Recunoasterea sentintei de divort pronuntata in Germania!!!!

Familiei
anka

Recunoasterea sentintei de divort pronuntata in Germania!!!!

Post by anka » 11 Jan 2006, 20:32

Ajutor!!! Buna seara oameni buni! Sunteti ultima mea speranta! Am mai scris si in julie si am urmat indrumarile care mi le-ati dat!Dar tot degeaba...Deci, divortul meu a fost pronuntat in Germania acm aproape un an(casatoria a fost facuta tot in Germania si recunoscuta si in Romania). In vara am fost personal si la starea civila si la naiba, si la politie si peste tot...Cei de la starea civila mi-au luat actele si le-au trimis la Bucuresti pentru recunoastere...toata treaba a durat pena la mijlocul lunii decembrie,de la Bucuresti au mai mers actele o tura si pe la Brasov pentru nu stiu ce...in final le-am primit aici in Germania dar a trebuit sa le trimit iar inapoi pentru ca nu aveau apostila (am uitat sa va spun ca in mai vreau sa ma casatoresc, am stabilit si data si tot dar fara hartii...) Asa,deci am trimis totul inapoi in Romania la ai mei care au imputernicire, ca sa rezolve apostila aia minunata! Doar ca dupa ce biata mama mea o saptamana s-a stressat de colo colo-la tribunal, la prefectura sau mai stiu eu pe unde sa cumpere o gramada de timbre fiscale a nimerit si la o tanti care i-a spus ca nu-i poate da apostila pentru ca mai trebuie un proces deschis care costa 500 euro si care dureaza vreo 3 luni, procesul asta se cheama...executor sau cam asa ceva si fara el nu pot obtine nici o apostila! Gata, m-am descarcat, v-am facut capul mare dar VA ROG ajutati-ma cumva! E adevarat ca mai trebuie si in Ro un proces? Atunci pentru ce naiba au stat actele 3 luni in Bucuresti? Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat! Va multumesc din suflet!
Anka

indian

Post by indian » 11 Jan 2006, 21:53

Este vorba de "exequator" nu despre ceea ce spui tu.
Te judeci in contradictoriu cu Primaria.
Este o procedura simpla, care nu poate dura mai mult de 2 termene de judecata. cei 500 euro reprezinta probabil onorariul avocatului care te va reprezenta in instanta.

anka

Post by anka » 11 Jan 2006, 22:15

Dar de ce sa ma judec cu primaria? Doar n-am facut nimic, eu vreau doar o prapadita de apostila! In hartia primita de la Consiliul local al municipiului Brasov figurez odata casatorita si apoi divortata. Deci totul in regula pana la minunea iai de stampila pe care nu vrea nimeni sa mi-o aplice...ce o fi asa greu nu stiu...oricum multumesc mult!

indian

Post by indian » 12 Jan 2006, 12:56

Asta este procedura. Te judeci in contradictoriu cu primaria, pt ca aceasta institutie ti-a refuzat recunoasterea hotararii judecatoresti pronuntata in strainatate.
Insa nu ai de ce sa iti faci atatea griji, m-ai bine ai trece la treaba. Este o procedura care seamana cu o formalitate ....
Trebuia sa primesti acest sfat de la inceputul demersului tau pt a rezolva aceasta problema.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 12 Jan 2006, 13:34

NU TE JUDECI CU PRIMARIA.
In principiu ar trebui sa dureze putin insa depinde ce termene da tribunalul pe la voi. Desi daca ambii soti au domiciliul afara din tara competenta e la Bucuresti. Te sfatuiesc sa-ti alegi domiciliul in tara, la parintii tai, asa competent va fi tribunalul de la ei din localitate (sau ma rog, din zona lor)
Model de cerere: (modifica tu ce-i de modificat ca mie mi-a fost lene, inlocuieste Suedia cu Germania, numarul de hotarare, etc)
TRIBUNALUL &...&...&...&...&...
SECTIA CIVILA

Domnule Presedinte,

Subsemnata, &...&...&...&...&..., domiciliata in &...&...&...&...&...&...&...&...&..., chem in judecata pe &...&...&...&...&...&...&...&..., domiciliat in &...&...&...&...&...&...&...&...&...&..., pentru ca in contradictoriu cu acesta si in baza probelor administrate sa pronuntati o hotarire de recunoastere a sentintei de divort pronuntate de Judecatoria Malmo (Suedia) in dosarul cu nr. T.506 - 97 la data de 6 mai 1997.

