Problema este in felul urmator: avocata in cauza nu vrea sa-l cheme ca martor pe sotul mamei (persoana care nu are nici in clin nici in maneca, cu mine, deoarece nu m-a infiat) pe motiv ca sotul mamai este considerat afin.
Definitie DEX
AFINITATE = Legatura de rudenie creata prin casatorie intre unul dintre soti si rudele celuilalt sot.
C. pr civ.:
Art. 189. - Nu pot fi ascultati ca martori:
1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;
2. sotul, chiar despartit;
3. interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi;
4. cei condamnati pentru juramant sau marturie mincinoasa.
C. Familiei:
Art. 45. - Rudenia este legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun. In primul caz rudenia este in linie dreapta, iar in al doilea rand colaterala. Rudenia in linie dreapta poate fi ascendenta sau descendenta.
Art. 46. - Gradul de rudenie se stabileste astfel:
a) in linie dreapta, dupa numarul nasterilor; astfel, fiul si tatal sunt rude de gradul intai, nepotul de fiu si bunicul sunt rude de gradul al doilea;
b) in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda; astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul si nepotul de gradul al treilea, verii primari de gradul al patrulea
Deci dupa definitia din DEX, chemarea ca martor a sotului mamei, nu este posibila, in schimb dupa cele citite in Coduri, este posibila citarea ca martor a sotului mamei.
Eu stiu ca legea e interpretabila, dar eu nu mai inteleg nimic, deci as dori un sfat din partea voastra, daca e posibil.
Va multumesc
Nu ma inteleg nimic ...?!?!?!
Rudele sunt cele date de codul familiei. Afinitatea este cea data de DEX si nu are rost sa mai spun ca legea este facuta pentru a fi inteleasa de toata lumea. Daca spui cuvantul "om" nu trebuie sa cauti un text de lege pentru a vedea ce inseamna.
Vezi totusi si art 189 alin 2, 190 si 191 pct 3 din Codul de procedura civila.
Vezi totusi si art 189 alin 2, 190 si 191 pct 3 din Codul de procedura civila.