INCETAREA PROCESULUI PENAL

Discutii privind procedura penala
Post Reply
femme

INCETAREA PROCESULUI PENAL

Post by femme » 11 Mar 2006, 11:26

Cum invoc incetarea procesului penal ?
Am gasit un motiv de incetare a procesului ( in speta lipseste sesizarea organului competent) dar nu stiu cum se procedeaza practic.
Urmarirea penala s-a facut fara aceasta sesizare.

excalibur

Post by excalibur » 11 Mar 2006, 11:28

Esti in faza de urmarire penala sau de judecata?

femme

Post by femme » 11 Mar 2006, 11:57

De judecata!!!
A fost un sg termen . S-a amanat pt ca un inculpat vrea sa-si angajeze aparator.

excalibur

Post by excalibur » 11 Mar 2006, 12:08

Vrei sa spui ca sesizarea s-a facut prin rechizitoriu (altfel nu aveam faza up) si totusi procurorii nu au observat ca lipseste sesizarea organului competent?
Poti fi mai explicita?

femme

Post by femme » 11 Mar 2006, 12:38

Am o infractiune privitoare la comertul electronic. Intr-un articol final din lege se spune f clar ca aceste infractiuni se constata de catre organele competente care inainteaza sesizarea organelor de up.
In cazul meu nu s-a intamplat acest lucru.
Nu exista o astfel de sesizare . De unde am dedus ca parchetul s-a sesizat din oficiu. Povestea e mai complicata si nu pot sa intru in prea multe detalii.
Au fost investigatori sub acoperire care au contactat inculpatii in urma unor mesaje trimise de acestia din urma pe internet.Cam asa au luat cunostinta organele de up de savarsirea unor infractiuni.
Dar acea sesizare despre care face vorbire legea nu exista. Am citit dosarul de 2 ori .

excalibur

Post by excalibur » 11 Mar 2006, 13:30

Este vorba despre Legea nr. 365/2002.
Eu nu interptez in sensul ca fara acesta sesizare nu poate fi pusa in miscare actiunea penala sau nu poate incepe urmarirea penala.

femme

Post by femme » 11 Mar 2006, 15:44

De ce?
Ce rost mai are acel articol?

giovanni

Post by giovanni » 11 Mar 2006, 20:05

Intrebare intrebatoare: cine e competenta la tine? Judecatoria sau tribunalul. Nu de alta, dar esti stagiara. Si multe infractiuni de acest tip se judeca in prima instanta de tribunal. Depinde, da-ne mai multe detalii. Pentru infractiunile din care articol este trimis inclupatul tau in judcata?

giovanni

Post by giovanni » 11 Mar 2006, 20:11

A, ca sa iti si raspund: organele de urmarire trebuiau sesizate de "Autoritatea de reglementare in comunicatii si tehnologia informatiei" (ANRC). Este o institutie aflata in subordinea guvernului. Vezi art. 17 alin (1) si (6). Eu zic sa invoci exceptia. N-ai ce pierde. Intra si pe http://www.anrc.ro

giovanni

Post by giovanni » 11 Mar 2006, 20:23

Mai sa fie ca tot nu ti-am raspuns la prima intrebare. Incetarea procesului penal se poate cere oral in instanta, pe cale de exceptie, evident cu motivarea de rigoare. Vezi ca judecatorul este dator sa intrebe daca inculparul ori avocatul sau are de formulat exceptii, caci acestea se judeca cu precadere.
Sper ca n-am mai uitat nimic. :floare:

norocel

Post by norocel » 12 Mar 2006, 08:05

Art. 222 din Codul de procedura penala, are urmatoarea formulare "Cand legea prevede ca inceperea urmaririi penale nu poate avea loc fara o sesizare speciala, aceasta trebuie facuta in scris si semnata de catre organul competent. In actul de sesizare trebuie sa se arate in mod corespunzator datele prevazute in art. 222 alin 2."

In art. 10 alin. 1 lit "f" ) se prevede ca "Actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cind a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca:

f) lipseste plingerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale;"

In art. 17 alin. 10 din Legea nr. 365/2002 se arata ca "Autoritatea sesizeaza organele de urmarire penala ori de cate ori constata incalcari ale legii penale."

Prin urmare, faptul ca autoritatea de reglementare are obligatia de a face o sesizare, nu poate fi interpretata in sensul ca nimeni altcineva nu mai poate face o plangere sau un denunt sau ca organele de urmarire penala nu se pot sesiza si din oficiu.

mariusms

Post by mariusms » 12 Mar 2006, 09:12

Corect. :lol:

femme

Post by femme » 12 Mar 2006, 12:14

Multumesc pt raspunsuri.
Este competenta Judecatoria-am verificat.

femme

Post by femme » 12 Mar 2006, 12:39

Incerc si eu sa gasesc orice sa apar inculpatul cat mai bine. Parerea mea este ca s-au luat lucrurile prea in serios in cazul asta.
Oricum mi-am facut o aparare . La inceput mi-a fost si greu sa inteleg exact ce au facut-sunt depasita de tehnologie :oops: .

Post Reply