contopirea pedepsei
contopirea pedepsei
As vrea sa stiu daca un cetatean roman care a fost condamnat in Austria pt infractiunile de furt in 2004 la 3 ani de puscarie iar apoi in 2005 tot pt furt la 4 ani politia gasind noi fapte, in total 7 ani are posibilitatea sa se transfere in Romania pt continuarea pedepsei si in acelasi timp contopirea lor fiind fapte concurente.
Daca un cetatean roman comite o fapta pen. in strainatate,statul roman poate sa ceara extradarea pe baza de conventie internationala,pe baza de reciprocitate sau in temeiul legii.Nu stiu sigur daca si in cazul in care s-a pronuntat o hotarare de condamnare definitiva in statul strain se amana extradarea dupa ce va fi executat ped. sau va fi extradat pentru a-si contiunua ped. in Romania.Cred ca va fi amanata dupa exec. ped.
stimati colegi .. dati-va cu parerea despre art. 121 si urm. L.302/2004
Eu nu am putut scoate o concluzie clara de acolo.
Tind sa cred ca recunoasterea unei hot. straine are puterea de lucru judecat si condamnatul va executa pedeapsa stabilita de instanta straina (prin recunoastere se acorda faptei putere de lucru judecat ) si nu va avea loc o rejudecare de instantele din Romania.
Eu nu am putut scoate o concluzie clara de acolo.
Tind sa cred ca recunoasterea unei hot. straine are puterea de lucru judecat si condamnatul va executa pedeapsa stabilita de instanta straina (prin recunoastere se acorda faptei putere de lucru judecat ) si nu va avea loc o rejudecare de instantele din Romania.
se contopesc obligatoriu.baska wrote:De transferat se poate sigur ca mai multi romani au facut lucrul acesta dar ma intereseaza mai exact ce se intampla in tara. Exista sanse sa contopeasca pedepsele si daca da, cam ce spor de pedeapsa ar putea primi.
Sporul ar putea fi de un an ( din experienta mea), dar depinde de instanta.
transferul persoanelor condamnate
Dragii mei,
Din cate imi aduc eu aminte, exista o procedura speciala privind transferul persoanelor condamnate. Se refera la transferarea persoanelor condamnate prin hotarare definitiva la pedepse privative de libertate in asa fel incat respectivul condamnat sa execute pedeapsa in tara de origine. Astfel, persoana poate fi transferata din Romania in a tara a carui resortisant este daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
ARTICOLUL 129/Legea 302/204
Conditiile transferarii
Transferarea unei persoane condamnate in vederea executarii
pedepsei poate avea loc numai in urmatoarele conditii:
a) condamnatul este resortisant al statului de executare;
b) hotararea este definitiva;
c) la data primirii cererii de transferare, condamnatul mai are de
executat cel putin 6 luni din durata pedepsei. In cazuri exceptionale, in
baza acordului intre statele implicate, transferarea poate avea loc chiar
daca partea de pedeapsa neexecutata este mai mica de 6 luni;
65
d) transferul este consimtit de catre persoana condamnata sau
daca, in raport cu varsta ori cu starea fizica sau mintala a acesteia, unul
dintre cele doua state considera necesar, de catre reprezentantul
persoanei. Consimtamantul nu se cere in cazul evadatului care se
refugiaza in statul de executare al carui resortisant este;
e) faptele care au atras condamnarea constituie infractiuni,
potrivit legii statului de executare;
f) statul de condamnare si statul de executare trebuie sa se puna de
acord asupra acestei transferari; in caz contrar, transferarea nu poate avea loc.
procedura este reglementata in amanunt in cuprinsul legii mentionate. Toate cele de mai sus se aplica sub rezerva recunoasterii hotararilor penale straine, conform cel;or reglementae de legea 3092/2004.
On ceea ce priveste contopirea, ea se va face respectand aceleasi dispozitii legale referitoare la recunoasterea hotararilor penale straine din legea 302. In masura in care legea speciala nu prevede altfel, dispozitiile sale se vor completa cu cele ale dreptului comun in materia contopirii (dispozitiile de drept material si respectiv cele de drept procesual).
sarutari.
Din cate imi aduc eu aminte, exista o procedura speciala privind transferul persoanelor condamnate. Se refera la transferarea persoanelor condamnate prin hotarare definitiva la pedepse privative de libertate in asa fel incat respectivul condamnat sa execute pedeapsa in tara de origine. Astfel, persoana poate fi transferata din Romania in a tara a carui resortisant este daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
ARTICOLUL 129/Legea 302/204
Conditiile transferarii
Transferarea unei persoane condamnate in vederea executarii
pedepsei poate avea loc numai in urmatoarele conditii:
a) condamnatul este resortisant al statului de executare;
b) hotararea este definitiva;
c) la data primirii cererii de transferare, condamnatul mai are de
executat cel putin 6 luni din durata pedepsei. In cazuri exceptionale, in
baza acordului intre statele implicate, transferarea poate avea loc chiar
daca partea de pedeapsa neexecutata este mai mica de 6 luni;
65
d) transferul este consimtit de catre persoana condamnata sau
daca, in raport cu varsta ori cu starea fizica sau mintala a acesteia, unul
dintre cele doua state considera necesar, de catre reprezentantul
persoanei. Consimtamantul nu se cere in cazul evadatului care se
refugiaza in statul de executare al carui resortisant este;
e) faptele care au atras condamnarea constituie infractiuni,
potrivit legii statului de executare;
f) statul de condamnare si statul de executare trebuie sa se puna de
acord asupra acestei transferari; in caz contrar, transferarea nu poate avea loc.
procedura este reglementata in amanunt in cuprinsul legii mentionate. Toate cele de mai sus se aplica sub rezerva recunoasterii hotararilor penale straine, conform cel;or reglementae de legea 3092/2004.
On ceea ce priveste contopirea, ea se va face respectand aceleasi dispozitii legale referitoare la recunoasterea hotararilor penale straine din legea 302. In masura in care legea speciala nu prevede altfel, dispozitiile sale se vor completa cu cele ale dreptului comun in materia contopirii (dispozitiile de drept material si respectiv cele de drept procesual).
sarutari.