in 10 iun 1989, parintii, in calitate de procuratori de fonduri au achizitionat un imobil pentru care au achitat suma de 40163 de lei. de la cumparatoare(sora mea) suma de 5163de lei, iar de la procuratorii de fonduri(parintii) suma de 35000 de lei, de cand si cumparatoarea (sora) intra in stapanire de drept si de fapt asupra constructiei vandute.
parintii, sot avand trei copii, doneaza sorei mele suma de 35000 lei din care au achitat parte din pretul vanzarii, privind cumpararea imobilului, cu conditia ca sa locuiasca in camera si bucataria situate in partea de nors a imobilului si cu obligatia ca donatara(sora mea) sa le asigure intretinerea in caz de nevoie ca: hrana, imbracaminte, incalzit, iluminat, medicamente. suma de 35000lei provenea din retributii si economii.
sora mea accepta donatia ce i se face de parinti si este intru-totul de acord cu cuprinsul acestui act si cu conditia pusa de acestia.
mama a decedat in 14.11.2001
intrebare: parintii nu au locuit niciodata la adresa imobilului cumparat si au fost intretinuti de toti cei trei copiii
tata, are 80 de ani, este bolnav, cardiac cronic decompensat, si impreuna cu sora mea au hotarat sa vanda imobilul.
eu stiu ca orice obigatie de intrtinere are corespondent si in drept in aceasta situatie ?
contract de vanzare-cumparare cu procurator de fonduri
O prima problema ar fi ca nu inteleg exact ce vrei sa intrebi.
O a doua problema ar fi ca in discutie avem un contract de vanzare cumparare cu procurator de fonduri, adica nu o donatie.
Asa incat sora ta este proprietara apartamentului in discutie si poate face ce vrea cu el, inclusiv sa il vanda.
Chiar daca insa am aprecia ca in limita sumei de 35 000 avem de a face cu o donatie cu sarcina (intretinerea parintilor) revocarea acestei donatii se poate cere numai de catre beneficiarii sarcinii (parintii tai) si nu si de mostenitori. Chiar insa daca s-ar revoca donatia ea priveste suma de bani si nu apartamentul asa incat parintii ar dobandi un drept de creanta pentru suma de 35 000 lei, pe care sora dvs. ar putea fi, eventual obligata sa ii ramburseze (tatalui, caci mama am inteles ca a decedat), putand in continuare sa faca ce vrea ea cu apartamentul.
Daca tatal, care si-a rezervat un drept probabil de uzufruct viager asupra camerei din partea de nord a imobilului, este si el de acord cu vanzarea cu atat mai bine.
Dar la fel de bine cumparatorul poate sa se arate dispus sa cumpere totusi, respectand dreptul de uzufruct al tatalui.
De fapt tu ce vrei?
O a doua problema ar fi ca in discutie avem un contract de vanzare cumparare cu procurator de fonduri, adica nu o donatie.
Asa incat sora ta este proprietara apartamentului in discutie si poate face ce vrea cu el, inclusiv sa il vanda.
Chiar daca insa am aprecia ca in limita sumei de 35 000 avem de a face cu o donatie cu sarcina (intretinerea parintilor) revocarea acestei donatii se poate cere numai de catre beneficiarii sarcinii (parintii tai) si nu si de mostenitori. Chiar insa daca s-ar revoca donatia ea priveste suma de bani si nu apartamentul asa incat parintii ar dobandi un drept de creanta pentru suma de 35 000 lei, pe care sora dvs. ar putea fi, eventual obligata sa ii ramburseze (tatalui, caci mama am inteles ca a decedat), putand in continuare sa faca ce vrea ea cu apartamentul.
Daca tatal, care si-a rezervat un drept probabil de uzufruct viager asupra camerei din partea de nord a imobilului, este si el de acord cu vanzarea cu atat mai bine.
Dar la fel de bine cumparatorul poate sa se arate dispus sa cumpere totusi, respectand dreptul de uzufruct al tatalui.
De fapt tu ce vrei?