spor vechime

Discutii privind litigiile de munca
Bryan

spor vechime

Post by Bryan » 17 Nov 2005, 12:30

perioada in care te afli in concediu crestere copil 19/2000 se considera la calcularea sporului de vechime??

multumesc

maxxim

Post by maxxim » 17 Nov 2005, 13:10

Perioada cat o persoana se afla in concediu pentru crestere copil constituie vechime in munca si este luata in considerare la calcularea sporului de vechime.

:floare:

Bryan

Post by Bryan » 17 Nov 2005, 13:40

Am inteles ca se considera vechime atunci cand iesi la pensie ca perioada asimilata.
Nu stiu daca la calcularea in cartea de munca pentru stabilirea prccentului pentru spor vechime se ia in calcul si perioada asta sau nu .

danutza

Post by danutza » 17 Nov 2005, 14:28

era sa intreb taman aceeasi chestie ca si bryan; pt functionari publici imi trebe mie

este adevarat ce a zis bryan: este perioada asimilata cf art 38 din L 19 si se ia in considerare la calc pensie; dar la calculul sporului de vechime in munca se ia in calcul?

caci ii spune vechime in munca, insa in acea perioada n-ai prestat, iar CIM a fost suspendat

maxxime, help, in sens ca unde scrie?

maxxim

Post by maxxim » 17 Nov 2005, 15:12

@Danuzta

Problema este incalcita.
Sunt acte normative ce vorbesc despre stagiu de cotizare (ex. Lg nr. 19/2000, Lg nr. 76/2002) si cateva acte normative ce mentioneaza vechimea in munca (diferite Regulamente aplicabile anumitor categorii de personal. )

Vechiul Cod reglementa problema in art. 137 alin. 1, vechimea in munca era definita drept timpul cat o persoana a desfasurat o activitate pe baza unui contract de munca, precum si alte perioade de timp prevazute de lege. Noul cod tace.
Mi se pare logic ca vechimea in munca sa constituie atat perioada cat o persoana a desfasurat activitatea in temeiul unui cim, dar sa se ia in considerare si perioadele de timp reglementate de lege, precum somajul sau cele in care contractul de munca este suspendat dar salariatul primeste o indemnizatie (indemnizatie pt crestere copil, de maternitate, de incapacitate temporara de munca.).

Oricum actualmente, la vechimea in munca se raporteaza doar acest spor de vechime sau perioada de concediu de odihna. Peste un timp se va vorbi doar de stagiu de cotizare! :-|
Este doar parerea mea!

:floare:

danutza

Post by danutza » 17 Nov 2005, 15:32

multam tare, maxxime!

si eu consider ca-i cu calti!

am tot cautat prin actele normative relative la funct publici si n-am gasit ceva clar; asta e; o sa fac o adresa oficiala catre autorit publica centrala sa-mi spuna ei negru pe alb daca-i consider nau ba acea perioada la calculul sporului de vechime

multam inca o data!

:floare: :floare: :floare:

pentru domnitze, cum zici tu :-P

Bryan

Post by Bryan » 17 Nov 2005, 15:37

Maxxim imi pare rau sa te contrazic .
am sunat la MMSSF(sper ca am scris corect) nu mi-au dat prea multe detali privitoare la legislatie, au spus ceva de ca de la aparita Lg 76/2002 si coroborat cu Lg 19/2000 nu se mai considera vechime in munca perioada de suspendare pentru crestere copil. Indemnizatia se plateste din fond separat .In final au spus ca nu se considera vechime in munca decat cand iesi la pensie..
Daca stau sa ma gandesc mai bine si tu ai spus acelasi lucru.
Oricum iti multumesc si tie si lui Danutza.
Daca aflati alte opini anuntati-ma si pe mine va rog.

dinubocos

Post by dinubocos » 18 Nov 2005, 08:01

Bryan, daca mai suni de doua ori al MMSSF vei primi alte doua raspunsuri diferite. Vrei sa te poti baza pe ce iti spun cei de acolo: cere-le opinia in scris.

Maxxim, in mod cert esti mai bine documentat decat mine dar intreb si eu precum un novice: vechimea in munca nu este conditionata de plata de catre persoana in cauza a cas-ului, asigurarilor etc?

kinga

Post by kinga » 18 Nov 2005, 08:24

Ba da Dinu.
Perioada in care o persoana beneficiaza de concediul de crestere a copilului nu intra in calcul la sporul de vechime.
Nu se plateste CAS, sanatate doar optional ( daca vrea salariatul, angajatorul nu are obligatia legala de a vira contributia de sanatate)nu se retine impozit.
Potrivit art. 38 din legea nr. 19/2000 se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, in care asiguratul a beneficiat de drepturi de asigurari sociale.
Cu alte cuvinte, la stabilirea varstei de pensionare se tine cont de concediul de 2 ani - cu exceptia pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale.

