TOT SUCCESIUNE - DUPA 3 ANI

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
triff

TOT SUCCESIUNE - DUPA 3 ANI

Post by triff » 28 Oct 2005, 22:29

Buna seara tuturor! Am citit toate subiectele referitoare la succesiune, dar nu am inteles solutia care m-ar avantaja in urmatoarea situatie: decesul a avut loc in 2002; in termenul de 6 luni m-am prezentat la notar si am dat o declaratie prin care am acceptat succesiunea defunctului, in calitate de nepoata de sora. Tot in declaratie s-a specificat ca este necesara la dezbaterea succesiunii, nr.si calitatea mostenitorilor, masa succesorala si cota se vor stabili cu ocazia dezbaterii acesteia.
Defunctul nu avea copii, nici sotie in viata. Avea o sora decedata, sora avand 2 copii (eu si un frate) si o sora in viata, care la randul ei are 2 copii. Dorinta lui (cunoscuta si de celelalte rude) era ca imobilul sa-mi revina mie (nepoata de sora) dar nu am intocmit actele necesare in timp util (decesul a survenit neasteptat).
Ce pas (etapa) urmeaza pentru a obtine pe numele meu un act de proprietate asupra imobilului in cauza si ce cale ar fi cea mai simpla (avand in vedere ca rudele nu emit si nu au emis pretentii)?
Cu respect si multumiri!

Pentru a fi mai explicita ce doresc (doar ca directie, adica - daca se poate sau nu, amanuntele explicite le aflu eu "la fata locului"!):
- pot merge la un notar sau la alta autoritate (instanta) si pot cere emiterea unui certificat de mostenitor pe numele meu si inscrierea dreptului de proprietate in CF ?
sau
- trebuie neaparat sa aibe loc intai dezbaterea succesorala, partajul s.a. si apoi se poate emite CM pe numele meu?
Mentionez ca am consultat trei notari (de-a lungul timpului), dar cred ca nu am stiut eu ce sa cer si mi-au prezentat doar solutia ca trebuie sa dezbatem succesiunea (deci toti mostenitorii prezenti), apoi partajul, apoi ... procedura ce mi s-a parut putin incomoda (pentru mine in primul rand) avand in vedere ca ceilalti mostenitori locuiesc in localitati diferite (si departate), sunt greu deplasabili, necesita costuri, etc.
Va rog, o idee daca-mi dati, ca eu sa pot merge pe fir. Nefiind de specialitate, nu stiu cum sa pun problema (destul de banala - am impresia, comparativ cu dezbaterile voastre) risc sa iau de bun un raspuns al unui notar grabit si plictisit (chiar daca-i platesc consultanta).
Va multumesc anticipat!

ainsof

Post by ainsof » 16 Nov 2005, 08:52

Daca esti singura care a acceptat succesiunea in termen atunci mergi si cere la notar eliberarea certificatului de mostenitor.
Daca mai sunt si alti mostenitori care au acceptat mostenirea expres sau tacit (prin folosirea bunurilor succesorale, plata impozitelor etc) atunci mergeti toti la notar si cereti eliberarea certificatului si iesirea din indiviziune.
Daca nu va intelegeti se face actiune in instanta.

triff

Post by triff » 18 Nov 2005, 12:34

Multumesc foarte mult! Am curaj acum sa merg la notar!
O zi buna! (scuze pt.intarziere)

Post Reply