confiscare speciala,art.118 lit.d Cp

Discutii privind procedura penala
Post Reply
fil

confiscare speciala,art.118 lit.d Cp

Post by fil » 11 Dec 2005, 21:05

Prin ordonanata de scoatere de sub urmarire penala pentru art.10 lit.b(1)Cpp ,in baza art 118 lit.d Cp s-a dispus confiscarea bunurilor achizitionate cu nerespectarea regimului de circulatie al bunurilor.

Pai daca art.18(1)Cp prevede ca" NU constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala...",iar la art.118 lit.d Cp, sunt supuse confiscarii "lucrurile dobandite in mod vadit prin savarsirea infractiunii...",
vazand si prev.Constitutiei,art.44alin.(9)
s-a dispus corect :?:

ATX2003

Post by ATX2003 » 12 Dec 2005, 08:50

Trebuie sa ai in vedere si dispozitiile de la lit.e a art.118 c.pen "e) lucrurile detinute in contra dispozitiilor legale."

fil

Post by fil » 12 Dec 2005, 10:39

ATX2003 wrote:Trebuie sa ai in vedere si dispozitiile de la lit.e a art.118 c.pen "e) lucrurile detinute in contra dispozitiilor legale."
Tineam cont daca ar fi fost retinute(dispozitiile lit.e ) :!: Nu exista norma care sa interzica detinerea :!:

S-a retinut ca nu a fost respectat regimul de circulatie al bunurilor cu prilejul achizitionarii, apreciindu-se ca pentru indreptarea acestora este suficienta o sanctiune cu caracter administrativ.Am intrebat, daca nu ai savarsit o infractiune(ca asa spune art.18(1) Cp )este corecta confiscarea daca fapta este sanctionata administrativ :?:

Mai mult, confiscarea este o masura de siguranta si are ca scop"inlaturarea unei stari de pericol si preantampinarea savarsirii faptelor prev. de legea penala"- art.111 Cp si... nu o pedeapsa complementara. Pai ce stare de pericol mai exista daca s-a apreciat ca pentru indreptare este suficienta o sanct. cu caracter adm. :!:

ATX2003

Post by ATX2003 » 12 Dec 2005, 11:17

fapta savarsita este prevazuta de legea penala dar nu prezinta gradul de pericol social necesar pt a fi considerata infractiune. tu ai scris ca masurile de siguranta se iau pentru "preantampinarea savarsirii faptelor prev. de legea penala" , nu a infractiunilor, iar art.44 lit.(9) din Constitutie supune confiscarii speciale si bunurile folosite sau rezultate din contraventii. Sanctiunile cu caracter administrativ nu inlatura raspunerea penala ci o inlocuiesc. acum depinde si de legatura dintre bunurile confiscate si fapta prevazuta de legea penala. asta privitor la confiscarea speciala.
privitor la disp art.118 alin.1 lit.d consider ca bunurile respective trebuie sa fie dobandite in mod vadit prin savarsirea unei infractiuni si nu a unei fapte prevazute de legea penala si spun asta raportandu-ma la disp art.118 alin.1 lit.a care se refera la fapte prevazute de legea penala si nu la infractiuni "a) lucrurile produse prin fapta prevazuta de legea penala;" deci in cadrul aceluiasi articol legiuitorul face distictia intre fapta prev de legea penala si infractiune

sechmet

Post by sechmet » 12 Dec 2005, 17:45

La lit "d" se vorbeste despre "infractiune", nu despre "fapta prevazuta de legea penala", ca la lit "a" a art. 118, motiv pentru care cred ca s-a dispus gresit confiscarea.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 6 guests