Obligatiile administratorului judc./lichidatorului

Contestatia, Reorganizarea, Raspunderea, Falimentul.
Post Reply
Crtistina

Obligatiile administratorului judc./lichidatorului

Post by Crtistina » 21 Nov 2005, 17:48

Mi s-a dat un dosar pe ultima suta de metri. Practic abia am avut timp sa fac contestatie la Raportul Final.

Una din marile mele nemultumiri, este faptul ca acest lichidator nu a vorbit deloc despre eventuala raspundere a administratorului. I-am cerut sa faca acest lucru. De asemenea i-am reprosat faptul ca nu a dispus nici un soi de expertize in acest sens. (aceasta era principala lui aparare)

Din discutiile neoficiale cu el, mi-a dat de inteles ca nu va face acest lucru, ca el considera ca nu are ce sa scrie, "ca doar nu este expert."

Va rog sa imi spuneti ce texte de lege credeti ca l-ar fi putut obliga pe lichidator sa ceara o expertiza pana acum in vederea lamuririi cauzelor insolventei, in scopul evitarii unui raport absolut superficial si nemultumitor.

Ar trebui sa subliniez ca prefer ca toate costurile expertizei sa fie in seama averii debitorului. In plus, dosarul mi-a parvenit incomplet si numai lichidatorul mai are acces la toate documentele debitorului.

elena2107916

Post by elena2107916 » 07 Feb 2006, 17:23

Legea 64/1995 R prevede ca poate formula cerere de antrenare a raspunderii administratorului social atat lichidatorul, cat si unul dintre creditori.
Daca lichidatorul nu a formulat aceasta cerere de antrenare a raspunderii, nu poate fi invinuit. Acesta a fost punctul lui de vedere. Nimic nu-i retinea pe creditori sa formuleze aceasta cerere daca considerau ca sunt indeplinite conditiile art. 137 din Legea nr. 64/1995 R. Aceasta cerere putea fi formulata atat in baza informatiilor pe care le detineau cat si in baza rapoartelor de activitate intocmite de lichidatorul judiciar.
Daca a fost deja depus raportul final, puteti sa faceti opozitie la acesta, dar nu cred ca o sa obtineti o solutie prealabila.
De regula, in practica instantelor, daca faceti opozitie numai motivand ca nu a fost formulata cerere de antrenare a raspunderii de catre lichidator, contestatia este respinsa, pe motiv ca si creditorul avea dreptul sa formuleze aceasta cerere pana la data depunerii raportului final, daca considera necesar.
In ceea ce priveste angajarea unui expert pentru efectuarea unei expertize contabile, care sa fie platit din averea debitoarei, iar debitoarea nu mai are disponibilitati in prezent si nici bunuri in patrimoniu, lichidatorul poate solicita inchiderea procedurii in temeiul art 130 al legii nr. 64/1995 solicitand in prealabil creditorilor sa avanseze sume pentru continuarea procedurii. Daca creditorii nu sunt dispusi sa avanseze aceste sume ( onorariul expertului) judecatorul - sindic poate dispune inchiderea procedurii in temeiul art. 130

Post Reply