vatamare corporala grava sau tentativa de omor calificat ?

Discutii privind procedura penala
bobocel

vatamare corporala grava sau tentativa de omor calificat ?

Post by bobocel » 23 Jan 2006, 20:35

la poarta de intrare a unei sali de sport se afla un grup de 4 persoane care se manifestau agresiv, fata de persoanele care doreau sa intre in sala de sport. Un parinte, insotit de fetita lui vrea sa intre insala. Inculpatul X. ii aplica o lovitura cu o bata pe la spate cu o intensitate mare incat partea vatamata a cazut si si-a pierdut cunostinta.

ce infractiune avem ???

wittmann

Post by wittmann » 23 Jan 2006, 21:05

E "pe muchie". Am avut dosare in care incadrarea era tentativa la omor.

ildi

Post by ildi » 24 Jan 2006, 09:08

In speta, cred ca avem vatamare corporala grava prin punerea in primejdie a vietii.

Asa la prima vedere, insa pt. incadrarea corecta a faptei este nevoie de cunoasterea unor detalii: ce a determinat comportamentul agresiv al celor 4, ce urmareau ei, in ce regiune corporala a fost aplicata lovitura, doar victima a fost agresata, daca da, de ce doar victima, a cunoscut faptuitorul victima anterior savarsirii faptei? etc.etc.

Stim cu totii ca distinctia esentiala este stabilirea formei de vinovatie.

bobocel

Post by bobocel » 24 Jan 2006, 11:58

ildi wrote:ce a determinat comportamentul agresiv al celor 4,
bautura
in ce regiune corporala a fost aplicata lovitura,
in cap
doar victima a fost agresata,
au mai fost agresate (doar verbal) si alte persoane
a cunoscut faptuitorul victima anterior savarsirii faptei?
nu

Baltazar

Post by Baltazar » 24 Jan 2006, 11:58

Interesant ar fi de stiut zona corpului in care a fost lovit... Este unul din aspectele esentiale pentru stabilirea incadrarii juridice :-?

Edit: vad ca ai facut precizarea necesara in acelasi timp in care postam si eu :grin:

In aceste conditii sunt de parere ca este tentativa de omor, avand in vedere zona corpului in care a fost aplicata lovitura, obiectul folosit si intensitatea loviturii.

Nu mai conteaza daca au mai fost agresate si alte persoane, daca inculpatul cunostea victima sau motivul pentru care a lovit-o. E suficient pentru incadrare faptul ca i-a dat puternic cu bata in cap :roll:

bobocel

Post by bobocel » 24 Jan 2006, 12:10

Baltazar wrote:Interesant ar fi de stiut zona corpului in care a fost lovit... Este unul din aspectele esentiale pentru stabilirea incadrarii juridice :-?
:lol: IN CAP :lol: am scris amandoi in acelasi timp !

lawprofile

Post by lawprofile » 24 Jan 2006, 13:47

de acord cu wittmann.e la limita dintre acceptarea posibilitatii mortii si intentia de a vatama.depinde de judecator.

lawprofile

Post by lawprofile » 24 Jan 2006, 13:52

ah...stai putin...daca i-a dat IN CAP e tentativa la omor calificat

precizati si voi toate elementele spetei de la inceput...!

minodora

Post by minodora » 24 Jan 2006, 19:25

Ideea e ce a urmarit de fapt ala.
Dar lovitura cu bata si in cap in stare sa-l puna jos zic ca-i tentativa la omor.

mariusms

Post by mariusms » 25 Jan 2006, 07:15

Si eu tot asa zic.

observer

Post by observer » 25 Jan 2006, 08:57

Nu as fi asa de sigur ca o singura lovitura fie ea si in zona capului ar duce la incadrarea la infractiunea de tentativa la omor.

trebuie vazut numarul de zile de ingrijiri medicale , si daca pe certificatul medico legal scrie ca i-a pus viata in pericol.

Eu zic ca este vatamare corporala grava , daca sunt indeplinite cerintele prev de lege.

Tentativa la omor nu va fi .

norocel

Post by norocel » 25 Jan 2006, 09:17

Daca lovitura a fost aplicata cu intensitate si intr-o zona vitala (si asa se pare ca stau lucrurile) cred ca incadrarea este tentativa la infractiunea de omor.

Baltazar

Post by Baltazar » 25 Jan 2006, 10:29

observer wrote:Nu as fi asa de sigur ca o singura lovitura fie ea si in zona capului ar duce la incadrarea la infractiunea de tentativa la omor.

trebuie vazut numarul de zile de ingrijiri medicale , si daca pe certificatul medico legal scrie ca i-a pus viata in pericol.

Eu zic ca este vatamare corporala grava , daca sunt indeplinite cerintele prev de lege.

Tentativa la omor nu va fi .
Imi aduc aminte de unul care invoca faptul ca a aplicat victimei o lovitura puternica in zona capului, tot cu bata, nu ca sa-l omoare, ci ca sa-si bata joc de el :-D :-D :-D

E tentativa de omor fara nici un dubiu.

Intrebare: daca este sa ne luam dupa nr. de zile de ingrijiri medicale si daca pe certificatul medico legal scrie ca i-a pus viata in pericol, ce incadrare ai da urmatoarei fapte?

- A ia o bata si loveste cu toata puterea pe B, tinta fiind direct in cap. B pune mana sa pareze si se alege cu o fractura de brat, dupa care fuge.i I CML se dau 3-4 zile de ingrijiri medicale si se mentioneaza ca viata nu a fost pusa in pericol.

Si astfel de exemple pot fi nenumarate. :grin:

observer

Post by observer » 25 Jan 2006, 11:50

Dupa Codul meu Penal , este tot vatamare corporala grava si daca are cateva zile de ingrijiri medicale , dar i-a fost pusa viata in pericol.

Din context nu rezulta ca inc. a vrut sa il omoare. probabil daca voia ii mai dadea vreuna :-D -

Vatamare corporala grava , daca , repet daca i-a fost pusa in primejdie viata sau daca are nr. necesar de ingrijiri medicale .

la cat de putine amanunte sunt , cred ca putem vorbi chiar si de alte infractiuni. ;-)

mariusms

Post by mariusms » 25 Jan 2006, 12:34

Nu ti se pare ca este intentie indirecta, Observer?

Post Reply