PARTAJ

Familiei
Post Reply
FAETONUL

PARTAJ

Post by FAETONUL » 27 Jun 2004, 16:26

Sunt divortata din 2003, cu un copil major la data hotararii.
In urma partajului imi revine 50%.
Eu nu vreau sa renunt la casa, dar nu am nici suma pe care trebuie sa o platesc exsotului. In cazul in care i-as plati pentru partea lui,sunt conditionata sa trec casa pe numele copilului.
Exsotul vrea sa vanda casa sau sa o scoata la licitatie.Ma poate obliga sa imi dau acordul pentru vanzare sau licitatie. Este un termen ?
Suntem amandoi proprietari.

Va rog raspuns URGENT !!!!!!!!

giovanni

Post by giovanni » 30 Jun 2004, 09:34

Vanzarea la licitatie este o solutie extrema. Ea se dispune atunci cand imobilul poate fi impartit in natura (prin atribuire) dar copartasii, sau unii dintre ei se opun acestor modalitati in mod justificat (cum ar fi situatia in care nici unul din coindivizari nu poate sa achite celuilalt contravaloarea partii cuvenite). Aceasta vanzare se face prin buna invoiala sau executor judecatoresc (atunci cand partile nu se inteleg sub acest aspect). Ordinea de prioritate a atribuirii bunurilor supuse indiviziunii este reglementata de art. 741 Cod Civil si art. 673 indice 5, 673 indice 10, si 673 indice 11 din Codul de Procedura Civila.
Partea proasta pentru tine insa este ca aceste norme nu au caracter imperativ (adica de la aceasta ordine de prioritate se pot face derogari). De aceea instanta va trebui sa tina seama si de vointa partilor in alegerea modalitatii de partaj.
In concluzie trebuie precizat ca e dreptul lui sa iasa din indiviziune oricand doreste. Tot ce poti sa faci, daca nu ai bani sa cumperi partea lui, este sa obtii in instanta dreptul de proprietate deplina asupra acelor parti din imobil care reprezinta procentul de 50% care ti se cuvine. Iar el in cazul acesta isi va putea vinde partea lui. Dar acest lucru este in defavoarea sa pentru ca nu-i va fi la fel de usor sa gaseasca un cumparator pentru 50% din imobil, cum i-ar fi fost gasirea unui cumparator pentru intregul imobil.
Pentru mai multe detali citeste articolele care ti le-am precizat.

FAETONUL

Post by FAETONUL » 01 Jul 2004, 15:24

Multam pentru raspuns !

Post Reply