Noul Cod penal

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
giovanni

Noul Cod penal

Post by giovanni » 13 Jul 2004, 00:44

Ne-au nenorocit parlamentarii astia cu noul cod penal care va intra in vigoare peste un an (28 iunie 2005). Ce facem oameni buni? Ca pana si articolele s-au schimbat. Si cum le-am invatat deja si ne-au intrat in sange ne va fi foarte greu sa ne obisnuim cu noile cifre. E drept ca totul va fi sistematizat mult mai bine acum, dar vine viitoarea licenta, viitoarele examene la INM si multe alte examene in vastul domeniu al dreptului. Va trebui sa reluam multe de la 0. Intr-adevar, majoritatea textelor se aseamana, unele infractiuni s-au pastrat chiar intacte, dar s-au adaugat multe altele. Sa fie oare un avantaj la examene pentru cei cu memorie buna? Ramane de vazut. Oricum, azi am vazut o stire la TV cu "distinsul" nostru presedinte care lauda activitatea Parlamentului. Eu as fi vrut sa intre in vigoare abia dupa viitoarea licenta. Si apropo de asta, daca intra in vigoare pe 28 iunie cand se vor tipari noile manuale dupa care sa invatam? Ca timpul ne va presa nemilos. Inclin sa cred ca profesorii vor fi constienti de acest lucru si isi vor reface manualele din timp. Alti bani, alte distractii... Om trai si om vedea.
Si ca o ironie a sortii: am postat acest subiect chiar pe data de 13. Sper sa nu fie cu ghinion pe viitor.

paulus

Post by paulus » 13 Jul 2004, 14:13

Chiar asa!!!-pana la urma se sustzine examenul din noul sau din vechiul Cod Penal???!!!! Asta se va afla (de catre noi,ca de ceilaltzi nu mai vorbesc-shtiau ei din timp,ce draq....) abia cu cateva zile inaintea examenului,in buna traditzie a Justitziei romane.Shi cand mai vad pe forum cate unii care sustzin ca nu e vorba despre pile aici,noooooo,Doamne-fereshte!!!

cosanzeana

Post by cosanzeana » 13 Jul 2004, 17:05

daca afli raspunsul poate imi spui si mie
m2004imi2004@yahoo.com

juristu

Post by juristu » 14 Jul 2004, 08:28

Daca voi v-ati inchipuit vreo clipa ca cei care elaboreaza si voteaza legile statului nostru se gandesc la aplicabilitatea lor in practica sau la cum afecteaza acestea viata sociala - v-ati inselat amarnic.

Va reamintesc ca s-au votat nenumarate legi care intra in vigoare la ... 1.01.2007 - acestea nu numai ca sunt inutile deocamdata insa mai creaza si confuzii ... pentru unii functionari care n-au avut rabdare sa citeasca si ultimul rand din lege.

jus2001

Post by jus2001 » 14 Jul 2004, 19:50

Daca profesorii ar fi tratat materia cum trebuia, daca am fi citit doctrina si practica scrisa pe vechile coduri penale, daca profesorii ne-ar fi invatat ceva despre executarea pedepselor am fi vazut ca un astfel de cod si o noua lege a executarii pedepselor erau imperios necesare.
Ceea ce e de criticat este:
- atentia deosebita pe care legiuitorul nostru o acorda infractiunilor contra sigurantei statului desi ele puteau fi cumva restranse ca numar
- cantitatea (se spune ca o lege buna si clara nu este mare ca volum), or noul cod penal mi se pare imens
- lipsa de interes a teoreticienilor deoarece in viziunea mea ei trebuiau sa aibe cartile gata pentru a fi puse in vanzare (deoarece aveau proiectul si daca se schimba ceva modificau si ei in manuscris)
- si multe, multe altele pe care nu le mentionez acum deoarece am de invata pentru INM si timpul ma preseaza.

virtual

Post by virtual » 17 Sep 2004, 15:57

D-nule Jus 2001, cu tot respectul, in legatura cu "teoreticienii nu au tratat dreptul penal dupa proiectul codului penal desi acesta exista de mult timp", va rpg sa nu faceti afirmatii nefondate.
Va dau ca circumstanta atenuanta judiciara ca invatati pt INM si in consecinta va preocupa doar manualele din Bucuresti.
Dar in Cj a aparut din 0ct 2002 cartea d-nului profesor F. Streteanu, Drept penal partea generala, vol. I, Ed. Rosetti, Bucuresti, 2003, care trateaza dupa Proiectul Codului penal...deci daca vreti sa cautati, sunt sigur ca la biblioteca Fac. de Drept din Bucuresti o gasiti...eu acolo am gasit-o...

PSn desi cartea reprezinta vol. 1 din 3, si trateaza doar pana la art. 33 din Noul Cod, vol.2 trebuie sa apara undeva in noiembrie ...

Dar sper ca la acea data sa nu mai aveti nevoie de invatat, fiind deja la INM...

Cu tot respectul,
un simplu student

jus2001

Post by jus2001 » 17 Sep 2004, 21:31

Din nefericire nu am auzit despre acel profesor, dar daca a fost harnic atunci merita felicitari. Din nefericire in Bucuresti nu am vazut cartea. Ce sa le fac eu daca publica tiraje din alea de 100 de bucati.

virtual

Post by virtual » 19 Sep 2004, 12:50

Probabil ca respectiva carte se gaseste mai greu, fiindca este destinata, presupun, in primul rand studentilor clujeni...profesorul este titular de catedra la drept penal general, UBB...cu alte cuvinte, "urmasuln lui Basarab...de el cred ca ati auzit...cartea este buna si merita citita...si numai prin faptul ca a renuntat la uzuala traditia romaneasca din dreptul penal de a reitera in stilul Dongoroz& Co. in Explicatii Teoretice in 1969....cum au facut, de altfel, Costica Bulai si mai apoi Constantin Mitrache...nu ca as avea ceva cu respectivii autori, mai ales ca dupa Mitrache am invatat si eu, dar mai trebuie ceva nou dupa atata timp.
Poate acum cu Noul Cod se va schimba ceva si la dansii...sper!

Ce este surprinzator este ca editura Rosetti este din Bucuresti, deci o dovada de inconstanta si de lipsa de dorinta de un eventual castig material...dar ce sa ii faci, suntem acasa, in Romania...

Dupa cum spuneam, daca considerati ca va ajuta, la Biblioteca sigur o
gasiti, sau puteti incerca la punctul de vanzare Rosetti...pe google il gasiti
1-2...

Aceeasi problema am intalnit-o si eu cand am cautat o carte de a lui G. Antoniu din 2003, Reforma legislatiei penale si pe care nu am gasit-o in tot Bucurestiul, decat la sediul Academiei, unde in depozt era plin de exemplare.
In acelasi sens, si aceasta lucrare v-ar putea ajuta, fiind practic o involuntara expunere de motive la Noul Cod, stiut faptul ca d-nul Antoniu este "tatal" noului Cod....a fost seful comisiei de experti care l-au elaborat

Post Reply