Situatia in care sint este urmatoarea: mama s-a prapadit la 1 Aprilie. Succesiunea consta intru-un apartament si sint doi mostenitori: eu (plecata din tara de 20 de ani) si sora mea (locuieste in apartament).
Eu am facut acceptarea de succesiune imediat si am lasat procura la o ruda sa ma reprezinte. Sora mea nu vrea sa se prezinte, dar se considera ca a acceptat tacit deoarece locuieste in apartament.
Intrebarea pe care o am este: poate notarul sa-mi elibereze numai mie certificatul meu de mostenitor?
Dupa cit inteleg, daca certificatele de mostenitor se elibereaza inainte de 1 Ianuarie nu platim taxe de succesiune, daca este dupa 1 Ianuarie se platesc taxe in functie de valoarea proprietatii: correct?
Daca amindoua partile trebuie sa fie prezente la eliberarea certificatului, iar sora mea nu vrea sa se prezinte, care sint repercusiunile si ce trebuie sa fac in continuare?
Multumesc mult pentru ajutor!
Dana
Modificarea taxelor de succesiune
eu stiu ca partajele succesorale sunt scutite de taxa de mostenitre daca se fac prin instanta.adica, dupa obtinerea hotararii, formalitatile ulterioare sunt scutite de taxa in baza unei dispozitii a codului fiscal in vigoare pana la sfrasitul acestui an.
de aceea mostenitorii care vor sa-l "fenteze" pe notar si taxele de mostenire, se adreseaza instantei si apoi fac o tranzactie cu privire la impartirea mostenirii.
daca sora nu doreste sa se prezinte la notar pt iesire din indiviziune, trebuie sa va adresati instantei.e singura cale.
de aceea mostenitorii care vor sa-l "fenteze" pe notar si taxele de mostenire, se adreseaza instantei si apoi fac o tranzactie cu privire la impartirea mostenirii.
daca sora nu doreste sa se prezinte la notar pt iesire din indiviziune, trebuie sa va adresati instantei.e singura cale.