Buna dimineata!
Va rog mult sa ma sfatuiti in problema pe care o am.
Sunt in proces de partaj. Procesul a ajuns la audierea martorileor si s-a amanat doua termene din motive de indisponibilitate a unuia din martorii ex-sotiei. Acest martor ii este verisor primar si ex-sotia sustine ca este in Germania si tot spune ca va veni la noul termen (realitatea este ca, desi ea a inceput procesul, nu are martori si in principiu ii va fi greu sa gaseasca din simplul motiv ca ceea ce sustine ea nu este adevarat). La al doilea termen s-au audiat pana la urma cate un martor pt fiecare, iar in curand va fi al treilea termen dedicat audierii martorilor, cand cate un alt martor pt fiecare urmeaza sa fie audiat, dar deja cred ca martorul ei nu va veni. De asemeni, poate este importatnt sa specific ca martorii nu au fost citati, judecatoarea spunandu-ne ca putem veni si cu ei necitati. Pentru ca martorii mei vin din alta localitate si mai trebuie sa si lipseasca de la serviciu, ma intreb daca
1. procesul chiar poate fi prelungit la nesfarsit din motivul indisponibilitatii martorului? se pot gasi "chichite" care sa prelungeasca procesul? care este limita?
2. este indicat sa fiu de acord ca la urmatorul termen sa fie audiat martorul meu, urmand ca ulterior si martorul ex-sotiei sa fie audiat (ma gandesc ca aceasta poate fi si o tactica a ei, sa stie ce declara martorii mei)?
3. am inteles ca verisorul primar (singurul deocamdata dispus sa minta) poate fi audiat ca martor in conditii "exceptionale" si ma intreb cat de "exceptional" este de fapt acest proces, probabil nu cu mult diferit de celelalte...
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
indisponibilitate martor, amanare proces
Martorul legal citat poate fi amendat daca nu se prezinta in instanta sau se poate dispune aducerea cu mandat iar in cazul in care nici in acest caz martorul nu se infatiseaza se poate trece la judecarea cauzei.
Parerea mea este sa insisti ca martorii sa fie citati legal si apoi sa ceri instantei sa aplice prevederile legale la care m-am referit mai sus.
Potrivit art. 189 Cod pr. civ., nu pot fi ascultati ca martori (decat daca partile convin altfel expres sau tacit) rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv.
Verisorii sunt rude de gradul patru, asa ca pot fi ascultati ca martori fara nici o restrictie.
Parerea mea este sa insisti ca martorii sa fie citati legal si apoi sa ceri instantei sa aplice prevederile legale la care m-am referit mai sus.
Potrivit art. 189 Cod pr. civ., nu pot fi ascultati ca martori (decat daca partile convin altfel expres sau tacit) rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv.
Verisorii sunt rude de gradul patru, asa ca pot fi ascultati ca martori fara nici o restrictie.
Multumesc frumos pentru raspuns. M-am mai lamurit un pic (si constat ca am o alta experienta neplacuta cu avocatul platit).
Nu prea inteleg de ce judecatoare a lasat posibilitatea tergiversarii si speculatiilor spunandu-ne ca fie citam martorii, fie ii aducem, desi, pe de alta parte, tot spune ca trebuie sa incheie procesul din motive de monitorizare (cum ma intreb si de ce, daca se putea, avocata mea nu a cerut ca ex-sotia sa citeze martorii, cum am facut noi). Deci practic procesul se mai poate amana pana se citeaza martorii etc? Totusi, faptul ca judecatoarea tot spune "aduceti martorii ca data viitoare este ultima data cand o mai puteti face" nu inseamna nimic?
Nu stiu daca am fost clar (si nu gasesc unde sa citesc despre afini), acel verisor este copilul surorii mamei ex-sotiei. Deci este afin de gradul patru?
Va multumesc din nou
Nu prea inteleg de ce judecatoare a lasat posibilitatea tergiversarii si speculatiilor spunandu-ne ca fie citam martorii, fie ii aducem, desi, pe de alta parte, tot spune ca trebuie sa incheie procesul din motive de monitorizare (cum ma intreb si de ce, daca se putea, avocata mea nu a cerut ca ex-sotia sa citeze martorii, cum am facut noi). Deci practic procesul se mai poate amana pana se citeaza martorii etc? Totusi, faptul ca judecatoarea tot spune "aduceti martorii ca data viitoare este ultima data cand o mai puteti face" nu inseamna nimic?
Nu stiu daca am fost clar (si nu gasesc unde sa citesc despre afini), acel verisor este copilul surorii mamei ex-sotiei. Deci este afin de gradul patru?
Va multumesc din nou