In fapt : In anul &...&...&...., subsemnata si piritul am solicitat, prin actiune comuna, instantelor judecatoresti din Suedia, desfacerea casatoriei noastre.
Asupra acestei cereri s-a pronuntat Judecatoria din Malmo, Suedia, admitind-o si pronuntind desfacerea casatoriei noastre.
Fata de cele de mai sus si dat fiind faptul ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art 167 din Legea nr.105/1992 (cu privire la recunoasterea hotaririlor judecatoresti straine), solicit admiterea actiunii asa cum a fost formulata si pronuntarea unei hotariri de recunoastere a "sentintei de divort" pronuntata de Judecatoria din Malmo, Suedia.

De asemenea, dat fiind faptul ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 172 alin 2 din Legea 105/1992, respectiv din hotarirea straina rezulta ca piritul a fost de acord cu admiterea actiunii, va solicitam solutionarea cererii fara citarea partilor.

In drept: art. 167 si art. 172 din L 105/1992, art.2 alin 1 lit. d si art. 109C.pr.civ.
Atasezi: hotararea pronuntata in germania apostilata (acolo nu aici), traducerea legalizata a acesteia, taxa timbru de vreo 65 de mii lei vechi daca nu s-o fi majorat.
bafta.
nu-ti trebuie musai avocat.

Ludmila

simplu

Post by Ludmila » 12 Jan 2006, 17:14

Nu te judeci cu nimeni.Parte in proces de exequator este persoana care solicita recunoasterea hotararii si dureaza cel mult 2 termene adica 2 luni, iar daca ai toatea actele depuse la dosar un singur termen.

indian

Post by indian » 12 Jan 2006, 21:14

Atto, pt stiinta mea, cu cine te judeci in contradictoriu ?
In modelul de cerere chemi pe cineva in judecata: pe cine ?
Eu am avut 3 situatii de acest gen si m-am judecat cu primaria (1 Constanta, 1 Tulcea si 1 Buc.).
Din cele 3 cereri, 2 s-au solutionat la primul termen de judecata.

anka

Post by anka » 12 Jan 2006, 23:04

In primul rand va multumesc la toti pentru sfaturi...dupa cum am spus se pare ca problema mea are o rezolvare mult mai simpla si cand primesc tot am sa va scriu exact cum su dacurs lucrurile ca sa nu se mai bata si altii cu capul de toate zidurile cum am facut eu! Chiar azi am vorbit si cu Primaria si cu vreo cativa avocati si toti mi-au spus ca un mai este nevoie de acest exequator pentru ca Romania are relatii diplomatice cu Germania si sentintele pronuntate in tarile din EU sant recunoscute de tribunalele din Ro fara a mai fi nevoie de vreo procedura speciala. Iar eu figurez acum in registrul de stare civila din Ro ca divortata(ca asta au facut actele mele cateva luni la Bucuresti--au fost recunoscute!!!) Tot ce mai imi trebuie aste apostila pe hartia unde scrie ca eu figurez in ro ca fiind divortata! Dar se pare ca mai exista cativa printre bunii nostrii avocati care vor sa faca repede repede 500 euro si care nu se rusineaza nici sa vorbeasca obreznic si jignitor cu persoanele mai in varsta(mama mea).Trist!
Va multumesc inca o data si va urez o seara buna tuturor!
Anka

