inscrisuri in cartea de munca

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
cristydrgh

inscrisuri in cartea de munca

Post by cristydrgh » 14 Dec 2005, 20:25

Va rog mult sa ma ajutati cu pareri si sfaturi in urmatoarea situatie:

In anul 2002 eram salariata la unitatea bugetara A.
Conform HG 250/1992, art 25 paragraf (3) (HG 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare), in vigoare la acea data, am facut o cerere de concediu fara plata, pe durata de 1 an, pentru a-mi urma sotul la un post in strainatate. Cererea a fost aprobata. La compartimentul personal al unitatii A s-a operat in cartea mea de munca mentiunea "concediu fara plata din motive personale".
In HG 250: Art. 25 (3) Concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decit cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor.
Timp de 3 ani am revenit cu aceasta cerere de prelungire a concediului fara plata, cereri care mi-au fost aprobate.
La 1 martie 2003, a intrat in vigoare noul cod al muncii, legea 53/2003: "Art. 54. - Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale."
In cartile de munca ale altor salariate si sotii aflate in aceeasi situatie cu a mea, din aceeasi unitate bugetara sau din alte intreprinderi de stat sau private, s-a operat la acel moment un inscris in care se spune ca a fost transformat "concediul fara plata" in "suspendare, prin acordul partilor...".
Nu pot sa spun cu exactitate textul inscrisurilor, pentru ca nu ma aflu in tara si nu am vazut cu ochii mei exact ce scrie in alte carti de munca.
Cert este ca in cartea mea de munca NU a fost operata nici o mentiune noua, referitoare la noul text de lege si la "suspendare".
Nici macar in urmatorii 3 ani, cu ocazia cererilor suscesive de prelungire, cu cate 1 an, a concediului fara plata, aprobate toate, nu s-a mai operat nici un inscris referitor la noua exprimare din lege: "suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru interese personale".
In anul 2002, inainte de a pleca, am incheiat cu casa de pensii contractul prin care imi platesc singura CAS-ul, pentru a beneficia de drepturile de vechime in munca si de drepturile aferente la (o ipotetica) pensie.
In iunie 2003, unitatea bugetara A se desfiinteaza datorita reorganizarii, si sunt reincadrata la unitatea bugetara B. In cartea mea de munca apar mentiunile referitoare la aceste evenimente. In prezent, cartea de munca se afla la unitatea bugetara B, care imi pastreaza locul de munca pina la reintorcere.
In anul 2004 intra in vigoare legea nr. 495 privind salarizarea personalului diplomatic, iar la art. 62, alin. (1) se arata ca: "Sotul/sotia care insoteste personalul trimis in misiune permanenta in strainatate si caruia/careia i se suspenda raporturile de munca sau raporturile de serviciu pe perioada respectiva beneficiaza de stagii de cotizare utile la stabilirea pensiei, cu plata de catre unitatea trimitatoare a contributiei la sistemul public de pensii, la nivelul ultimului salariu avut inaintea plecarii."
In sfarsit, din anul 2005, dispozitiile acestei legi se aplica tuturor ministerelor si unitatilor bugetare aflate in cauza.
Cu aceasta ocazie, pentru a putea beneficia de plata acestor drepturi din partea unitatii trimitatoare C, am depus copie dupa cartea de munca si copie dupa dosarul de la casa de pensii.
Astfel, am aflat de la unitatea bugetara C, ca in cartea mea de munca nu este scris ceea ce mentioneza legea "suspendarea raporturilor de munca pentru a insoti personalul trimis in misiune permanenta in strainatate" si ca, in concluzie, nu pot beneficia de aceste drepturi.
Nedumeririle mele:
1. In Codul muncii nu am gasit nicaieri exprimarea: "suspendarea raporturilor de munca pentru a insoti personalul trimis in misiune permanenta in strainatate". In aceste conditii, cei din compartimentul personal pot sa scrie in cartea de munca a angajatului altceva decat ceea ce prevede legea in vigoare, adica: "Contractul individual de munca suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru interese personale"?
2. Aveau cei de la personalul unitatii bugetare A obligatia sa faca, la data de 1 martie 2003 (intrarea in vigoare a noului Cod al muncii), un nou inscris in cartea de munca, prin care sa transforme vechiul "concediu fara plata pentru interese personale" in "suspendarea contractului pentru interese personale", sau chiar "suspendarea contractului pentru a insoti personalul trimis in misiune permanenta in strainatate"?
3. Pot cei de la compartimentul personal al unitatii bugetare B, unde sunt angajata in prezent si unde se afla cartea de munca, sa faca ACUM aceasta transformare in "suspendare"? In prezent ma aflu tot in concediu fara plata, pe baza cererii aprobate in anul 2004, pentru prelungirea cu inca 1 an a acestuia.

Multumiri anticipate tuturor celor care ma vor sfatui si scuzele de rigoare pentru lungimea povestirii. :oops:

Post Reply