Cheltuieli judiciare avansate de stat
Cheltuieli judiciare avansate de stat
In cazul in care procurorul prin ordonanta dispune scoaterea de sub urmarire penala in temeiul art.11 pct.1 lit. b si art. 10 lit b/1, aplica sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii, poate obliga faptuitorul si la plata cheltuielilor judiciare?
Daca partea vatamata face plangere impotriva ordonantei procurorului, instanta admite plangerea, faptuitorul executa amenda administrativa ori asteapta solutionarea procesului de catre instanta?
Daca partea vatamata face plangere impotriva ordonantei procurorului, instanta admite plangerea, faptuitorul executa amenda administrativa ori asteapta solutionarea procesului de catre instanta?
1. Nu poate fi obligat la plata cheltuielior de judecata pentru ca art. 192 alin. 5 Cod pr.penala (care are in vedere faza urmaririi penale) trimite numai la pct. 1 lit. a), si la pct. 2 si 3 a alineatului 1 (care are in vedere faza judecatii).
2. In legatura cu a doua intrebare raspunsul il avem in art. 249 alin. 4 Cod pr.penala "Punerea in executare a ordonantei prin care s-a aplicat sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii se face dupa expirarea termenului prevazut in alin. 3, iar daca s-a facut plingere si a fost respinsa, dupa respingerea acesteia"
2. In legatura cu a doua intrebare raspunsul il avem in art. 249 alin. 4 Cod pr.penala "Punerea in executare a ordonantei prin care s-a aplicat sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii se face dupa expirarea termenului prevazut in alin. 3, iar daca s-a facut plingere si a fost respinsa, dupa respingerea acesteia"
Multumesc frumos Sechmet!
Am in fata mea ordonanta procurorului prin care faptuitorului scos de sub urmarire penala in temeiul dispozitiilor sus mentionate, i s-a aplicat sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii in valoare de 2500000 Rol + cheltuieli judiciare in suma de 2000000 Rol.
Ce sa fac?
Am in fata mea ordonanta procurorului prin care faptuitorului scos de sub urmarire penala in temeiul dispozitiilor sus mentionate, i s-a aplicat sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii in valoare de 2500000 Rol + cheltuieli judiciare in suma de 2000000 Rol.
Ce sa fac?
Sechmet, este posibil ca procurorul de pe langa Curtea de Apel Cluj sa nu cunoasca legea si sa oblige la cheltuieli judiciare in acest caz?
Sechmet, nici instanta nu poate obliga inculpatul achitat in temeiul art. 11 pct. 2 lit a raportat la art. 10 lit. b/1 la plata cheltuielilor judiciare ( C.A. Bucuresti, dec. nr. 276/1998).
Nu stiu cum trebuie sa formulez plangerea, dar cercetez.
Daca faptuitorul nu doreste sa faca plangere sa nu insist?
Stiu ca-s intrebari stupide!!!, dar te rog raspunde-mi.
Sechmet, nici instanta nu poate obliga inculpatul achitat in temeiul art. 11 pct. 2 lit a raportat la art. 10 lit. b/1 la plata cheltuielilor judiciare ( C.A. Bucuresti, dec. nr. 276/1998).
Nu stiu cum trebuie sa formulez plangerea, dar cercetez.
Daca faptuitorul nu doreste sa faca plangere sa nu insist?
Stiu ca-s intrebari stupide!!!, dar te rog raspunde-mi.
Conform prevederilor art. 346 Cod pr. penala "Cand achitarea s-a pronuntat pentru cazul prevazut in art. 10 alin. 1 lit. b^1) ori pentru ca instanta a constatat existenta unei cauze care inlatura caracterul penal al faptei sau pentru ca lipseste vreunul dintre elementele constitutive ale infractiunii, instanta poate obliga la repararea pagubei materiale si a daunelor morale, potrivit legii civile."
Potrivit prevederilor art. 192 alin. 1 pct. 1 lit "c" inculpatul poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata daca a fost totusi obligat la repararea pagubei.
Daca clientul tau nu insista sigur ca nu merita sa faci plangere.
Potrivit prevederilor art. 192 alin. 1 pct. 1 lit "c" inculpatul poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata daca a fost totusi obligat la repararea pagubei.
Daca clientul tau nu insista sigur ca nu merita sa faci plangere.
Este vorba de achitare pentru motivul ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, fara a-l obliga la despagubiri, dar aplicand o amenda administrativa. Inculpatul nu poate fi obligat la plata cheltuielilor judiciare, esti de acord?
Ai intalnit situatii in care procurorul obliga faptuitorul la plata cheltuielilor judiciare, ma refer la cazul prezentat de mine ?(scoatere de sub urmarire etc.) Nu imi vine sa cred ca procurorul ar putea face asemenea greseala, din cauza asta intreb.
Ai intalnit situatii in care procurorul obliga faptuitorul la plata cheltuielilor judiciare, ma refer la cazul prezentat de mine ?(scoatere de sub urmarire etc.) Nu imi vine sa cred ca procurorul ar putea face asemenea greseala, din cauza asta intreb.
Pentru situatie identica,art.11 pct.1 lit. b si art. 10 lit b/1,si a nu deschide alt subiect,
Eu ce sa mai zic dupa o asemenea comunicare:
"Sumele respective le veti achita la Trezoreria statului din localitatea de domiciliu,in contul xxx pentru amenda, contul xxx pentru cheltuieli judiciare in termen de 20 zile de la comunicare sau de la primirea raspunsului privind modul de solutionare a plangerii."

