divort

Familiei
Post Reply
paulad

divort

Post by paulad » 14 Jul 2004, 09:45

Suntem casatoriti de 3 ani, sotul este plecat la munca in Italia (munceste la negru), avem un apartament luat prin credit ipotecar impreuna.
Va rog frumos sa-mi spuneti in ce conditii as putea introduce actiunea de divort si ce ma asteapta? Ce se va intampla cu apartamentul?
Va multumesc mult.

jus2001

Post by jus2001 » 14 Jul 2004, 20:22

Veti putea introduce cerere de divort la judecatoria in raza caruia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor (in speta cred ca este vorba de apartamentul cumparat prin credit ipotecar) sau cererea de divort poate fi intemeiata pe acordul partilor daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- nu exista copii minori rezultati din casatorie
- pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei
Motivarea cererii: dat fiind faptul ca sotul este plecat in strainatate de 3 ani puteti spune ca:
- relatiile conjugale au fost intrerupte de circa 3 ani
- din informatiile pe care le detineti sotul dumneavoastra are o amanta in tara unde isi desfasoara activitatea
- sotul nu va sprijinit cu bani etc
In ceea ce priveste apartamentul trebuie sa metinonez ca puteti cere partajul ca un capat accesori al cererii de divort sau printr-o cerere separata.
Acum in ceea ce priveste apartamentul situatia este mai complicata. Posibilitati:
- puteti plati in continuare ratele impreuna (daca veti cadea de acord, iar cand veti achita intreaga suma veti dobandi apartamentul in coproprietate putand decide ulterior ce veti face cu el)
- unul dintre soti va plati celuilalt o suma de bani ce va reprezenta partea platita de acesta pana la acel moment si va continua singur sa plateasca ratele dobandind la momentul achitarii integrale a sumei de bani apartamentul in proprietate

Mentinonez ca afirmatiile de mai sus nu pot fi luate litera de lege, ci va vor ajuta doar sa va faceti o idee despre ceea ce va asteapta. Va multumesc!

bebe2004

Post by bebe2004 » 14 Jul 2004, 20:58

In legatura cu raspunsul dumneavoastra, as avea niste intrebari, daca se poate.

In conditiile in care partajul este cerut ca un accesoriu al cererii de divort, inseamna ca divortul nu se poate pronunta fara ca problema partajului sa fie rezolvata?

Cum influenteaza acest fapt (cererea partajului impreuna cu divortul) procesul de divort? Este incetinit procesul de divort? Este accelerat procesul/decizia de partaj? Ce se intampla in cazul in care desfacerea casatoriei este evidenta (ca in cazul divortului cu acordul ambelor parti), dar sunt neintelegeri in legatura cu partajul? Se poate pronunta divortul, urmand ca partajul sa fie decis ulterior?

Si as mai avea o intrebare: i se poate cere paratului sa plateasca cheltuieli de judecata SI onorariul avocatului sotului/sotiei (care a intentat divort)?

Va multumesc frumos

jus2001

Post by jus2001 » 15 Jul 2004, 09:17

Promit sa va raspund amandurora in cel mai scurt timp posibil, probabil chiar in aceasta seara.

jus2001

Post by jus2001 » 15 Jul 2004, 10:44

Reprezentarea de unul dintre parinti:
Potrivit art. 614 C.proc.pen. in procesele de divort in fata instantelor de fond, sotii trebuie sa se prezinte personal, neputand sta in proces prin reprezentant. Prin exceptie sotul se poate infatisa prin mandatar daca are resedinta in strainatate. Prin urmare actualul sot va putea fi reprezentat de unul dintre parinti in baza unei procuri.
Citarea lui:
In opinia mea, in aceasta situatie este necesara procedura citarii cu strainatatea (unde un termen dureaza 6-8 luni)
Cum demonstrati ca sotul este plecat din tara:
Daca este plecat legal din tara proba o puteti face prin datele obtinute de la Directia de evidenta informatizata a persoanei
Apartament. Nu am primit bani:
Partajarea bunurilor comune nu se face in mod egal, ci in functie de contributia fiecaruia dintre soti la dobandirea lor. Contributia dumneavoastra o puteti proba prin martori si inscrisuri (printre care puteti include si extrasele de cont)
Pt. Bebe 2004
Partajul poate fi voluntar (partile se inteleg), judiciar sau se poate ramane in devalmasie. Cererea pentru impartirea bunurilor comune se poate introduce:
- dupa desfacerea casatoriei prin divort, pe calea unei actiuni principale
- o data cu actiunea de divort, ca un capat accesoriu de cerere
Daca o data cu cererea de divort se cere si partajarea bunurilor comune, instanta este obligata sa se pronunte si asupra cererii de partaj. Deci instanta nu se poate pronunta doar asupra divortului, ci va rezolva si capatul accesoriu de cerere.
Incetinirea procesului de divort. Accelerarea procedurii de partaj:
In aceasta problema nu va pot oferi un raspuns exact pentru ca nu putem cunoaste de pe acum evolutia procesului, problemele care apar. In mod firesc divortul va fi incetinit prin rezolvarea si a cererii accesorii a partajului, iar procedura de partaj va fi accelerata pentru ca nu veti mai astepta sa o introduceti dupa desfacerea casatoriei prin divort
Neintelegerile cu privire la partaj:
Vor fi lamurite de instanta de judecata in baza probelor administrate
Cererea de partaj depinde de solutia data in cererea de divort , respingerea acesteia ducand si la respingerea cererii de partaj, dar instanta trebuie sa se pronunte si asupra capatului de cerere accesoriu in mod obligatoriu.
Cheltuieli de judecata:
Partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuieli de judecata.
Cheltuielile de judecata cuprind:
- taxa de timbru
- plata expertilor
- despagubirile martorilor
- onorariile avocatilor
- alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut

