partaj actiuni

Familiei
Post Reply
nila

partaj actiuni

Post by nila » 30 Oct 2005, 08:39

Povestea mea suna cam asa:
M-am casatorit acum 3 ani. Din pacate casnicia nu a mers deloc bine, asa ca in prezent ne apropiem cu pasi repezi de un divort.
Bunurile pe care le aveam inainte de casatorie vor face obiectul vreunui partaj? Si anume:
1 - Actiuni la bursa
2 - Certificate de depozit la banca

Problema este ca intre timp portofoliul de actiuni de la acea data a suferit modificari (dividente, unele au fost vandute, altele au fost cumparate... etc)
La fel si depozitele bancare.

INTREBARI:
1 - Cum va fi evaluata la data divortului valoarea acelui portofoliu, tinand cont de modificarile suferite?
2 - Cum va fi determinata la data divortului valoarea acelor depozite, daca in aceasta perioada de 3 ani depozitele (la termen de 6 luni) au fost desfiintate si constituite de mai multe ori in diverse alte depozite, fiind greu de urmarit trasabilitatea (o parte din bani a fost cheltuita , alte depozite cu alte valori au fost constituite...etc.)

Mentionez ca detin extrase de la SSIF si banca, prin care pot dovedi valoarea actiunilor si depozitelor din luna dinaintea casatoriei.

Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri

andreeact

Post by andreeact » 31 Oct 2005, 23:45

In masa partajabila intra doar bunurile care se afla in patrimoniul comun la momentul efectuarii lui. Nu fac deci parte din masa partajabila bunurile care au fost vandute, desfiintate, distruse, consumate...
Asteapta-te la urmatoarea aparare: ai folosit bunurile proprii consumptibile (precum cele nominalizate) pentru nevoile casatoriei, la urma urmei aveai aceasta obligatie.
In asemenea cauze se intampla ca partea adversa sa refuze sa recunoasca existenta unor depozite bancare, certificate de depozit. Daca anticipezi asa ceva, nu sari nici tu sa declari tot de detii, pastreaza-le.
Preconstituie-ti o situatie din care sa-ti permiti sa obtii solutionarea partajului pe cale amiabila intr-o maniera corecta.

nila

Post by nila » 01 Nov 2005, 00:31

Scuzati-ma dar nu inteleg. Ma asteptam ca valoarea bunurilor detinute inaintea casatoriei sa nu faca obiectul partajului. Ma insel?
Intrebarea este: care va fi acum valoarea luata in calcul pentru a fi ignorata la partaj? Doar nu o sa impartim si banii avuti inainte de casatorie!?

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 01 Nov 2005, 13:07

Cred ca Andreeact nu a citit atenta.Bunurile detinute inainte de casatorie nu intra la partaj,cum nu intra nici sporul de valoare dobandit de acestea pe parcursul casatoriei.
Faptul ca in timpul casatoriei s-au efectuat operatiuni in cadrul depozitelor,constituie o subrogatie reala,deci bunurile (actiunile)cumparate din vanzarea celor initiale,vor avea tot regimul de bunuri proprii.
Sarcina probei ii va reveni sotului si nu cred ca s leaga la cap sa dea de urma tuturor operatiunilor,pentru a arata,eventual,ca a contribuit si el cu bani la achizitiile ulterioare.

nila

Post by nila » 02 Nov 2005, 19:52

Multumesc mult AllyMcBeal.

Post Reply