vatamare corporala grava sau tentativa de omor calificat ?
vatamare corporala grava sau tentativa de omor calificat ?
la poarta de intrare a unei sali de sport se afla un grup de 4 persoane care se manifestau agresiv, fata de persoanele care doreau sa intre in sala de sport. Un parinte, insotit de fetita lui vrea sa intre insala. Inculpatul X. ii aplica o lovitura cu o bata pe la spate cu o intensitate mare incat partea vatamata a cazut si si-a pierdut cunostinta.
ce infractiune avem ???
ce infractiune avem ???
In speta, cred ca avem vatamare corporala grava prin punerea in primejdie a vietii.
Asa la prima vedere, insa pt. incadrarea corecta a faptei este nevoie de cunoasterea unor detalii: ce a determinat comportamentul agresiv al celor 4, ce urmareau ei, in ce regiune corporala a fost aplicata lovitura, doar victima a fost agresata, daca da, de ce doar victima, a cunoscut faptuitorul victima anterior savarsirii faptei? etc.etc.
Stim cu totii ca distinctia esentiala este stabilirea formei de vinovatie.
Asa la prima vedere, insa pt. incadrarea corecta a faptei este nevoie de cunoasterea unor detalii: ce a determinat comportamentul agresiv al celor 4, ce urmareau ei, in ce regiune corporala a fost aplicata lovitura, doar victima a fost agresata, daca da, de ce doar victima, a cunoscut faptuitorul victima anterior savarsirii faptei? etc.etc.
Stim cu totii ca distinctia esentiala este stabilirea formei de vinovatie.
Interesant ar fi de stiut zona corpului in care a fost lovit... Este unul din aspectele esentiale pentru stabilirea incadrarii juridice 
Edit: vad ca ai facut precizarea necesara in acelasi timp in care postam si eu
In aceste conditii sunt de parere ca este tentativa de omor, avand in vedere zona corpului in care a fost aplicata lovitura, obiectul folosit si intensitatea loviturii.
Nu mai conteaza daca au mai fost agresate si alte persoane, daca inculpatul cunostea victima sau motivul pentru care a lovit-o. E suficient pentru incadrare faptul ca i-a dat puternic cu bata in cap

Edit: vad ca ai facut precizarea necesara in acelasi timp in care postam si eu

In aceste conditii sunt de parere ca este tentativa de omor, avand in vedere zona corpului in care a fost aplicata lovitura, obiectul folosit si intensitatea loviturii.
Nu mai conteaza daca au mai fost agresate si alte persoane, daca inculpatul cunostea victima sau motivul pentru care a lovit-o. E suficient pentru incadrare faptul ca i-a dat puternic cu bata in cap

Nu as fi asa de sigur ca o singura lovitura fie ea si in zona capului ar duce la incadrarea la infractiunea de tentativa la omor.
trebuie vazut numarul de zile de ingrijiri medicale , si daca pe certificatul medico legal scrie ca i-a pus viata in pericol.
Eu zic ca este vatamare corporala grava , daca sunt indeplinite cerintele prev de lege.
Tentativa la omor nu va fi .
trebuie vazut numarul de zile de ingrijiri medicale , si daca pe certificatul medico legal scrie ca i-a pus viata in pericol.
Eu zic ca este vatamare corporala grava , daca sunt indeplinite cerintele prev de lege.
Imi aduc aminte de unul care invoca faptul ca a aplicat victimei o lovitura puternica in zona capului, tot cu bata, nu ca sa-l omoare, ci ca sa-si bata joc de elobserver wrote:Nu as fi asa de sigur ca o singura lovitura fie ea si in zona capului ar duce la incadrarea la infractiunea de tentativa la omor.

E tentativa de omor fara nici un dubiu.
Intrebare: daca este sa ne luam dupa nr. de zile de ingrijiri medicale si daca pe certificatul medico legal scrie ca i-a pus viata in pericol, ce incadrare ai da urmatoarei fapte?
- A ia o bata si loveste cu toata puterea pe B, tinta fiind direct in cap. B pune mana sa pareze si se alege cu o fractura de brat, dupa care fuge.i I CML se dau 3-4 zile de ingrijiri medicale si se mentioneaza ca viata nu a fost pusa in pericol.
Si astfel de exemple pot fi nenumarate.

Dupa Codul meu Penal , este tot vatamare corporala grava si daca are cateva zile de ingrijiri medicale , dar i-a fost pusa viata in pericol.
Din context nu rezulta ca inc. a vrut sa il omoare. probabil daca voia ii mai dadea vreuna
-
Vatamare corporala grava , daca , repet daca i-a fost pusa in primejdie viata sau daca are nr. necesar de ingrijiri medicale .
la cat de putine amanunte sunt , cred ca putem vorbi chiar si de alte infractiuni.
Din context nu rezulta ca inc. a vrut sa il omoare. probabil daca voia ii mai dadea vreuna

Vatamare corporala grava , daca , repet daca i-a fost pusa in primejdie viata sau daca are nr. necesar de ingrijiri medicale .
la cat de putine amanunte sunt , cred ca putem vorbi chiar si de alte infractiuni.