Divort cu copii prin acordul partilor - se poate ?

Familiei
Post Reply
gim05

Divort cu copii prin acordul partilor - se poate ?

Post by gim05 » 05 Mar 2006, 00:39

De ce in Ghidul juristului 2006 (pag. 246-247) de Crisu este un model de cerere de divort prin acordul partilor prin care partile pot sa divorteze prin acord chiar si daca au rezultat copii din casatorie ?
In practica se poate divorta prin acordul partilor chiar daca au rezultat copii din casatorie ? Eu la scoala am invatat ca nu se poate. Voi ce parere aveti ?
Daca nu se poate atunci se poate formula o cerere de divort din culpa comuna sau numai instanta stabileste culpa comuna si in acest caz trebuie introdusa cerere normala de divort din vina paratului ?

ildi

Post by ildi » 05 Mar 2006, 12:46

Divortul nu poate fi pronuntat numai pe baza acordurilor ambilor soti, daca exista copii minori rezultati din casatorie.

Culpa comuna o va pronunta instanta, daca din dovezile administrate reiese vina amandurora sau paratul a formulat cerere reconventionala.
In lipsa cererii reconventionale, daca motivele invocate de reclamant nu sunt intemeiate, se va respinge cererea, chiar daca rezulta vina exclusiva a sotului reclamant.

Gim, cauta pe familiei, gasesti discutii interesante cu privire la divort.

luc4s

Post by luc4s » 05 Mar 2006, 19:06

Trb ca, casnicia sa dureze de un an si sa nu fie copii rezultati din ea.
Doar asa merge cu acordul partilor.

ildi

Re: Divort cu copii prin acordul partilor - se poate ?

Post by ildi » 05 Mar 2006, 19:54

gim05 wrote:Daca nu se poate atunci se poate formula o cerere de divort din culpa comuna sau numai instanta stabileste culpa comuna si in acest caz trebuie introdusa cerere normala de divort din vina paratului ?
Se poate formula actiunea din culpa comuna, insa ai nevoie de 1 sau 2 martori, depinde de instanta.

bozo

Post by bozo » 06 Mar 2006, 16:27

Se poate divorta prin acord daca copilul este major.

avocatus

Post by avocatus » 23 Mar 2006, 15:09

Se poate divorta pe baza acordului ambilor soti daca sunt indeplinite doua conditii: sa fi trecut 1 an de la incheierea casatoriei si sa nu existe copii minori la data introducerii actiunii (deci pot fi majori)

aho

Post by aho » 23 Mar 2006, 15:24

repetitia e mama invataturii :razz:

axy_2

Post by axy_2 » 23 Mar 2006, 17:24

din cate stiu eu, in legislatia noastra nu exista ink divortul prin acordul partilor atunci cand sunt copii la mijlok.....
nu se poate asa ceva (din pacate)
Divortul prin acordul partilor se poate face numai daca a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei si nu exista copii minori la data introducerii actiunii

orange

Post by orange » 23 Mar 2006, 19:14

Oare cei care scriu nu citesc decat intrebarea??

dellutza

Post by dellutza » 23 Mar 2006, 20:11

Poti solicita instantei pronuntarea divortului din culpa comuna si, totodata, ca hotararea sa se dea fara motivare.
Asta NU inseamna divort prin acordul sotilor ci vei fi nevoit sa probezi motivele de divort chiar daca hotararea nu va face vorbire despre ele.
Cred ca despre asta era vorba.

bobocel

Post by bobocel » 24 Mar 2006, 17:38

orange wrote:Oare cei care scriu nu citesc decat intrebarea??
:grin:

bozo

Re: Divort cu copii prin acordul partilor - se poate ?

Post by bozo » 25 Mar 2006, 14:39

gim05 wrote:De ce in Ghidul juristului 2006 (pag. 246-247) de Crisu este un model de cerere de divort prin acordul partilor prin care partile pot sa divorteze prin acord chiar si daca au rezultat copii din casatorie ?
In practica se poate divorta prin acordul partilor chiar daca au rezultat copii din casatorie ? Eu la scoala am invatat ca nu se poate. Voi ce parere aveti ?
Daca nu se poate atunci se poate formula o cerere de divort din culpa comuna sau numai instanta stabileste culpa comuna si in acest caz trebuie introdusa cerere normala de divort din vina paratului ?
Gim05 faci cerere de divort din culpa comuna, daca si celalalt sot e de acord face o intampinare in care-si exprima acordul si se audiaza un singur martor comun si gata. Asta cu privire la divort. Pentru incredintarea copilului e obligatorie ancheta sociala si audierea acestuia, daca are peste 10 ani, desi de multe ori instanta a considerat audierea ca lipsita de relevanta, dat fiind acordul partilor si acordul copilului retinut cu ocazia efectuarii anchetei sociale. Bineinteles partile pot fi de acord cu privire la incredintare si atunci instanta da eficienta intelegerii partilor, dar nu este obligata s-o faca , daca se constata ca , in interesul minorului, ar fi ca acesta sa locuiasca la celalat parinte sau sa fie incredintat altcuiva.

Post Reply