul lor, dar nu iti face nimeni nimic daca le schimbi.
Oricum instanta, in virtutea rolului ei activ, ia declaratii din nou cand se ajunge in faza de judecare a procesului.
Imi spui si mie unde scrie treaba asta?

Nu va mai dati cocosi daca nu stiti, fratilor, ca mai citesc si altii ...

Toate declaratiile au aceeasi insemnatate in cadrul procesului penal, indiferent de faza procesuala sau de organul judiciar in fata caruia au fost date.

Pt. roxanagalateanu: Declaratiile date la politie se incadreaza in categoria actelor premergatoare numai daca nu s-a inceput urmarirea penala. Daca persoana a fost audiata in calitate de martor, dupa inceperea urmaririi penale, iar dupa aia s-a sucit in declaratii ca "asa a vrut muschii ei", normal ca trebuie sa dea socoteala :grin:

luc4s

Post by luc4s » 13 Mar 2006, 22:50

Tu ce intelegi de aici, mai baltazar?
ART. 260
Marturia mincinoasa
Fapta martorului care intr-o cauza penala, civila, disciplinara sau in orice alta cauza in care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevazuta in alineatul precedent nu se pedepseste daca, in cauzele penale mai inainte de a se produce arestarea inculpatului, ori in toate cauzele mai inainte de a se fi pronuntat o hotarare sau de a se fi dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, martorul isi retrage marturia
Daca retragerea marturiei a intervenit in cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau in toate cauzele dupa ce s-a pronuntat o hotarare sau dupa ce s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispozitiile alin. 1 - 3 se aplica in mod corespunzator si expertului sau interpretului.

si nu isi retrage schimba declaratia pt ca asa vrea muschii ei, ci pentru ca il mustra constiinta cu privire la faptul ca a mintit initial si vrea sa indrepte aceasta greseala :-P

mariusms

Post by mariusms » 13 Mar 2006, 23:19

Nu si-a retras marturia, ci a schimbat-o. Este lesne de inteles de ce legiuitorul "iarta" pe cel care isi retrage marturia si tace dupa aceea.

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 14 Mar 2006, 08:50

Baltazar wrote:
Pt. roxanagalateanu: Declaratiile date la politie se incadreaza in categoria actelor premergatoare numai daca nu s-a inceput urmarirea penala. Daca persoana a fost audiata in calitate de martor, dupa inceperea urmaririi penale, iar dupa aia s-a sucit in declaratii ca "asa a vrut muschii ei", normal ca trebuie sa dea socoteala :grin:

Si-a schimbat declaratia dupa cum urmeaza: inainte de inceperea Up a declarat ceva si apoi dupa inceperea Up si-a schimbat declaratia. In urma acestui "eveniment" a fost trimis in judecata pt marturie mincinoasa.

Baltazar

Post by Baltazar » 14 Mar 2006, 15:52

Luc4s, nu ma refeream la situatia in care martorul minte iar dupa aia revine si isi recunoaste greseala, ci la situatia opusa :))

rudareanu

Post by rudareanu » 14 Mar 2006, 16:40

in p*** cu satelitu scrie mai baltazar.
observ aici o tendinta ingrijoratoare de a teoretiza totul.
in practica, faci ceva pe declaratiile date la politie
Salntare

mariusms

Post by mariusms » 14 Mar 2006, 19:20

Usurel, maestre, vezi ca dai in icter mecanic.
Baltazar are dreptate pentru ca asa scrie la lege si se intampla si in practica. Nu mai fa aici pe Gigi durun. Nici nu ma mai obosesc sa-ti explic, pt ca oricum nu vei intelege.

rudareanu

Post by rudareanu » 14 Mar 2006, 20:08

mda , tare curios as fi sa va vad pe voi la treaba, la o audiere, cu clientul langa voi.
hai pa si sa stiti ca nu fac icter, doar ca asa inteleg eu sa ma exprim.

Baltazar

Post by Baltazar » 14 Mar 2006, 22:32

rudareanu wrote:in p*** cu satelitu scrie mai baltazar.
observ aici o tendinta ingrijoratoare de a teoretiza totul.
in practica, faci ceva pe declaratiile date la politie
Salntare
Mda, sesizez acuratetea argumentelor din practica judiciara a instantelor rurale si a avocateilor care isi pierd timpul pe langa acestea...

Anunta-ma cand o sa vezi si tu (daca o sa vezi) martori condamnati pentru declaratii date la instanta, altfel decat au binevoit a spune la politie sau la parchet.

Eu unul am invatat (da, rudarene, din teorie :)) ca schimbarea declaratiilor in fata instantei poate fi luata in considerare numai daca este temenic justificata si se coroboreaza cu alte probe. Altfel, pa!

Aaaaah, iar formula de salut din final m-a ucis!!! E ca un punct dupa o idee geniala. Cu singura deosebire ca ideea ta nu este geniala. :mrgreen:

dricaru

Post by dricaru » 15 Mar 2006, 20:07

E ca Baltazar...(nici eu nu am chef sa explic Mariusika..:)))
Rudareneeee......esti modest prietene....
Nu mai sari la gitul baietzilor!!!

PS

rudareanu

Post by rudareanu » 16 Mar 2006, 12:17

oi fi eu modest, dar pana cand nu se pronunta o sentinta pe baza marturiei, omul nu poate fi invinovatit de marturie mincinoasa.
ma mai prevalez si de art 78 c.pr.pen, in care se spune ca prin marturie se doreste aflarea adevarului in cadrul procesului penal, iar cercetarea penala nu este in cadrul procesului penal, conform interpretarii lui Neagu.
Iar daca vreti sa aprofundati subiectul, am gasit 2 pagini de consideratii scrie in R.R.D. DIN 1987, nr 2, V.Popescu - Consideratii in legatura cu posibilitatea savarsirii de marturie mincinoasa in timpul actelor premergatoare.
Sunte-ti ingusti mai baieti.
Salntare

Post Reply