vanzare actiuni
vanzare actiuni
care este modalitatea de vanzare a actiunilor pe care le detin intr-o societate pe actiuni de tip inchis ?
in principiu, conform art. 98 din L 31
Art. 98. - (1) Dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative emise in forma materiala se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor si prin mentiunea facuta pe titlu, semnata de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor. Dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative emise in forma dematerializata se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor, semnata de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor. Prin actul constitutiv se pot prevedea si alte forme de transmitere a dreptului de proprietate asupra actiunilor.
(2) Dreptul de proprietate asupra actiunilor emise in forma dematerializata si tranzactionate pe o piata organizata se transmite in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2002*).
(3) Subscriitorii si cesionarii ulteriori sunt raspunzatori solidar de plata actiunilor timp de 3 ani, socotiti de la data cand s-a facut mentiunea de transmitere in registrul actionarilor.
te sfatuiesc sa faci si contract;
verifica si actul constitutiv sa vezi ce drepturi si obligatii au actionarii atunci cand vor sa-si cesioneze actiunile
Art. 98. - (1) Dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative emise in forma materiala se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor si prin mentiunea facuta pe titlu, semnata de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor. Dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative emise in forma dematerializata se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor, semnata de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor. Prin actul constitutiv se pot prevedea si alte forme de transmitere a dreptului de proprietate asupra actiunilor.
(2) Dreptul de proprietate asupra actiunilor emise in forma dematerializata si tranzactionate pe o piata organizata se transmite in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2002*).
(3) Subscriitorii si cesionarii ulteriori sunt raspunzatori solidar de plata actiunilor timp de 3 ani, socotiti de la data cand s-a facut mentiunea de transmitere in registrul actionarilor.
te sfatuiesc sa faci si contract;
verifica si actul constitutiv sa vezi ce drepturi si obligatii au actionarii atunci cand vor sa-si cesioneze actiunile
actiunile sunt emise in forma dematerializata dar nu mai sunt tranzactionate pe o piata organizata (asa le-am cumparat eu).
Eu notific celorlalti actionari intententia mea de a instraina actiunile, insa daca ei nu vor sa le cumpere, iar eu nu gasesc alt cumparator, ce fac ?! Raman in societate pana cand gasesc cumparator ?
Alta modalitate nu exista, nu ?
Eu notific celorlalti actionari intententia mea de a instraina actiunile, insa daca ei nu vor sa le cumpere, iar eu nu gasesc alt cumparator, ce fac ?! Raman in societate pana cand gasesc cumparator ?
Verifica totusi actul constitutiv al societatii daca exista reglementat dr. de preemtiune al celorlalti asociati. Daca nu exista, poti sa le vinzi la terti, fara probleme,cu respectarea cerintelor prev. la art.98 din L 31/1990 republ.indian wrote:actiunile sunt emise in forma dematerializata dar nu mai sunt tranzactionate pe o piata organizata (asa le-am cumparat eu).
Mai ai solutia retragerii din societate si obtinerea de la societate a c/v actiunilor dar, numai in anumite conditii.
ART. 134
(1) Actionarii care nu sunt de acord cu hotararile luate de adunarea generala cu privire la schimbarea obiectului principal de activitate, la mutarea sediului sau la forma societatii au dreptul de a se retrage din societate si de a obtine de la societate contravaloarea actiunilor pe care le poseda, la valoarea medie determinata de catre un expert autorizat, prin folosirea a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de standardele europene de evaluare (EVS).
(2) Costurile generate de efectuarea expertizei se suporta de societatea in cauza.
(3) O data cu declaratia de retragere, actionarii vor preda societatii actiunile pe care le poseda, daca acestea au fost eliberate in conditiile art. 97.
(4) Ca urmare a retragerii actionarilor in conditiile prevazute de alin. (1), actiunile acestora vor fi dobandite de societate, dispozitiile art. 103 alin. (7) fiind aplicabile.