SUCCESIUNE, VANZARE CUMPARARE SI ALTE PROBLEME AFERENTE

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
SISSI

SUCCESIUNE, VANZARE CUMPARARE SI ALTE PROBLEME AFERENTE

Post by SISSI » 06 Jan 2006, 07:49

[color=red][/color][size=18][/size] Tatal meu a decedat in Noiembrie 2005 si acum suntem cam nedumeriti ce si cum este mai bine sa facem. Parintii mei au un apartament de 3 camere + 1 garsoniera + niste actiuni + niste pamant agricol prin Dobrogea ( dar pe titlul de proprietate este scris nu numai el dar si o sora lui ) ; noi suntem doua surori. Suntem obligati sa facem succesiunea acum sau este mai bine sa o facem dupa ( Doamne fereste ) decesul mamei care deja este invarsta si bolnava. Daca il facem acum pentru partea tatalui oricum vom fo obligate sa il facem inca o data la o data ulterioara. Apoi stiu ca acum - nu stiu pana cand ?? - nu se platesc taxe de timbru. Noi ne-am gandit ca poate solutia cea mai buna ar fi sa facem totul pana nu se scimba Codul fiscal si anume :succesiunea ptr. partea tatalui meu si contract de vanzare-cumparare ptr. partea mamei. Ptr. succesiune as dori sa stiu cum se evalueaza bunurile imobile pentru ca in functie de valoarea acestora se platesc taxele notariale, cine le evaluaza, am auzit ca au niste tabele cu valoarea minima , cam cat se plateste, etc. Ma puteti ajuta ?
Ptr. contractul de vanzare cumparare ptr. partea mamei as dori sa stiu daca se pot pune 3 clauza si anume : aceea de sedere pe timpul vietii, aceea ca noi sa nu putem vinde nimic pe timpul vietii mamei si aceea ca, daca in cazul ca decedam noi proprietetea caselor sa ramana din nou mamei care va hoatara dupa cui sa le dea / vanda. E cam complicat dar doresc ca mama mea sa traiasca linistita, nu cu griji sau sa se simta deposedata dupa o viata numai de munca. Cum ar fi mai bine sa facem si cum ne-ar costa mai putin ?

SISSI

Post by SISSI » 06 Jan 2006, 08:05

Am uitat sa spun ca, parintii mei aveau o suma de bani la BCR pusa pe numele tatalui meu si au omis sa puna si pe mama mea cu imputernicire deoarece erau o familie unita nu conta pe numele cui este ceva si nimeni nu s-a gandit la un deces apropiat. Pe scurt am facut succesiunea ptr. acesta suma ptr. a ne achita datoriile cu inmormantarea si pentru a avea bani de succesiune ptr. celelalte. Sunt obligata sa fac succesiunea la acelasi notar unde am facut pr. banii din banca sau pot sa merg la oricare notar vreau ? Intreb asta pentru ca intr-un fel am fost conditionati de BCR care ne-a indicat un Notar " unde este mai bine, care il cunoastem, care va poate ajuta sa rezolvati mai repede, etc. etc." Desi nici pana acum nu am reusit sa luam banii de la banca. Deci daca am deschis succesiunea numai ptr. banii din banca pentru celelalte bunuri mobile si imobile trebuie sa merg la acelasi notar ?

aho

Post by aho » 06 Jan 2006, 08:25

Termenul de acceptare, tacita sau expresa a succesiunii = 6 luni. Succesiunea privind acea suma de bani valoreaza atat acceptare a succesiunii cat si o sistare partiala a indiviziunii. In concluzie ceea ce a ramas de facut este sistarea indiviziunii ptr. celelalte bunuri aflate in proprietatea indiviza a voastra, adica a mostenitorilor, care se poate face oricand.
ptr. terenul aflat in coproprietatea tatalui si a surorii acestuia se poate face separat sistarea indiviziunii, fie la notar, fie in instanta.
pimele 2 clz. pot fi inserate in contractul de v.c.( drept uzufruct viager si interdictie de instrainare) ultima nu.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 06 Jan 2006, 15:51

da, trebuie sa va duceti la acelasi notar pentru ca acolo a fost deschisa succesiunea.
ce mai aveti de facut acum este sa obtineti un supliment la certificatul de mostenitor deja existent (pentru sumele de la BCR), respectiv in care sa includeti si restul bunurilor.
In rest e asa cum a spus AHO

tamara

Post by tamara » 06 Jan 2006, 18:48

Partajul succesoral se poate face prin buna-invoiala sau pe cale judecatoreasc, daca nu va intelegeti.
Deci nimic nu va impiedica sa-i lasati mamai apartamentul si voi, surorile, sa partajati celelalte bunuri in cote-parti egale.
Ce sens are sa-i vindeti apartamentul mamei, sa cheltuiti bani pe la notari cu vanzarea-cumpararea, sa inserati atatea clauze in contract, tinand cont de faptul ca voi oricum veti fi mostenitoarele ei?
In rest, de acord cu ceilalti.

tamara

Post by tamara » 06 Jan 2006, 18:53

Partajul succesoral se poate face prin buna-invoiala sau pe cale judecatoreasc, daca nu va intelegeti.
Deci nimic nu va impiedica sa-i lasati mamai apartamentul si voi, surorile, sa partajati celelalte bunuri in cote-parti egale.
Ce sens are sa-i vindeti apartamentul mamei, sa cheltuiti bani pe la notari cu vanzarea-cumpararea, sa inserati atatea clauze in contract, tinand cont de faptul ca voi oricum veti fi mostenitoarele ei?
In rest, de acord cu ceilalti.

Post Reply