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 13 Jan 2006, 17:53

indian wrote:Atto, pt stiinta mea, cu cine te judeci in contradictoriu ?
In modelul de cerere chemi pe cineva in judecata: pe cine ?
Eu am avut 3 situatii de acest gen si m-am judecat cu primaria (1 Constanta, 1 Tulcea si 1 Buc.).
Din cele 3 cereri, 2 s-au solutionat la primul termen de judecata.
Eu intotdeauna am chemat in judecata celalalt sot si nu primaria.
Acum ce-i drept ca Anka are dreptatea ei pe undeva caci avem lege din 2003 care ne spune ca actele privind starea si capacitatea persoanei emise in UE sunt recunoscute de plin drept in Romania insa din nefericire cei chemati sa aplice legea nu o prea cunosc si au ramas blocati in sistemul legii 105.
daca ai nervi sa te certi cu ei atunci mergi pe legea noua. daca nu, atunci faci recunoastere si termini discutia.
Eu sunt patita, ma chinui de 3 luni sa convinga pe o doamna jude de la S1 bucuresti ca odata ce am o hotarare de stabilire pensie intretinere in Germania nu mai e cazul sa se pronunte si ea inca o data pe capatul asta de cerere si i-am depus si legea in copie. Dar ea pur si simplu nu pricepe. Ce pot eu sa fac?

anka

Post by anka » 13 Jan 2006, 22:57

aaa...numai asa, ca idee, chiar nu se poate face nimic ca sa priceapa si unii avocati si judecatori mai grei de cap ca nu se poate merge tot asa mai departe cu luatul banilor de la oameni??? Pentru ca eu cred(referitor la ce a spus atto, ca doamna jude nu pricepe) ca domnii nostrii din tribunal si mai stiu eu de pe unde stiu foarte bine cum e legea dar sunt invatati sa bage in punga lor cat mai mult si mai repede! Mai mult de atat stiu ca bietul om de rand, fortat de imprejurari si stressat de timp nu mai are chef sa umble in stanga si-n dreapta ca sa-i faca cineva si fara(sau cu mai putini bani) dreptate. Ar trebui sa ne gandim toti si sa gasim inrt-un fel o solutie! Chiar daca suntem"mici" daca nu unim toti cred ca ar fi o sansa mica acolo sa schimbam ceva! Este pacat de tara noastra frumoasa, ca i se tavleste numele prin noroi fara rost....cand aud aici in germania ce parere au nemtii despre birocratia noastra ma apuca plansul!
Dar n-am ce face...au dreptate!!! Tare mi-ar place ca toti care vad numai $$$$$ cand altul vine cu o problema sa aiba si ei la randul lor probleme....macar cu o publicitate negativa daca nu mai mult!!!
O seara buna tuturor,
Anka

indian

Post by indian » 13 Jan 2006, 23:03

Iarta-ma Atto, ca insist. Te respect f.mult, dar poate ca nu inteleg eu: cum sa chemi in judecata fostul sot ? Cu el te judeci in contradictoriu pt. ca Primaria (starea civila) nu vrea sa iti transcrie sentinta ?

Anka, ma bucur ca ai gasit rezolvarea problemei tale.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 16 Jan 2006, 15:44

daca primari refuza sigur ca ma judec cu primaria.
dar daca ma duc la primarie cu hot. deja recunoscuta nu vad de ce ar refuza.
mai mult decat atat, celor din strainatate nu le trebuie pentru a se putea recasatori transcrierea mentiunii privind divortul pe marginea actului de casatorie la primarie ci hotararea de recunoastere apostilata.
Asa ca da, ma judec in contradictoriu cu fostul sot.
De fapt dupa mine nu ar trebui sa ma judec cu nimeni in recunoastere ca procedura e necontencioasa dar nici asta nu am nervi sa explic instantei de fiecare data.

AXI

Post by AXI » 16 Jan 2006, 17:01

imi puteti spune si mie care e legea din 2003 despre care se face vorbire?!? :oops:

anka

Post by anka » 16 Jan 2006, 20:57

Dupa cate stiu eu este vorba de legea 187/2003 promulgta prin Decretul nr. 271/2003 si publicata in M.O nr. 333/16.05.2003

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 17 Jan 2006, 13:07

exact asta este

Post Reply