infractiunile de pericol
infractiunile de pericol
Mai este de actualitate parerea lui Neagu in sensul ca in cazul infractiunilor de pericol nu este permisa constituirea de parte civila in procesul penal?
Eu zic ca nu.
Voi?
Eu zic ca nu.
Voi?
Pt Orange: la conditiile actiunii civile alaturate celei penale.
Pt Wittmann: am citit candva o decizie a ICCJ (imi amintesc ca ar fi fost un recurs in interesul legii) in care se arata ca in cazul in care cu ocazia savasirii unei infractiuni de pericol (ex: conducerea fara permis) se cauzeaza un prejudiciu (ex: se distrug niste bunuri, fara ca instanta sa fie sesizata si pentru distrugere) actiunea penala poate fi alaturata celei civile.
Nu stiu insa foarte exact unde am citit asta si nici daca am retinut corect ideea.
Pt Wittmann: am citit candva o decizie a ICCJ (imi amintesc ca ar fi fost un recurs in interesul legii) in care se arata ca in cazul in care cu ocazia savasirii unei infractiuni de pericol (ex: conducerea fara permis) se cauzeaza un prejudiciu (ex: se distrug niste bunuri, fara ca instanta sa fie sesizata si pentru distrugere) actiunea penala poate fi alaturata celei civile.
Nu stiu insa foarte exact unde am citit asta si nici daca am retinut corect ideea.

Daca nu este legatura de cauzalitate, nu poti trage la raspundere civila, nu? Eu asa inclin sa cred.
Desi dl Neagu spune ca prin infractiunile de pericol nu se genereaza direct prejudicii materiale sau morale, sunt de acord numai cu partea referitoare la prejudiciile materiale, pentru ca repararea daunelor morale este reglementata expres in cpp. Probabil ca aici a uitat sa reactualizeze tratatul (s-a mai intamplat, daca l-ai citit cu atentie, ai sesizat asta).
Desi dl Neagu spune ca prin infractiunile de pericol nu se genereaza direct prejudicii materiale sau morale, sunt de acord numai cu partea referitoare la prejudiciile materiale, pentru ca repararea daunelor morale este reglementata expres in cpp. Probabil ca aici a uitat sa reactualizeze tratatul (s-a mai intamplat, daca l-ai citit cu atentie, ai sesizat asta).
Da asa este doar, ca fapta care constituie cauza prejudiciului se intampla sa nu fie penala (am dat exemplul cu distrugerea) dar realizata in timp ce autorul savarsea o infractiune (conducerea fara permis).mariusms wrote:Daca nu este legatura de cauzalitate, nu poti trage la raspundere civila, nu? Eu asa inclin sa cred..
Sechmet, dupa cum vezi, opiniile sunt impartite si nu m-as avanta sa spun ca teoria prof. Neagu a fost repudiata. De exemplu, o alta lucrare recenta (din 2004) scrisa de Carmen Silva Paraschiv si Mircea Damaschin reitereaza aceeasi teorie.
Oricum, daunele se pot obtine in fata instantei civile daca nu-si au izvorul in savarsirea infractiunii.
Oricum, daunele se pot obtine in fata instantei civile daca nu-si au izvorul in savarsirea infractiunii.