cum sa procedeze sa treaca casa pe numele copilului?

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
Gabbriela

cum sa procedeze sa treaca casa pe numele copilului?

Post by Gabbriela » 15 Nov 2005, 08:54

Buna,
As dori sa va cer sfatul in legatura cu o problema foarte delicata legata de o casa din RO, imi cer scuze in avans ca va voi plictisi , dar daca nu intru putin in amanunt nu o sa intelegeti absolut nimic.

Sotul meu a parasit romania cand avea 20 de ani, si nu mai are nici un act romanesc. A devenit cetatean Us, dar nu a lasat cetatenia RO, nici nu a re innoit nici un act cu ro. Si-a schimbat si numele si cu cativa ani in urma i-a fost eliberat la cerere in ro un certificat nou de nastre in care se precizeaza noul nume si cum sa produs schimbarea.
Bun!
El a cumparat in urma cu 12 ani o casa la parinti lui, platita in intregime de el... au avut intelegerea ca acea casa ii va ramane lui, find singurul copil. Din pacate mama lui a muri si tata sa recasatorit. Sotul a cumparat o alta casa tatalui lui si noi sale soti.
Acuma el vrea prima casa cumparata. in urma cu 12 sa o treaca pe numele lui si nu stie cum sa procedeze... tatal lui e ff batranel si nu mai se pricepe la nimic, e si cam uituc :(.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1. sotia a doua a lui socru are drept la acea casa cumparata in urma cu 12 ani. Ei sunt casatoriti de 5 ani (in ianuarie 2006 fac 5 ani)
2. este legala mostenirea daca batranul ii lasa la sotu totul (casa cumparata acuma 12 ani), tinand cont ca el si-a schimbat numele si acuma nu mai are nici un act care dovedeste a fi roman?
3. nu poate ajunge in ro inainte de vara lui 2006. Cu o imputernicire trimisa, tradusa si legalizata in ro ar putea cineva sa ii cumpere casa pe numele lui?

Va rog mult de tot sa imi dati un sfat.

Va multumesc si o zi buna

Nicole

ramonya

Post by ramonya » 15 Nov 2005, 10:31

1. Sotia a doua a socrului dvs. nu are nici un drept asupra casei obtinute de socrul dvs. inainte de casatorie, indiferent de cati ani ar fi casatoriti.

2. Din cate am inteles nu s-a facut succesiunea dupa mama sotului dvs! Batranul a acceptat succesiunea tacit locuind efectiv in imobil.
Spune-ti ca sotul dvs. a cumparat casa parintilor, are vrun act doveditor?

wav

Post by wav » 15 Nov 2005, 15:14

1. Cea de-a doua sotie a socrului dvs. are un drept izvorat din calitatea sa de sot supravietuitor asupra casei care va intereseaza, in situatia in care socrul dvs. moare inaintea ei. Din pacate sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar iar un eventual testament pe numele sotului dvs. nu ar rezolva problema. Cata vreme insa socrul dvs. este in viata sotia lui nu are nici un drept asupra casei in discutie. Nu am inteles insa ce anume intra in masa succesorala: numai casa care va intereseaza sau si a doua casa (in care locuiesc acum socrul si sotia lui)
2. Cetatenia sotului dvs. nu are nimic de-a face cu dobandirea casei. El are cu certitudine actul administrativ sau hotararea judecatoresca prin care si-a schimbat numele, act care in principiu ar trebui recunoscut si in Romania ca sa-si produca pe deplin efectele insa acesta nu este un capat de univers.
Poate da, fara nici o discutie, o procura autentica cuiva din tara care sa cumpere casa pe numele sau.

Gabbriela

Post by Gabbriela » 15 Nov 2005, 17:34

Socru si cu a doua nevasta traiesc in casa nr. 2.
Socru vrea sa puna totul pe sotul meu (copilul lui), dar a doua nevasta nu il lasa, zice ca si ea are drept acolo si ca nu e deacord sa ii dea toata casa nr. 1 la sotul meu. La a doua casa nu ne intereseaza nimic, in caz ca se intampla ceva cu socru poate sa o tina scorpia pe toata. Dar casa in care a trait parinti adevarati a lui sotu nu vrea sa ii dea absolut nimic la a doua sotie.
Mar interesa cum am putea sa facem sa cumparam acea casa, nr. 1 fara sa ajungem noi in ro si sa fie totul legal si a doua sotie sa nu poata sa ceara nimic din ea.
In caz ca nu este disponibila aceasta procedura, a cumpara fara a fi la locul faptei de ce acte avem nevoie cand mergem in ro sa putem pune pe numele nostru casa aceea.
Repet: socru meu este deacord sa treaca toata casa achizitionata cu 12 ani in urma, pe numele sotului meu (copilul lui), DAR sotia nr.2 nu ii da voie, sustine ca si ea are drept acolo.

Va multumesc pt raspunsuri

Nicole

vivis2004

Post by vivis2004 » 15 Nov 2005, 22:49

Avand in vedere ca prima casa(cea care inteleg ca va intereseaza)a fost cumparata de socrii dumneavoastra in urma cu 12 ani,iar socrul s-a recasatorit de 5 ani,atunci acea casa reprezinta pentru actuala sotie bun propriu al socrului si nu are nici un drept asupra acestuia ,socrul putand dispune de el cum doreste.Fiind bun dobandit in timpul primei casatorii,jumatate din casa respectiva face parte din masa succesorala ramasa de la prima sotie in urma careia nu stiu daca s-a dezbatut succesiunea si la care are si sotul dumneavoastra dreptul.Deci daca socrul doreste sa va vanda casa ,in opinia mea nu-l impiedica nimic.

Gabbriela

Post by Gabbriela » 16 Nov 2005, 04:05

nu sa produs nici o succesiune, mai e inca nevoie de acea succesiune daca socru ii lasa testament la copilul lui (sotul meu) ?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 16 Nov 2005, 12:12

Testamentul NU ESTE O SOLUTIE caci dupa cum v-am spus sotia este mostenitor rezervatar.
La vanzare ea nu se poate opune ca nu are nici un drept asupra casei nr. 1.
Asupra casei nr. 1 au drepturi numai sotul dvs. (ca mostenitor al mamei lui) si socrul dvs.
Succesiunea dupa soacra dvs. trebuie musai facuta caci altfel nu se poate vinde casa. Eventual la succesiune socrul dvs. s arenunte in favoarea fiului sau. Vor avea astfel jumate-jumate casa nr. 1. Totodata sa faca si iesirea din indiviziune, respectiv sa i se atribuie casa sotului dv. iar tatal lui sa fie indreptatit la o sulta (pe care sa zica ca a primit-o.
O alta varianta este ca dupa succesiune socrul dvs. sa-i vanda sotului partea lui de casa.
ambele sunt la fel de bune si nu necesita prezenta dvs. in RO.Dati procura cuiva in care aveti incredere si se rezolva destul de usor.
Toate astea presupun insa niste taxe care nu sunt mici

Gabbriela

Post by Gabbriela » 16 Nov 2005, 17:31

multumesc mult de lamuriri.
Nicole

Post Reply