Raspunsurile data evidentieaza punctul meu de vedere, iar in vederea unui litigiu va recomand calduros consultarea unui avocat, mai ales ca, in speta, lucrurile sunt un pic complicate.

paulad

Post by paulad » 15 Jul 2004, 13:59

Multumesc din suflet inca o data pt sfaturi.
Iti precizez ca sotul este plecat de un an de zile, in situatia de fata este in afara vizei, ilegal, deci nu am cum sa demonstrez ca are resedinta in strainatate si nici nu stiu cum as putea sa demonstrez ca este plecat din tara.
Am vazut si raspunsul pt bebe si as vrea sa stiu ce inseamna partaj judiciar si cel in devalmasie. Sau daca stii ca exista un site care sa-mi explice cateva lucruri referitoare la acest subiect, ti-as fi recunoscatoare daca mi l-ai recomanda.
Nu as vrea sa fiu prea insistenta, dar daca in timpul divortului apare situatia in care cineva spune ca eu am avut pe perioada plecarii lui pe altcineva, as vrea sa stiu ce risc?
Merci si o zi buna iti doresc.

jus2001

Post by jus2001 » 15 Jul 2004, 14:54

Partaj voluntar - partile se inteleg asupra modului cum impart bunurile
Partaj judiciar - in privinta impartirii bunurilor se va pronunta instanta pe baza probelor administrate
Stare de devalmasie - situatia in care se afla sotii in timpul casatoriei cu privire la proprietatea bunurilor comune. Nimeni nu te poate obliga sa pui capat starii de devalmasie prin partaj.
Definitiile date mai sus sunt dupa ureche si nu chiar tocmai ca in carte dar sper sa intelegi ce inseamna fiecare notiune
Cu privire la starea de ilegalitate in care se afla sotul tau si la modul de dovedire ma gandesc si o sa raspund.

jus2001

Post by jus2001 » 15 Jul 2004, 15:55

Fiind ilegal plecat (in afara vizei), vei putea face dovada ca a iesit in strainatate prin datele obtinute de la Directia de evidenta informatizata a persoanei si nu a intrat inapoi in Romania. Pentru ca nu ai reusit sa aflii domiciliul paratului (sotului tau), instanta va face aplicarea art. 95(1) dispunand citarea paratului prin publicitate.
Daca se va dovedi, prin martori, ca in perioada in care el a lipsit din tare, ai avut o relatie extraconjugala, risti ca divortul sa fie pronuntat din vina ambelor parti. In consecinta, nu vei mai fi in drept sa primesti cheltuielile de judecata. In rest, nu se poate intampla nimic.
Iti doresc succes si mult noroc!

bebe2004

Post by bebe2004 » 15 Jul 2004, 18:23

Va multumesc frumos pentru raspunsuri si pentru timpul acordat.

Este oarecum surprinzator pentru mine sa aflu ca paratul trebuie sa achite si onorariul avocatului celuilalt sot. As mai dori sa va intreb: exista o limita legala in privinta acestui onorariu? Intreb acest lucru deoarece partea care a intentat divort poate angaja un avocat cu un onorariu foarte mare.

Va multumesc foarte mult.

jus2001

Post by jus2001 » 15 Jul 2004, 18:40

Nu paratul este obligat la plata cheltuielilor de judecata, ci partea cazuta in pretentii, adica cea care pierde procesul, or procesul poate fi pierdut si de reclamant, caz in care acesta poate fi obligat, la cerere, la plata cheltuielilor de judecata. Pentru a intelege pe deplin problema va trimit la art. 274 C. proc. civ. unde in alin. 3 se precizeaza ca "Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivit de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat".
Pentru a intelege mai bine materia "Cheltuielilor de judecata" cititi art. 274-277 C. proc. civ.

bebe2004

Post by bebe2004 » 15 Jul 2004, 20:37

Va multumesc frumos

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 39 guests