Raport comercial civil sau inselaciune ?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
horus

Raport comercial civil sau inselaciune ?

Post by horus » 04 Feb 2006, 15:31

O firma lucreaza cu anumiti furnizori timp de 5 ani in conditii extraordinare facind platile la timp cu OP,CEC sau BO.Dupa aproximativ 4,5 ani din cauza unor contracte pierdute cu beneficiarii si datorita faptului ca nu a incasat la timp intra in CIP cu CEC.Se trimit urgent informari catre furnizori in legatura cu incidentul bancar dar acestia ignora aceasta informare si baga la plata mai multe file CEC lasate in garantie la ei care bineinteles nu se deconteaza deoarece banca le respinge.Intre timp firma mai achita cite ceva din datorii.
Politia se sesizeaza din oficiu si incepe cercetarile.Totalul filelor CEC intrate la plata este de 4 miliarde.Firma mai are creante de recuperat de aproximativ 7 miliarde.Marea majoritate a furnizorilor nu depun plingeri.
Cum considerati cazul ? Penal sau civil ?
Va multumesc .

ildi

Post by ildi » 04 Feb 2006, 15:42

Gasesti un articol despre emiterea de cecuri fara acoperire la sectiunea Categorii stiri, recenzii, merita citit.

Am avut un caz aproape identic, dar cu mai putine cecuri si cu un prejudiciu mai mic, procurorul a dispus scoaterea de sub urmarirea penala in temeiul disp. art.11 pct.1 lit.b si art.10lit.b/1 dC.pr. pen.

horus

Post by horus » 04 Feb 2006, 15:54

Iti multumesc mult pentru indrumare.Cele bune.

ildi

Post by ildi » 04 Feb 2006, 15:57

Horus, mai gasesti discutii recente pe aceasta tema pe forum, tot la penal.
Bafta!

horus

Post by horus » 04 Feb 2006, 16:11

Iti multumesc.Dosarul in cazul asta este la procuror si sper sa pot scoate un SUP in baza unor relatii comerciale de lunga durata care au decurs bine,deci varianta cu inselaciunea sper sa cada ca fiind nefondata !!!

dricaru

Post by dricaru » 05 Feb 2006, 13:26

Depinde cind au fost emise cecurile.
Daca au fost emise dupa intrarea in Centrala, condamnare scrie pe tine.
Daca au fost emise inainte, e lit com.

horus

Post by horus » 05 Feb 2006, 16:14

Au fost lasate in garantie la ei inainte cu 3-4 luni inainte de intrarea in CIP.Ideea este ca in momentul in care s-a intrat in CIP oricum la banca s-au predat toate carnetele de CEC-uri.Pur si simplu ei au completat datele pe ele si le-au bagat la plata !!!!!!!!!!!!!!!!

dricaru

Post by dricaru » 05 Feb 2006, 18:53

In conditiile astea(expertiza grafo) e vorba de lit com si nu de o infractiune

horus

Post by horus » 05 Feb 2006, 20:11

Iti multumesc frumos pentru ajutor.Numai bine !!

fuji

Post by fuji » 05 Feb 2006, 23:04

Pai odata intrat in CIP cu un sg CEC , banca emitentului trebuie sa anuleze celelate cec-uri (Vezi REGULAMENT Nr. 1 /2001
privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Incidentelor de Plati , modificat, art.30 litera b) Prin urmare, celalte CEC-uri date in garantie, care au fost bagate la plata ulterior intrarii in interdictie bancara trebuia sa fie anulate.

luc4s

Post by luc4s » 08 Feb 2006, 18:55

E din start infractiunea prevazuta de legea cecului(pt ca nu a completat datele de pe fila cec).
Eu as merge si pe inselaciune.

ildi

Post by ildi » 08 Feb 2006, 20:33

De mers, poti merge, dar nu cred ca cineva a fost trimis in judecata si condamnat DOAR pt. emiterea de cecuri in alb.

Cel putin eu nu cunosc caz in practica, te rog sa ne spui daca stii ceva in acest sens.

luc4s

Post by luc4s » 08 Feb 2006, 22:08

Nu.Se da 18 ind 1.
Dar si cu inselaciunea e mai complicat.El trebuie sa arate ce s-a intamplat cu banii(totusi sunt 7 miliarde), de ce nu le-a putut acoperi.
Doar faptul ca i-a notificat nu prea conteaza.I-a anuntat ca le-a dat teapa?
Am auzit de o speta cam la fel, dar din 7 miliarde, a acoperit intr-un timp scurt 5,5 miliarde.
De asemenea a vb cu creditorul si a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pe o cladire apartinind faptuitorului.(iar in conditiile astea nici nu mai trebuia sa incerce sa incaseze fil;ele CEC :-|)
Aici s-a vazut de la cap la coada buna credinta si a fost NUP.
Daca il intrebi cu ce voia sa-si acopere creanta si spune ca, cu profitul de pe urma unor viitoare afaceri, merge bagat si la inselaciune.
Si cu privire la ce spunea Dricaru cel atotstiutor :fluierat: , nu conteaza cand au fost emise cecurile .

ildi

Post by ildi » 09 Feb 2006, 09:39

Sunt 7 miliarde de recuperat de la clienti si de acoperit 4, citeste un pic mai atent.

Luc4s, tu vorbesti (ca si mine, de altfel) din cursuri, teoretic si la prima vedere da, este inselaciune, in practica insa se iau in considerare toate circumstantele, inclusiv data emiterii cecului.

De pilda, in cazul meu procurorul a dat NUP, tocmai pt. ca fila de cec dat in alb, ca si garantie, a fost completata si bagata la plata de catre beneficiar dupa ce s-au mai facut plati cu file de cec din acelasi bloc de cecuri, completate de catre emitent.

Luc4s, te rog nu-l speria cu semiadevaruri pe Horus, eu zic ca e de buna credinta.

Post Reply