ajutor - prescriptia extinctiva

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
ROXANNA_CIOBANU

ajutor - prescriptia extinctiva

Post by ROXANNA_CIOBANU » 09 Feb 2006, 15:18

Buna ziua , as dori si eu cateva sfaturi referitoare la prescriptia extinctiva , se poate cere in cazul unor bunuri mobile , ex tv color sau aparate video in cazul in care aceste aparate nu mai exista la societatea creditoare si se doreste evaluarea lor ?
Sau se poate invoca prescriptia de 10 ani? va multumesc anticipat pentru ajutor .

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 09 Feb 2006, 16:43

pe cuvant daca am inteles ceva.
Ce legatura are prescriptia extinctiva cu tv color si de cand exista un termen de prescriptie extinctiva de 10 ani si la ce se refera el ca inteleg ca nu are nici o legatura intrebarea ta cu executarea silita a hotararilor in materia actiunilor reale imobiliare. (sau are si nu m-am prins eu?)

Reformuleaza intrebarea ca sa intelegem ce vrei ca altfel..... eu chiar nu stiu ce sa-ti respund.

daniel_2006

Post by daniel_2006 » 09 Feb 2006, 17:53

Probabil ai in vedere prescriptia achizitiva, dar aceasta nu se aplica in cazul bunurilor mobile. In acest caz opereaza "prescriptia instantanee", adica posesorul bunurilor este considerat proprietarul acestora.
Prescriptia extinctiva este cu totul altceva si se refera la prescriptia dreptului la actiune pentru realizarea unui drept de creanta.

ROXANNA_CIOBANU

Post by ROXANNA_CIOBANU » 09 Feb 2006, 18:21

hai sa reformulez , am o sentinta civila din anul 2003 ramasa definitiva si irevocabila prin recurs in anul 2002 , in anul 2005 am solicitat executarea ( am investit sentinta si s-a emis titlu executoriu ) societatea creditoare a inaintat contestatie pe motivul tardivitatii , intrucat tremenul de prescriptie era de trei ani de la sentinta si nu de la decizie , intrucat aceasta nu a fost data cu drept de apel . In contestatie mi se spune faptul ca " Normele ref la prescriptia extintiva sunt norme inperative si nu se pot aplica la societatile comerciale deci instanta avea obligatia sa invoce din oficiu exceptia prescriptiei extintive a titlului executoriu ? " nu inteleg ce este asta ? si in codul de proc civil nu am gasit nimic .
puteti sa imi explicati despre ce este vb ?
Si in sentinta de la contestatie instanta specifica faptul ca la bunurile mobile pe care le avem de recuperat nu se poate aplica termenul de prescriptie de 10 ani ? intrebarea mea (sau ceea ce am vrut eu sa spun ) era daca mai pot face ceva in cazul acesta . Sper ca m-am facut inteleasa de data asta .

ildi

Post by ildi » 09 Feb 2006, 18:45

Te-ai facut inteleasa (sper), dar greu.

Pe scurt, instanta a admis pe buna dreptate contestatia la executare, deoarece dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani in cazul titlurilor executorii referitoare la drepturi de creanta si drepturi reale mobiliare.
Doar in materia actiunilor imobiliare termenul de prescriptie este de 10 ani. Vezi art.405 alin1 C.pr.civ

Din cate am reusit eu sa inteleg, hotararea a ramas definitiva si irevocabila in 2002, nu?

Totusi, te rog sa scrii exact data la care hotararea a devenit executorie (definitiva si irevocabila).

ROXANNA_CIOBANU

Post by ROXANNA_CIOBANU » 09 Feb 2006, 19:09

definitiva si irevocabila a ranas in data de 13.10 2002 in urma recursului dar instanta imi spune ca termenul de prescriptie a curs din data de 18.10.2001 intrucat sentinta nu a fost data cu drept de apel ci numai cu recurs . Mai pot face ceva in cazul acesta ? Mentionez ca nu sunt consilier juridic inca , sunt la faculatate anul 2 dar acolo nu ne invata despre aceste lucruri deocamdata si seful meu mi-a pus codul civil in brate si ghidul juristului si a spus sa ma descurc . :-D de parca ar fi asa usor .

ildi

Post by ildi » 09 Feb 2006, 19:47

Hotararile nesusceptibile de apel sunt definitive si devin executorii din momentul in care au fost pronuntate.
Vezi art.377 C.proc. civ.

Termenul pt. exercitarea dreptului de a cere executarea silita, (in cazul tau de 3 ani) a inceput sa curga de la data pronuntarii hotararii in prima instanta.

ROXANNA_CIOBANU

Post by ROXANNA_CIOBANU » 09 Feb 2006, 19:58

multumesc mult pentru ajutor . Mare lucru nu se mai poate face dar eu tot trebuie sa depun recurs ca sa fac dovada in fata sefilor ca am facut toate procedurile . oricum va multumesc mult .

ROXANNA_CIOBANU

Post by ROXANNA_CIOBANU » 10 Feb 2006, 18:55

revin :lol: am introdus recursul astazi , acum nelamurirea mea este urmatoarea : contestatia la executare a fost introdusa pe data de 05.10.2005 in conditiile in care ei au primit somatia pe data de 21.09.2005 , termenul este de 15 zile si in principiu nu au introdus contestatia in termen , dar daca nu am descoperit acest lucru la fond ( de la bej nu mi-au aratat dosarul decat acum ) mai pot invoca exceptia tardivitatii in recurs?

iulia-lex

Post by iulia-lex » 10 Feb 2006, 20:26

Art. 101 din Codul de proc civ. : " Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul ". Dupa mine ar fi introdus in ultima zi. Cred ca se calculeaza 17 zile inclusiv ziua primirii.

meda

Post by meda » 11 Feb 2006, 11:22

a fost introdusa in termen...

am si eu o intrebare roxanna. doar redactezi actele sau si reprezinti societatea in fata instantei?

ROXANNA_CIOBANU

Post by ROXANNA_CIOBANU » 11 Feb 2006, 12:49

merg si in fata instantei dar numai la faza de inceput , la concluzii ma insoteste administratorul societatii si oricum toate actele pe care le redactez sunt verificate de el .

avokat

un gand

Post by avokat » 13 Feb 2006, 14:11

Din toata discutia asta...pot spune ca aveti sefi inconstienti...dar ma rog e greu sa agajezi un specialist...costa ....
Scuze Roxana.

ROXANNA_CIOBANU

Post by ROXANNA_CIOBANU » 13 Feb 2006, 19:06

nu are legatura cat costa un specialist , am avut si inca mai avem fete la juridic dar seful meu cunoaste legislatia si vrea sa controleze tot inainte de a parasi biroul iar fetelor nu le convine sa le insoteasca seful in instanta si nici sa le spuna ce sa faca , considera ca daca au terminat o facultate inseamna ca isi cunosc meseria . Asa ca prefera sa faca munca de birou si mie imi convine in principiu ptr ca am multe de invatat si in instanta este locul cel mai bun unde poti sa o faci . Parerea mea . Singura inconvenienta este ca nu am cu cine ma sfatui atunci cand este ceva urgent .

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests