un strigat de ajutor din diaspora ...

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
iliepintilie

un strigat de ajutor din diaspora ...

Post by iliepintilie » 20 Nov 2005, 22:10

salutare tuturor!
sunt plecat din tara din 1986, ceea ce nu afecteaza prea mult situatia in care ma aflu.
cu cca. 12-13 ani in urma, am facut un act de vinzare-cumparare a apartamentului in care se aflau parintii mei, cu uzufruct pe viata (sau cum naiba s-o numi clauza asta).
pe data de 21 iunie 2005, tatal meu a-ncetat din viata.
am fost la inmormintare, am fost cu mama sa-i fac actele de pensie de mostenitor si m-am intors inapoi acasa.
deuna zi, am vorbit cu mama care era deznadajduita.
eu trebuia sa trec casa pe rol (n-am nici o idee ce-nseamna asta) chiar daca tatal meu a platit toate darile fata de stat ca si cind el ar fi fost propietar in continuarea programului.
mama mi-a spus ca ea nu are nici un drept de mostenire atita timp cit actele sunt pe numele meu.
ce mostenire? ca doar exista o clauza in actul respectiv?
ce-i cu termenul de 6 luni de drept de mostenire?
sunt cu totul pe dinnafara.
sunt foarte ambiguu ca nu stiu la ce se refera toate astea?!?

ma poate scoate cineva din "rahat", scuzati expresia dan simt ca cedez nervos.
v-as fi foarte recunoscator.

sechmet

Post by sechmet » 21 Nov 2005, 07:22

Termenul de 6 luni este cel pentru acceptarea succesiunii si curge de la data decesului (ca regula).
Mostenirea poate fi acceptata expres sau tacit (EX:cel care locuieste in casa si plateste impozitele se presupune ca a acceptat tacit mostenirea).

Uzufructul era numai pe numele tatalui sau si a mamei.
Daca era si pe numele mamei, care este in viata, atunci nu s-a stins prin decesul tatalui.

Imobilul insa este oricum proprietatea ta (esti nud proprietar fara a avea dreptul sa folosesti casa pana la stingerea uzufructului).
Fiind proprietatea ta, evident ca nu intra in masa succesorala.
Cred ca actul de vanzare-cumapare a fost inscris in CF (cel putin asa ar fi trebuit), asa ca acum nu mai ramane decat sa te inscrii in evidentele fiscale.
Nu-i o problema serioasa, doar ca tu ai interpretat ca imobilul ar putea intra in masa succesorala.

Post Reply