Ce ar fi fost daca ...

Discutii privind Dreptul Penal
nicuvar

Ce ar fi fost daca ...

Post by nicuvar » 24 Jan 2006, 20:49

Revelionul l-am petrecut acasa, in familie. Stau la casa. Poarta incuiata. Masina in curte. Toate usile incuiate. Greseala mea: nu am activat alarma masinii. Am si un caine rau, fioros. De obicei il las liber prin curte. Daca ar prinde un necunoscut prin curte l-ar musca rau. Daca vede ca il primesc la poarta, nu ii face nimic.
In noaptea aceea au fost artificii, cainele s-a speriat si l-am inchis in casa. Am iesit in curte sa vad artificiile cu vecinii, apoi am intrat in casa, v-am felicitat si pe voi si am continuat Revelionul in familie.
A doua zi dimineata am descoperit ca cineva mi-a furat casetofonul de la masina. (cineva a sarit gardul, a fortat portiera si a smuls casetofonul din masina) Nu am auzit nimic din cauza artificiilor. Cainele la fel.
Daca il prindeam pe hot, nu stiu ce ii faceam (eram si sub influenta bauturilor alcoolice). Cred ca il snopeam in bataie sau chiar mai rau.
Daca era cainele liber (nu speriat de artificii) il rupea.
Intrebarea mea este: as fi fost vinovat de ceva daca eu sau cainele ii faceam rau hotului ?

tamara

Post by tamara » 25 Jan 2006, 00:08

In cazul in care "catelusul" tau cel fioros si-ar fi facut "datoria" numai in curtea ta, nu poate fi atrasa o raspundere civila pentru prejudiciul cauzat de animalul aflat in paza ta juridica.
Cat despre vinovatia ta, in caz ca i-ai fi aplicat "o corectie", cred ca faptul ca nu l-ai auzit te-a scutit de multe necazuri si, mai ales, te-a scutit de a fi o "Romanita cu ghinion" in prag de nou an.

norocel

Post by norocel » 25 Jan 2006, 08:38

Tu nu aveai nici o problema dar hotul... :-( :-( :-(

minodora

Post by minodora » 25 Jan 2006, 09:05

Avea multeeeee..... :-D

denominatus

Post by denominatus » 25 Jan 2006, 11:17

Eu n-as fi asa sigur ca n-ai avea probleme in legatura cu raspunderea pentru fapta animalului ...
Daca-l rupe pe hot, e posibil sa bagi mana adanc in buzunar sa-l cosi... Nu se poate interpreta ca fapta hotului de a sari gardul si de a shuti casetofonul e de natura a provoca animalul.
Deci nu prea vad cauza de exonerare.

Propun de lege ferenda ca posesorul cainelui sa strige tare trei somatii "Stai ca musc(a)", eventual cateva latraturi de avertisment... :-D

aho

Post by aho » 25 Jan 2006, 14:06

Denominatus wrote:Eu n-as fi asa sigur ca n-ai avea probleme in legatura cu raspunderea pentru fapta animalului ...
Daca-l rupe pe hot, e posibil sa bagi mana adanc in buzunar sa-l cosi... Nu se poate interpreta ca fapta hotului de a sari gardul si de a shuti casetofonul e de natura a provoca animalul.
Deci nu prea vad cauza de exonerare.

Propun de lege ferenda ca posesorul cainelui sa strige tare trei somatii "Stai ca musc(a)", eventual cateva latraturi de avertisment... :-D
inlaturarea r.c.d. pazitorului jur. ptr. prej. cauzate de animale are loc prin dovada f.majore, faptei tertului sau f. victimei; in speta r cauzalitate ar exista intre f. victimei si comportam. animalului.

ladyinred

Post by ladyinred » 25 Jan 2006, 14:20

:-( doar ca in ultimul timp curentul de opinie este de a se merge pe criteriul obiectiv .....,

minodora

Post by minodora » 25 Jan 2006, 16:06

Din cate tin eu minte in legea sau ordonanta cu cainii spune ca nu raspunde proprietarul atat timp cat isi tine cainele in curte si cainele musca o persoana care a intrat in curte fara sa fie invitat de proprietar.
O sa ma mai uit si revin.

minodora

Post by minodora » 25 Jan 2006, 16:34

Ce rasa e cainele?

nicuvar

Post by nicuvar » 25 Jan 2006, 16:57

minodora wrote:Ce rasa e cainele?
In carnetul lui de sanatate scrie "METIS" (probabil o rasa exotica). Numele lui este MOJO.

kinga

Post by kinga » 25 Jan 2006, 17:09

Text extras din: Ordonanta de urgenta nr. 55/2002 - privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi
Art. 2. - (1) Prin caini agresivi se intelege:
a) orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private;
b) orice caine care participa la lupte intre caini sau care a fost antrenat in acest scop.
(2) Nu intra in categoria cainilor agresivi definiti la alin. (1):
a) orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine;
b) orice caine folosit de unitatile de politie, jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, chiar daca, aflandu-se in misiune, a atacat sau a muscat o persoana.

minodora

Post by minodora » 25 Jan 2006, 17:15

Nu intra in categoria cainilor agresivi.
Eu cred ca raspundeai daca intra in categoria cainilor agresivi din OUG 55/2002 si nu luai masurile care se arata acolo.
Voi ce spuneti?

nicuvar

Post by nicuvar » 25 Jan 2006, 17:17

kinga wrote:Text extras din: Ordonanta de urgenta nr. 55/2002 - privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi
Art. 2. - (1) Prin caini agresivi se intelege:
a) orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private;
b) orice caine care participa la lupte intre caini sau care a fost antrenat in acest scop.
(2) Nu intra in categoria cainilor agresivi definiti la alin. (1):
a) orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine;

b) orice caine folosit de unitatile de politie, jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, chiar daca, aflandu-se in misiune, a atacat sau a muscat o persoana.
Multumesc. Deci Mojo nu e agresiv. (nu te-a muscat sau atacat nici pe tine, pentru ca ai intrat pe proprietatea protejata de el cu acordul stapanului ... :lol: )

minodora

Post by minodora » 25 Jan 2006, 17:18

Am scris cam in acelasi timp. :grin:

denominatus

Post by denominatus » 25 Jan 2006, 17:44

ok. am stabilit ca mojo nu e agresiv. bravo.
atunci de ce l-a muscat pe distinsul domn care ti-a prelevat radioul :?:
eu as spune ca a fost special antrenat :grin: sa atace "colectionarii".
sau sa pazeasca curtea.

deci? :razz:

Post Reply