Text extras din: Contract nr. 2001/2005 - Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2005-2006
Art. 17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.

defectu

Re: spor vechime

Post by defectu » 18 Nov 2005, 09:59

Bryan wrote:perioada in care te afli in concediu crestere copil 19/2000 se considera la calcularea sporului de vechime??

multumesc

NU! Sporul de vechime se acorda salariatului de catre angajator. Ori pe perioada concediului de crestere a copilului CIM este suspendat!!!Indemnizatia de crestere a copilului se acorda in calitate de asigurat la sistemul public de pensii persoanei care acotizat cel putin 10 luni inainte de producerea riscului ( riscul = faptul nasterii ).
A nu se confunda sporul de vechime cu stagiul de cotizare si vechimea in munca, salariatul cu asiguratul, respectiv indemnizatia de crestere a copilului cu salariul!!!
Cred ca intrebarea nu este bine formulata.

danutza

Post by danutza » 18 Nov 2005, 11:40

consider ca intrebarea a fost foarte bine formulata;

si, ca sa te convingi, mai citeste-o tu inca o data

defectu

Post by defectu » 18 Nov 2005, 12:16

e parerea ta.

Bryan

Post by Bryan » 18 Nov 2005, 13:55

Angajatul(a) aflat in concediu crestere copil 2 ani lg19/2000 implineste termenul pentru trecere in alta transa de vechime in timpul concediului.
Ce fac ii trec sporul de vechime in carnetul de munca, in care am scris suspendare contract ..!!!???
Sau astept sa revina si ii i-au in calcul perioada dinainte de suspendare si perioada care o lucreaza dupa revenire.
Sper ca e clar ..defectu,,
Astept !!! daca se poate si argumentat(clar)
Danutza aunta-ma si pe mine daca primesti ceva scris de la a.n.f.p.
Pa!

kinga

Post by kinga » 18 Nov 2005, 15:57

Nu treci sporul in carnetul de munca.
In baza art. 51 lit.a Codul muncii, contractul de munca este suspendat.
Potrivit art. 49 al. 3 Codul muncii : Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la al.2 DACA ACESTEA SUNT PREVAZUTE PRIN LEGI SPECIALE , PRIN CCM , PRIN CIM SAU PRIN REGULAMENTE INTERNE.
Ei bine, ai o dispozitie speciala in care se prevede ca la stabilirea sporului de vechime se tine cont si de perioada in care salariata nu a lucrat?

Atata timp cat contractul este suspendat, poti sa dai marire de salar?
Trecerea intr-o alta treapta cu sporul de vechime inseamna implicit marire de salar, sau nu?

Citeste dispozitiile din Codul muncii referitor la concediul de odihna....
Concediul se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, deci nu se ia in calcul perioada cat salaritul a beneficiat de concediu medical, fara plata, etc. cu alte cuvinte cat CIM era suspendat.

De ce ar beneficia de spor?

danutza

Post by danutza » 18 Nov 2005, 17:04

[quote="kinga"]Nu treci sporul in carnetul de munca.
In baza art. 51 lit.a Codul muncii, contractul de munca este suspendat.
Potrivit art. 49 al. 3 Codul muncii : Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la al.2 DACA ACESTEA SUNT PREVAZUTE PRIN LEGI SPECIALE , PRIN CCM , PRIN CIM SAU PRIN REGULAMENTE INTERNE.
Ei bine, ai o dispozitie speciala in care se prevede ca la stabilirea sporului de vechime se tine cont si de perioada in care salariata nu a lucrat?

Atata timp cat contractul este suspendat, poti sa dai marire de salar?
Trecerea intr-o alta treapta cu sporul de vechime inseamna implicit marire de salar, sau nu?

Citeste dispozitiile din Codul muncii referitor la concediul de odihna....
Concediul se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, deci nu se ia in calcul perioada cat salaritul a beneficiat de concediu medical, fara plata, etc. cu alte cuvinte cat CIM era suspendat.

De ce ar beneficia de spor?[/quote]

respecte, kinga, daaar...

nimeni n-a spus, cel putin la acest topic, ca ar trebui sa i se dea sporul de vechime in timpul suspendarii CIM

ipoteza mea este: funct public isi reia activitatea dupa suspendarea de 2 ani; mai munceste crestina ceva timp si i-ar veni vremea sa treaca la o noua treapta in privinta sporului de vechime in munca; asta era intrebarea: trece acun sau mai sta doi ani pentru amaratul ncela de procent?

asa cum am aratat in mesajele mele anterioare, consider ca mai trebuie sa stea, ce-i doi ani nepunandu-se la socolteala in acest caz;

mai am o intrebare pentru tine, kinga: tu consideri marire de salariu aplicarea acelui spor de vechime?

eu credeam ca marirea de salariu este acea suma care se adauga la tarifar/incadrare; este adevarat ca, prin aplicarea unui procent mai mare reprezentand spor de vechime, netul creste, deci tu consideri, in acest caz, ca ar fi o marire de salariu?

Post Reply