cine-i prostul, eu sau ei?
cine-i prostul, eu sau ei?
Sotia introduce actiune prin care solicita instantei sa anuleze contractul de vanzare cumparare a imobilului bun comun incheiat de sotul ei cu un tert (nulitate relativa)
Instanta respinge actiunea ca fiind formulata de o persoana lipsita de calitate procesuala activa cu urmatoarea motivare: "Este de observat ca in speta reclamanta a invocat nulitatea relativa a contractului de vanzare cumparare, or este stiut ca aceasta nulitate poate fi invocata numai de partile contractante, nu si de terti"
Eu sunt inca uimita (imi voi reveni) dar voi ce parere aveti?
Instanta respinge actiunea ca fiind formulata de o persoana lipsita de calitate procesuala activa cu urmatoarea motivare: "Este de observat ca in speta reclamanta a invocat nulitatea relativa a contractului de vanzare cumparare, or este stiut ca aceasta nulitate poate fi invocata numai de partile contractante, nu si de terti"
Eu sunt inca uimita (imi voi reveni) dar voi ce parere aveti?
Filipescu zice ca actiunea in anulare nu e singurul mijloc pe care il are la indemana sotul care nu a consimtit la actul de dispozitie.Acest act,potrivit principiului relativitatii actelor juridice,nu ii este opozabil,astfel ca,in calitate de proprietar devalmas,poate revendica imobilul in orice maini s-ar afla.
Sigur ca e nulitate relativa,existand posibilitatea confirmarii.Ei sunt prostii !
Sigur ca e nulitate relativa,existand posibilitatea confirmarii.Ei sunt prostii !
Am cautat in arhiva si am mai gasit o discutie pe tema asta:
http://www.avocatura.com/modules.php?na ... 51&start=0
http://www.avocatura.com/modules.php?na ... 51&start=0
Care mandat tacit?
Este vorba despre un imobil.
M-am mai documentat intre timp si am vazut ca este foarte controversata problema asta.
In "Dreptul de proprietate" de Dumitru C. Florescu, la pag. 256 se arata ca totusi sotul care nu a consimtit la instrainare are la indemana si actiunea in revendicare si actiunea in nulitate relativa, chiar daca nu a fost parte in contractul de vanzare.
Este vorba despre un imobil.
M-am mai documentat intre timp si am vazut ca este foarte controversata problema asta.
In "Dreptul de proprietate" de Dumitru C. Florescu, la pag. 256 se arata ca totusi sotul care nu a consimtit la instrainare are la indemana si actiunea in revendicare si actiunea in nulitate relativa, chiar daca nu a fost parte in contractul de vanzare.
cu riscul de a fi prima de pe forum care se autociteaza si corecteazaalcali wrote:dar actiunea in revendicare nu trebuie introdusa de ambii soti sau de unul cu acordul expres al celuilalt???

Poate indica cineva ceva practica judiciara?
Eu m-am uitat pe niste carti si am vazut ca in privinta actiunii in revendicare se admite ca un singur sot o poate introduce dar cu privire la actiunea in nulitate relativa parerile se pare ca sunt impartite.
Totusi mi s-ar parea mie ca se poate merge pe ideea de nulitate absoluta asa cum a spus mariusm.
De ce nu?
In acest caz sotul care nu a fost parte in proces are calitate procesuala activa.
Eu m-am uitat pe niste carti si am vazut ca in privinta actiunii in revendicare se admite ca un singur sot o poate introduce dar cu privire la actiunea in nulitate relativa parerile se pare ca sunt impartite.
Totusi mi s-ar parea mie ca se poate merge pe ideea de nulitate absoluta asa cum a spus mariusm.
De ce nu?
In acest caz sotul care nu a fost parte in proces are calitate procesuala activa.

fiind prevazuta numai in vederea ocrotirii patrimoniului sotilor,dispozitia poate fi invocata numai de sotul al carui consimtamant a fost nesocotit, nulitatea actului, fiind ca urmare numai relativa[...]"
C.S.J.,s.civ,dec.nr 1100 din 5 iunie 1992,nepublicata.