Prelungire arestare

Discutii privind procedura penala
minodora

Prelungire arestare

Post by minodora » 17 Jan 2006, 08:39

Inculpata arestata preventiv pentru infractiunea de trafic.
Insarcinata.
E normal ca instanta sa prelungeasca arestarea???

ildi

Post by ildi » 17 Jan 2006, 08:49

Nu stiu daca este normal, insa nu imi aduc aminte nici o dispozitie care sa interzica prelungirea arestarii in acest caz.

Inculpata nici macar nu poate fi considerata bolnava, o sarcina fara complicatii este o stare normala a femeii, asa consider.

gavril

Post by gavril » 17 Jan 2006, 09:21

nu stiu daca exista un text de lege care sa interzica.
insa ..
plecand de la premiza ca starea de arest, privita ca privatiunea libertatii unei persoane, este asemanatoare cu starea de executare a unei pedepse cu inchisoarea cred ca se poate cere intreruperea starii de arest deoarece executarea pedepsei inchisorii se poate intrerupe in cazul cand o condamnata este gravida sau are un copil mai putin de un an (art. 455 C. proc. pen).

sper ca nu exista un text expres si eu am facut paralela degeaba.

krisstina

Post by krisstina » 17 Jan 2006, 09:27

Arestarea preventiva si pedeapsa privativa de libertate au finalitati total diferite.

Lipsesc multe din datele problemei, insa parerea mea este ca, daca se considera necesar, instanta poate prelungi arestarea, gravida urmand sa fie tratata, in stare de arest, chiar in unul dintre spitalele din reteaua Ministerului Sanatii.

gavril

Post by gavril » 17 Jan 2006, 09:33

nop. nu-s de acord. Nu are a face finalitatea in acest caz.
Daca vb. de inculpat .. acesta poate sta mult si bine in stare de arest ... ani de zile. Nu inteleg de ce nu ar beneficia de aceleasi drepturi ca si ale condamnatilor ? Oare situatia lui este mai defavorabila ? Nu cred.

minodora

Post by minodora » 17 Jan 2006, 09:38

Gavril, si eu m-am gandit la 455.
Nu beneficiaza de aceleasi drepturi?

krisstina

Post by krisstina » 17 Jan 2006, 09:44

Ba are a face finalitatea, la arestarea preventiva este vorba de buna desfasurare a procesului penal etc.

Minodora ne-a zis de prelungirea arestarii, deci ne aflam in faza de up.

Nu m-ai inteles? In stare de arest o pot trata intr-un spital obisnuit. Nu i se incalca drepturile.

Si nu are de-a face art. 455, eventual poate interveni o cauza de suspendare a up (art. 239 cpp)

Iar la art. 455 "instanta poate", nu este obligata sa dispuna intreruperea executarii pedepsei.

minodora

Post by minodora » 17 Jan 2006, 09:50

300 indice 1 alin 2 cpp

krisstina

Post by krisstina » 17 Jan 2006, 10:01

Poti sa incerci sa impresionezi. Cauzele arestarii le gasesti la art. 148 si 155. Ce zici de art. 159 (4)?

gavril

Post by gavril » 17 Jan 2006, 10:12

minodora : primul mesaj - "Inculpata arestata preventiv pentru infractiunea de trafic "

ne aflam in faza de judecata. nu urmarire penala.
arestarea preventiva nu se dispune numai pt. buna desfasurare a procesului penal. Unul dintre motivele pt. ca se poate dispune este si gradul de pericol pe care invinuitul/inculpatul il reprezinta pt. societate. Asta este si unul dintre motivele pt. care se si aplica pedeapsa inchisorii. Izolarea de societate.

raman la parerea mea.

krisstina

Post by krisstina » 17 Jan 2006, 10:19

Gavrilache, si eu am facut confuzia asta si m-au luminat forumisti.
Inculpat se cheama si in faza de up, cand s-a pus in miscare actiunea penala.
In cazul de fata e up, pt. ca Minodora a zis prelungirea arestarii. In faza de judecata se zice mentinerea arestarii.

gavril

Post by gavril » 17 Jan 2006, 10:32

:grin: :grin: :grin:

nu fac nici o confuzie. stiam acest aspect. l-am lamurit asta vara, doar ca nu fusesem atent la formulare. Intr-adevar e faza de up.

gavril

Post by gavril » 17 Jan 2006, 10:52

buna observatie, cristinicutzo ! :mrgreen:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 17 Jan 2006, 12:33

eu cred ca nu-i normal.
Stiu ca nu exista un text expres, atata doar ca, de regula, afara de cazul infractiunilor de mare violenta, femeia insarcinata nu se aresteaza preventiv.
care drepturi nu i se incalca prin arestarea preventiva?
Ce presupune sarcina? O durere de dinti? sa fim seriosi. Ea presupune mai ales o stare psihica si un mod de viata care sa favorizeze si nu invers nasterea unui copil sanatos. Mi-e greu sa-mi dau seama cum pot fi acestea sigurate in puscarie.
pe de alta parte sigur ca ar trebui cunoscute si circumstantele speciale si cauzele pentru care s-a dispus arestarea preventiva.

wittmann

Post by wittmann » 17 Jan 2006, 15:47

Nu exista vreun text de lege care sa determine revocarea arestarii sau respingerea propunerii de prelungire. Starea de graviditate a inculpatei poate constitui insa un motiv in acest sens, dar in raport si de celelalte elemente de fapt, asa cum a spus si Atto.

Post Reply