Nu esti singura in situatia aceastaildi wrote: Ai intalnit situatii in care procurorul obliga faptuitorul la plata cheltuielilor judiciare, ma refer la cazul prezentat de mine ?(scoatere de sub urmarire etc.) Nu imi vine sa cred ca procurorul ar putea face asemenea greseala, din cauza asta intreb.

Eu ce sa mai zic dupa o asemenea comunicare:
"Sumele respective le veti achita la Trezoreria statului din localitatea de domiciliu,in contul xxx pentru amenda, contul xxx pentru cheltuieli judiciare in termen de 20 zile de la comunicare sau de la primirea raspunsului privind modul de solutionare a plangerii."
Pai daca prim procurorul, ca sef al institutiei, a semnat comunicarea nu inseamna ca si-a insusit punctul de vedere al procurorului care a intocmit comunicarea respectiva? Nu mi-a spus din start ca degeaba fac plangere ca tot trebuie platite(amenda si chelt.judiciare) sau de la primirea raspunsului privind modul de solutionare a plangerii.?Sechmet wrote: O ataci la prim procuror.

Oare nu se cunosc prevederile articolului respectivSechmet wrote: 2. In legatura cu a doua intrebare raspunsul il avem in art. 249 alin. 4 Cod pr.penala "Punerea in executare a ordonantei prin care s-a aplicat sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii se face dupa expirarea termenului prevazut in alin. 3, iar daca s-a facut plingere si a fost respinsa, dupa respingerea acesteia".

Plangerea n-o faci degeabaildi wrote: Asadar merita sa fac plangere ori o fac degeaba, cum spune Fil?

Era concluzia pentru situatia mea: cand prin comunicare sunt anuntat ca trebuie sa platesc " in termen de 20 zile de la comunicare sau de la primirea raspunsului privind modul de solutionare a plangerii."
Practic la mine s-a "antepronuntat",spunandu-mi sa platesc pentru ca raspunsul va fi NU prin aceasta afirmatie, in contra cu dispozitiile legale -art.249 al.(4) Cpp- "iar daca s-a facut plingere si a fost respinsa, dupa respingerea acesteia"
Este o etapa pe care trebuie sa o parcurgi(si eu voi face acelasi lucru) ptr. a putea sa ajungi la instanta(cea competenta sa judece cauza),tot cu o plangere impotriva ordonantei prim procurorului in caz ca solutia nu-ti este favorabila.
Fata de solutia instantei, ai caile de atac pe care le stii !
Parerea mea....
Multumesc Fil, vezi tu ca nu am fost suficient de atenta la ce ai scris prima data, dar acum am priceput cum sta treaba cu procurorii si tot nu imi vine sa cred!
Eu nu pot sa accept ca un procuror nu cunoaste dispozitiile care reglementeaza cheltuielile judiciare ori ce trebuie sa cred? Va rog sa imi spuneti voi, sa stiu pe ce lume traiesc! Sigur, daca vreti.
Comunicarea trimisa de catre parchet lasa sa se inteleaga ca doar faptuitorul poate face plangere, se mentioneaza ca in cazul in care faptuitorul nu face plangere, amenda si cheltuielile judiciare se pot achita imediat in contul xxx, fara sa-l incunostiinteze ca ar fi bine sa astepte cu executarea pana la expirarea termenului de 20 zile.
Cum e posibil?
Eu nu pot sa accept ca un procuror nu cunoaste dispozitiile care reglementeaza cheltuielile judiciare ori ce trebuie sa cred? Va rog sa imi spuneti voi, sa stiu pe ce lume traiesc! Sigur, daca vreti.
Comunicarea trimisa de catre parchet lasa sa se inteleaga ca doar faptuitorul poate face plangere, se mentioneaza ca in cazul in care faptuitorul nu face plangere, amenda si cheltuielile judiciare se pot achita imediat in contul xxx, fara sa-l incunostiinteze ca ar fi bine sa astepte cu executarea pana la expirarea termenului de 20 zile.
Cum e posibil?
ildi wrote:in cazul in care faptuitorul nu face plangere, amenda si cheltuielile judiciare se pot achita imediat in contul xxx, fara sa-l incunostiinteze ca ar fi bine sa astepte cu executarea pana la expirarea termenului de 20 zile.
Cum e posibil?