acreditiv

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
mariusms

acreditiv

Post by mariusms » 19 Jan 2006, 13:01

Comitentul A incheie un contract de export cu comisionarul B. Comisionarul B urmeaza sa vanda marfa lui C care deschide un acreditiv prin banca, cu durata determinata si posibilitatea de prelungire a acreditivului (raportul juridic este intre B comisionar si C cumparator).
A nu reuseste sa livreze marfa la timp, astfel ca durata acreditivului a fost depasita. B preda marfa lui C totusi. C nu vrea sa plateasca. A cere banii pe marfa expediata in conditii FOB. B refuza, motivand ca a fost vina lui A pentru ca nu a predat marfa la timp si astfel acreditivul este expirat. Totusi B a actionat si a obtinut castig de cauza in arbitraj, C fiind obligat sa plateasca. In hotararea arbitrala se arata ca C trebuia sa plateasca chiar daca durata acreditivului era depasita, deoarece a luat marfa. Insa B nu procedeaza si la executarea silita a lui B ( a incheiat doar un contract cu o firma specializata, iar aceasta din urma doar a cerut lui C sa promita ca va plati, ceea ce evident ca nu s-a si intamplat).
Este corect refuzul lui B fata de A, tinand cont si de art. 406 alin. 2 Cod comercial? Art. 406 alin. 2 spune : "comitentul nu are actiune in contra persoanelor cu care a contractat comisionarul si nici acestea nu au vreo actiune in contra comitentului."

aho

Post by aho » 19 Jan 2006, 13:13

marius, def.te rog cond FOB .

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 19 Jan 2006, 13:15

sa ne lamurim: faptul ca acreditivul a expirat nu insemna ca s-a stins obligatia de plata, atat ca B (sau A, cine e beneficiarul acreditivului) nu il mai poate executa.
Acum, depinde ce contract de comision s-a incheiat intre A si B. respectiv B in calitate de comisionar vinde in numele si pe seama lui A. sau e madat cu reprezentare, B vinde direct lui C cu factura si tot tacamul pe numele sau, urmand sa remita pretul lui A si sa-si pastreze comisionul? banuiesc ca asa e de vreme ce invoci 406C.Com.
B ar trebui sa fie interesat in a recupera suma caci ea include si comisionul sau. Asa fiind urmeaza in mod corect sa treaca la executare.
Intre timp A sa-l someze pe B sa-i predea conform contractului pretul incasat.
Ar fi bine ca in contract sa fi fost stipulat un termen in care B trebuie sa-i plateasca lui A, respectiv ceva de genul "x zile de la data incasarii acestuia de la C dar nu mai tarziu de y zile de la livrare"
daca exista asa ceva poti sa ceri banii de la B si el va ramane sa si-i recupereze de la C.
Sau poate nu dar i orice caz se va misca mai iute.
A are actiune impotriva lui B in baza contractului de comision, chiar daca nu are actiune direct impotriva lui C.
Nu stiu cat de clara am fost

mariusms

Post by mariusms » 19 Jan 2006, 13:41

FOB (Free on Board) - transferul de la vanzator la cumparator al marfii, cheltuielilor, formalitatilor si riscului se face in momentul cand marfa a trecut de balustrada vasului.

Clauze (pe scurt):
Comitentul B a incheiat in nume propriu si pe seama comisionarului A contractul de export.
Comitentul achita comisionarului un comision de 0,5% la valoarea FOB NET a marfii, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea c/v marfii exportate, in baza facturii intocmite si emise de catre comisionar, cu toate elementele de referinta. In cazul depasirii termenului de plata comitentul va suporta o penalitate de 0,15% pe zi de intarziere calculata la valoarea comisionului.
Comisionarul sustine interesele comitentului in solutionarea reclamatiilor si valorificarea drepturilor acestuia rezultate din contractul extern, inclusiv in fata instantelor competente (clauza care se completeaza si cu art. 406 Cod comercial).

Litigiul dintre A si B este pe rol (obiectul este cel expus mai sus, obligarea la plata marfii de catre B, care nu a recuperat c/v marfii de la C, conform contractului).

aho

Post by aho » 19 Jan 2006, 14:23

multumesc, dar a trecut ceva vreme de cand am lucrat cu acest tip de contracte si identificarea cond. de livrare ( in curtea fabricii, pe vas, in tren :razz: .
eu am inteles asa :

contract de comision fara reprezentare
A comitent
B comisionar.
B comisionar incheie ctr. export. cu C beneficiar.
A intarzie, B ia mf. si o preda lui C, care refuza sa o plateasca. acreditiv expirat.
mai inatai eu zic ca intre parti a intervenit o prorogare conv. a termenului de livrare prin acceptarea primirii/predarii cu intarzaiere, deci exista obl. leg. de plata.
Si B comisionar raspunde fata de A comitent si este obligat la plata pretului fata de A independent de incasarea pretului de la C beneficiar ( am facut un efort de memorie vz. de primul meu proces in aceleasi conditii pe care l-am castigat in recure la CSJ, eu comitent), C la randul sau este obligat la plata fata de B intre A si C in lipsa unor dispozitii exprese nu se leaga r. contractuale. B raspunde fata de A ptr. pret si fata de C ptr marfa si termen. C raspunde ft. de B ptr. pret .

Sper ca am inteles bine.

mariusms

Post by mariusms » 19 Jan 2006, 14:35

Multumes AHO si Atto.
Si acest capat (au mai fost si altele) a fost castigat pana acum. S-a ajuns la CSJ, iar instanta suprema a casat cu trimitere, pentru completarea unor probatorii.
:floare: :floare: :floare:

croc

Post by croc » 19 Jan 2006, 15:21

B este comitent sau comisionar?

mariusms

Post by mariusms » 19 Jan 2006, 15:26

B este comisionar (mandatar lato sensu, cum a spus Attorneyatlaw).

croc

Post by croc » 19 Jan 2006, 15:34

ce sa mai zic?
au fost altii mai harnici :( ;

nu, nu este corect refuzul lui B fata de A, B trebuie sa plateasca contravaloarea marfii, odata ce a preluat-o fie si cu intarziere;

Post Reply